FB TW PIN NWS

Akademisyen Yunus Emre GENÇ'in TRABZON’A ARAP TURİST ÇIKARTMASI adlı kitabının 2. baskısı çıktı

2024-08-12
Akademisyen Yunus Emre GENÇ'in TRABZON’A ARAP TURİST ÇIKARTMASI adlı kitabının 2. baskısı çıktı
Akademisyen Yunus Emre Genç'in TRABZON’A ARAP TURİST ÇIKARTMASI adlı kitabının 2. baskısı çıktı.

Akademisyen Yunus Emre Genç'in Prof. Dr. Murat Kayalar ile beraber yazmış olduğu "TRABZON’A ARAP TURİST ÇIKARTMASI" adlı kitabının 2. baskısı Astana Yayınlarından çıktı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Katar ve Kuveyt’ten özellikle doğal güzellikleri ve ılıman iklimiyle tanınan İsviçre’de yoğunlaşan Arap turizmi, son yıllarda Türkiye’de, özellikle İstanbul, Sapanca ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde her geçen gün önemini artırmaktadır.

Doktora tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, 1970’li yıllardan bugüne bütün dünyada uygulanmakta olan sürdürülebilir turizm bütün yönleriyle ele alınmış ve Covid-19 salgınının neden olduğu zorunluluklarla sadece e-anket yöntemi kullanılıp, Trabzon destinasyonunda Arap turizmi ve sürdürülebilirliğine ilişkin araştırmalar yapılmıştır. Bu amaçla önce özgün bir ölçek geliştirilmiştir. Ardından, bu ölçekle Trabzon’u ziyaret etmiş ve/veya ziyaret etmek isteyen 162 katılımcıya, Trabzon’da satılan turistik ürün ve hizmetlerden algılanan memnuniyet düzeyini, Trabzon’u ziyaret etmek istemelerine sebep olan unsurları ve ziyaret öncesinde, sırasında ve sonrasında kendilerinde oluşan Trabzon destinasyon imajında yer alan unsurları belirtmeleri istenmiştir. Ziyaret etmek isteme nedenleri olarak alınan yanıtların oransal değişimi şöyledir: %13,3 ile doğa, %10,11 ile dinlenme ve % 9,43 ile fizyolojik ve psikolojik rahatlama görülmektedir. Bunu takip eden sebepler sırasıyla, %8,1 ile helal yemek, % 8 ile tarihi ve kültür mekânları, % 7,84 ile deniz, % 7,04 ile eğlence, % 6,93 ile sürekli yaşanılan yerden kısa süreliğine ayrılmak, % 6,6 ile din, % 6,25 ile kültür, % 5,6 ile farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, % 5,34 ile heyecan, % 4,2 ile macera ve % 1,4 ile spor. Destinasyon imajı olarak 7 unsur belirlenmiş olup, bunlar %22’lik oranla “Doğa-Tarih-Kültür”, % 16’lık oranla “Deniz-Orman-Yağmur” ve % 12,3 ile “Mavi-Yeşil” ve % 9,02 ile “Dindar”lıktır.

Katılımcılar Trabzon’da sürdürülebilir Arap turizmi bağlamında “Olanaklar”, “Çekicilikler” ve “İstikrar” faktör gruplarına göre sosyo-demografik özellikler açısından değişiklikler göstermektedir.

Trabzon kentini üç yönden (doğu-batı-güney) saran yeşil kuşağı meydana getiren fındıklıkları ile ünlü Yomra ilçesi KAŞÜSTÜ Mahallesi, New York kentindeki Manhattan’ı çağrıştıran çok katlı betonarme binalarıyla, artık "TAŞÜSTÜ” olmuş durumdadır. Yine bir zamanlar fındıklık olan BOZTEPE-ÇUKURÇAYIR artık YOZTEPE-YOKÇAYIR’a dönmüş, 60 bini aşan nüfusuyla ikinci betonlaştırılmış Trabzon olmuş haldedir. Kentte ulaşıma nefes aldıran Tanjant, daha 30 yıl öncesine kadar kentin meyve-sebze ambarı bahçelerle doluydu. Şimdiki hali, eskiyen halini bilenlerde yürek sızlatıyor. Çünkü hiç yeşil doku bırakılmamış, her yer betonarme binalarla doldurulmuş durumdadır.

Oysa Arap turistler beton kuleleri görmek için değil, Trabzon’un doğası için bu kente geliyor. Turizm yatırımları bu halde devam ederse, Trabzon destinasyonunda sürdürülebilir turizmden söz etmek maalesef mümkün olmayacaktır. Nitekim bugüne kadar, bu gidişata dikkat çeken birçok akademik araştırma, yüksek lisans ve doktora tezi hazırlanmıştır.
Öncelikli hedefimiz, bu çalışmanın çıktılarının bilimsel ve uygulanabilir; önce kent yöneticilerine ve takiben turizm sektörüne, turizm araştırıcılarına, rekreasyon ve turizm çalışan akademisyenlere yararlı olmasıdır. Umulur ki, çalışmamızda da yakın gelecekte başlatılması önerilen yönetişime dayalı yönetim uygulamalarına kısa bir zaman içinde başlanır ve telafisi olanaksız yeni hatalar yapılmasına mani olunur.