FB TW PIN NWS

Arınç: 'Sudan'a her türlü desteği vermeye hazırız'

2007-01-17
TBMM Başkanı Bülent Arınç, bugün başkent Hartum'da Sudan Meclis Başkanı Ahmed İbrahim el Tahir ile bir araya geldi.

El-Tahir, Sudan'ın siyasi yapısı ve meclis hakkında bilgi verirken, Arınç, misafirperverliklerinden dolayı el-Tahir'e teşekkür etti. TBMM Başkanı Arınç, "Dost ve kardeş Sudan'a gelmekten büyük onur duyduk. Sudan ve Türkiye parlamento ilişkilerinin çok güçlü olmasını istiyoruz. Kısa süre içinde İbrahim el-Tahir'i Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyarız. Yarın Mutabakat Muhtırası imzalayacağız. Türkiye'de Sudan parlamentosu üyelerine yasama ve çalışma kanunları hakkında eğitim vermek isteriz. Sudan'ı tanıyan ilk ülke Türkiye'dir. Sudan, Afrika için çok önemli bir ülkedir ve Türkiye için de çok önemli bir ülke. Türk işadamları Sudan'da yaptıkları işler konusunda devletten destek istiyor" dedi.

Ardından Arınç ve beraberindeki heyet Vilayet Meclisi'ni ziyaret etti. Arınç daha sonra, Sudan Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Türkiye'nin Darfur bölgesindeki insanlık dramından üzüntü büyük üzüntü duyduğunu belirten Arınç, "Sorunların bir an önce barışçı yollardan çözüme kavuşturulmasını dilemekteyiz. Beklentilerimiz, bu meselenin en kısa sürede ulusal uzlaşı temelinde, diyalog yoluyla başarılı bir çözüme kavuşturulmasıdır. Bu süreçte Türkiye olarak Sudan'a imkanlarımız dahilinde her türlü desteği vermeye hazırız. Ülkemiz Darfur bölgesinde yaşayan Sudanlı kardeşlerimizin dertlerine bir parça da olsa derman olmalı. Onların acılarını azaltmak amacıyla tüm iyi niyetimizle bölgeye yardım sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Arınç ve beraberindeki heyet daha sonra başkentteki Türk inşaat şirketlerini ziyaret etti. Öğle namazını Eş Şehid Camii'nde kılan Arınç onuruna, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Osman Muhammed tarafından bir akşam yemeği verilmesi bekleniyor