FB TW PIN NWS

Adabas 2006'dan IBM'de hız rekoru

2006-11-14
Software AG'nin Adabas yazılımı, IBM z9 z/OS anabilgisayar platformunda üstün performans gösterdi. Yapılan testlerde Adabas saniyede 320 bin komut üretimiyle, bu yazılımda bugüne dek kaydedilen en yüksek hızı ikiye katlayarak rekor kırdı. Adabas 2006'nın, yapısal olan ve olmayan dosyaları saklamak üzere yükseltildiği duyuruldu.

Software AG, işlemsel veritabanı yazılımı Adabas'ın, IBM ile yapılan ortak testlerde yeni bir performans rekoru kırdığını açıkladı. IBM'in yakın geçmişte sunulan z/OS v1.8 işletim sistemiyle birlikte şirketin yeni System z9 Enterprise Class anabilgisayarı üzerinde çalışmakta olan Adabas 2006, saniyede yaklaşık 320 bin işlem hızına ulaştı. Böylece Adabas, bir ticari anabilgisayar sisteminde hız rekoru kırmış oldu. IBM'in New York'taki test merkezinde yapılan denemeler esnasında, Adabas 2006'nın gelişmiş 64 bit sanal belleği, z/OS V1.8'in IBM z (z990 ve z9 EC) işlemciler üzerindeki tek bir imgede 128 GB'den fazla gerçek belleği destekleme yeteneğiyle birlikte kullanıldı. Testler süresince, Adabas 2006 32 paralel işlemci üzerinde çalıştırıldı.

IBM Sistem ve Teknoloji Grubu System z Pazarlama Direktörü Randy Daniel, Software AG gibi iş ortaklarının System z platformuna verdikleri destekten ve yaptıkları sürekli yatırımdan memnun olduklarını belirtti. Daniel, Software AG ile yapılan ortak testlerin çarpıcı sonuçlarının, yalnızca sistem tasarımının gücünü göstermekle kalmadığını, işlemsel veri yönetimine yaklaşımlarının sektörde rakipsiz olduğunu vurguladığını da sözlerine ekledi. Bloor Research Araştırma Direktörü Philip Howard da, bu başarının, Software AG'nin kendini tamamen Adabas'ın gelişimine adadığını gösterdiğini belirterek, "Böyle bir performans, kullanıcıları, hacim talepleri ne kadar artarsa artsın -ya da işlem kaynakları daha CPU yoğun başka ürünlerce kullanılsa da- Adabas'ın performansını sürdürmesi için her zaman yeterli potansiyele sahip olacağına inandıracaktır" dedi.

Software AG Enterprise Transaction Systems Bölümünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joe Gentry ise, Adabas 2006 ürün ailesini, IBM donanım ve işletim sistemi platformlarına yönelik kurum talepleri doğrultusunda, her iki firmanın da yararına olacak biçimde iyileştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Öte yandan Adabas 2006, üstün işlem performansına ek olarak, 2 GB'ye kadar olan boyutlardaki çokluortam nesnelerini destekliyor. Bu yeni kapasite, yapısal olmayan büyük dosyaların (fotoğraflar, tasarım dosyaları, parmakizi dosyaları, hesap çizelgeleri, XML ve HTML dosyaları ve diğer doküman türleri), Adabas 2006 içindeki yapısal veri dosyalarıyla birlikte saklanabileceği anlamına geliyor. Yapısal olan ve olmayan dosyaları aynı yerde saklama yeteneği, veri senkronizasyonu ihtiyacını ortadan kaldırıyor, veri doğruluğunu artırıyor ve sistem entegrasyonu maliyetlerini azaltıyor. Adabas 2006'ya yapılan bir başka önemli yükseltme ise 32 KB'yi aşan mantıksal kayıtları (yayılmış kayıtlar) destekleme yeteneği oldu. Böylece, kayıt boyutu üzerindeki tüm pratik sınırlar ortadan kalkıyor. Bu gelişme, veri depolama sınırlarının aşırı büyük veri hacimleriyle karşılaşması durumunda herhangi bir sistem çökmesi yaşanmasını önlüyor ve Adabas'ın neredeyse 7 gün 24 sat 365 gün kesintisiz çalışmasını sağlıyor.