FB TW PIN NWS

Büyükanıt: 'Kararı televizyondan öğrendim'

2006-12-08
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hükümetin dün AB'ye önerdiği Kıbrıs paketini televizyondan öğrendiğini söyledi. Büyükanıt, ''Devletin resmi görüşünden sapma olmuştur. Bunun sürpriz bir şekilde gündeme getirilmesini yadırgadık'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin Kıbrıs önerileri ile ilgili kararını değerlendirdi.

Genelkurmay'ın Kıbrıs'la ilgili görüşlerinin düne kadar devletin resmi görüşü olduğunu belirten Büyükanıt, "Orada 40 bin askeri olan bir kurumun görüşü alınmaz mı, sorsalardı şunu söylerdik: Bu devletin resmi görüşünden sapmadır. Elbette devleti biz yönetmiyoruz. Sadece görüşümüzü dile getiriyoruz. Görüşümüzü alıp kabul etmeyebilirlerdi" diye konuştu.

"Kararı televizyondan öğrendik" diyen Orgeneral Büyükanıt önerilerin sürpriz bir şekilde gündeme getirilmesini yadırgadıklarını, durup dururken böyle bir şey yapılmasının doğru olmadığını da belirtti.

Türkiye'nin Kıbrıs önerisi

Türkiye, dün Avrupa Birliği'ne Kıbrıs konusunda 12 aylık geçici bir çözüm paket önerdi. Pakete göre:

 Türkiye bir limanını Rumlara açacak.

 Gazimagosa Limanı KKTC yönetiminde uluslararası ticarete açılacak.

 Türkiye bir havaalanını Rum uçaklarına açacak.

 Ercan Havaalanı uluslararası sivil uçuşlara açılacak.

Türkiye Avrupa Birliği'nden 12 ayda sona erecek kapsamlı çözüm süreci için de adadaki iki lidere, Papadopulos ve Talat'a çağrıda bulunmasını istiyor. Ancak çözüm zemininin yine BM çatısı altında kalması, AB'nin de bu sürece destek vermesi gerektiği birkez daha vurgulandı. Kağıda geçirilmeyen öneriler Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomuoja 'ya sözlü olarak iletildi.

Önerilerde 'karşılıklılık', 'koşul' ve 'eş zamanlı' kelimeleri yer almıyor. Üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye bu önerisinin çözüm süreci için ortak bir zemin olabileceği görüşünde. Bu nedenle pakette söz konusu kelimelerine yer verilmedi. Ankara'ya göre, eğer bir süreç üzerinde mutabakata varılabilirse ilk adımı kimin attığı önemli değil. Türkiye 15 Aralık'ta yayınlanacak AB dönem başkanlığı açıklamasında, çözüm paketine atıfta bulunulduğu takdirde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getireceğini Finlandiya'ya iletti.