FB TW PIN NWS

Sezer: 'KKTC eşit ortak olarak kabul edilirse barış olur'

2006-11-15
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kıbrıs'ta iki halkın barış ve güvenlik içinde var olmalarının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) çözümün eşit ortağı olarak kabul edilmesi koşuluna bağlı olduğunu belirterek, ''Türk tarafı, hakça ve yaşayabilir bir çözümden yanadır. Bu amaçla üzerine düşeni yapmıştır. Uluslararası toplumun bu çabaların anlamını bilerek, uygulanan haksız yalıtma ve kısıtlamalara son vermesini beklemekteyiz'' dedi.

Sezer, KKTC'nin kuruluşunun 23. yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu aracılığıyla bir mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, mesajında, KKTC'nin kuruluşunun 23. yıl dönümü dolayısıyla Kıbrıs Türk halkını, Türk Ulusu ve kendisi adına en içten duygularla kutladığını ifade etti.

KKTC'nin, Kıbrıs Türkünün özgürlüğe ve eşitliğe olan bağlılığının simgesi olduğunu belirten Sezer, şöyle devam etti:
''Kıbrıs Türk halkının ödün verilmez hukuksal hakları, insan haklarına bağlı demokratik değerler üzerinde yükselen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde benliğini bulmaktadır.

Ada'daki iki halkın barış ve güvenlik içinde var olmaları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çözümün eşit ortağı olarak kabul edilmesi koşuluna bağlıdır. Türk tarafı, hakça ve yaşayabilir bir çözümden yanadır. Bu amaçla üzerine düşeni yapmıştır. Uluslararası toplumun bu çabaların anlamını bilerek, uygulanan haksız yalıtma ve kısıtlamalara son vermesini beklemekteyiz.

Türkiye Cumhuriyeti, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, Kıbrıs Türk halkına verdiği her türlü desteği sürdürecektir. Amacımız, Kıbrıs Türk halkının yaşam düzeyini yükseltmek ve geleceğe daha büyük bir güvenle bakmasını sağlamaktır. Türkiye, Ada'da barış ve istikrarın güvencesi olmayı sürdürecektir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çağdaş ve demokratik değerlere bağlı bir hukuk devleti olarak Kıbrıs Türkünün güvencesidir.''