FB TW PIN NWS

ATO'dan Basel II uyarısı

2007-02-04
Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Sinan Aygün, bazı ülkelerde bu yıl yürürlüğe giren Basel-II düzenlemesiyle birlikte, yurtdışından borçlanma maliyetlerinin artacağını, bu durumdan bankacılık sektörü ile birlikte reel sektörün de olumsuz etkileneceğini söyledi.

Aygün, açıklamasında, Basel-II ile birlikte ülke derecelendirme sistemine geçileceğini anımsattı. Türkiye gibi derecelendirme notu (BB-) düşük ülkelerin yurtdışından borçlanma maliyetlerinin artacağını vurgulayan Aygün, “Mevcut uygulamaya göre Türkiye’nin Hazine kağıtlarına uygulanan yüzde 0 (sıfır) risk ağırlığı yerine, ülke derecelendirmesinden dolayı yüzde 100 risk ağırlığı uygulanacak. Bu da kredi maliyetlerini artıracak” dedi.
Yüzyılın en önemli ekonomik olayı olarak değerlendirilen Basel-II’nin 2008’de Türkiye’de de uygulamaya gireceğini kaydeden Aygün, hazırlıklı olmaları konusunda firmaları uyardı.

FİRMALARA REYTİNG NOTU GELİYOR
Basel-II ile birlikte, bağımsız denetim kuruluşları ve bankalar tarafından firmalara “derecelendirme notu” (reyting) verileceğini anlatan Aygün, ucuz kredi kullanmak için yüksek reyting notuna sahip olmak gerektiğini bildirdi. Aygün, şunları kaydetti:
“Kredi verilen firmanın reyting notunun düşmesi bankanın daha çok risk alması anlamına gelecek. Bu da firmaya kullandırılacak kredinin maliyetini artıracak. Reyting notu düştükçe kredi faizi de yükselecek. Notu yüksek olan düşük faizli, notu düşük olan yüksek faizli kredi kullanacak.”

Aygün, Basel-II'nin başlamasıyla, bankacılık sektörü ile firmalar arasındaki ilişkilerde radikal değişiklikler olacağına dikkati çekerek, “Bu değişime ayak uydurmak yaşamsal önem taşıyor. Reel sektörün hemen işe koyulması lazım. Ayak uyduramayan firmaların kredi maliyetleri artacak” dedi.

EN ÇOK KOBİ’LER ETKİLENECEK
Basel-II’den en çok KOBİ’lerin etkileneceğini vurgulayan Aygün, Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 47’sinin ticaret sektöründe faal olduğunu belirtti.

Aygün, KOBİ’lerin Basel-II’ye uyum için kurumsallaşmaları, esas faaliyet alanında çalışmaya özen göstermeleri, öz sermayelerini güçlendirmek için karlılığı yüksek projelere girmeleri, net işletme sermayesini yeterli düzeye çıkarmaları, kayıt düzenlerini gözden geçirerek şeffaf ve muhasebe standartlarına uyumlu tablolar hazırlamaları, kayıtdışı işlemleri kayıt içine almaları gerektiğini anlattı.

KOBİ’lerin Basel-II ile birlikte çok büyük bir kültürel değişimden geçeceklerini söyleyen Aygün, “Bu işi anlamak, hazmetmek bile çok zaman alacak. Dolayısıyla uygulamaya geçmek ve bir an önce değişim ihtiyacının farkında olarak kurumsallaşma yolunda adım atmaya başlamak son derece önemli” diye konuştu. Aygün, ATO üyelerine Basel-II konusunda yol göstermek amacıyla Hacettepe Üniversitesi ile ortaklaşa bir çalışma yürüttüklerini de belirtti.