FB TW PIN NWS

Gül: Demek ki Kopenhag kriterleri değişmiş

2006-10-15
Dışişleri Bakanı Gül, Fransız Ulusal Meclis’de “Ermeni soykırımı”nın inkarını cezalandıran yasa tasarısının onaylanması ile ilgili olarak da “Türk-Fransız ilişkileri ne yazık ki çok derin bir yara almıştır. Ümit ediyorum ki Fransa, bunun farkına varacaktır” dedi.

Uluslar arası toplumun Fransa’yı “çok ayıpladığı”nı belirten Gül “Ümit ediyorum ki Fransız siyasetçiler, devlet adamları bunun farkında olacaklar Fransa’nın bu sarsılan itibarının daha da sarsılmaması için gerçek tedbir alacaklar” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Fransız Ulusal Meclis’de “Ermeni soykırımı”nın inkarını cezalandıran yasa tasarısının onaylanmasına tepki göstererek “Türk-Fransız ilişkileri ne yazık ki çok derin bir yara almıştır. Ümit ediyorum ki Fransız siyasetçiler, devlet adamları bunun farkında olacaklar Fransa’nın bu sarsılan itibarının daha da sarsılmaması için gerçek tedbir alacaklar” dedi.

Türkiye-AB Troykası toplantısına katılmak üzere Lüksemburg’a giden Dışişleri Bakanı Gül, Esenboğa Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Fransız Ulusal Meclis’de “Ermeni soykırımı”nın inkarını cezalandıran yasa tasarısının onaylanmasına tepki göstererek “Türk-Fransız ilişkileri ne yazık ki çok derin bir yara almıştır. Ümit ediyorum ki Fransa, bunun farkına varacaktır” dedi.

Türkiye’nin, tasarının yasallaşmasını önlemek için çalışmalarını sürdüreceğini, önlemlerin alınacağını de kaydeden Gül, TBMM’nın Salı günü özel bir gündem ile toplanacağını anımsattı.

FİNLANDİYA’NIN ÖNERİSİ
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın “liman krizi”nin önlenmesi için Kıbrıs ile ilgili olarak yaptığı öneriye ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Finlandiya’nın soruna çözüm bulmak, Türkiye’nin üyelik sürecinin gölgelenmemesi için bazı “iyi niyetli” çabalar yaptığını belirtti.

Türkiye’nin de “her türlü iyi niyetli, yapıcı” çabayı olumlu karşılayacağını, işbirliğini yapacağını söylediğini anımsatan Gül, bu fikirlerin konuşulmasına devam edildiğini, Lüksemburg’da da ele alınacağını sandığını söyledi.

Buna karşın Abdullah Gül, Türkiye’nin “iyi niyetli” çabalarını olumlu karşılamasının kabul edilmeyecek hususların kabul edileceği anlamına gelmediği uyarısını da yaptı.

KKTC YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞÜLMELİ
Öte yandan, Gül, adanın iki tarafının bulunduğuna da işaret ederek Türkiye’nin sorunun direkt tarafı olmadığını belirterek “Dolayısıyla herkesin mesafe alabilmesi için, yapıcı olabilmesi için KKTC yetkilileri ile de görüşmesi gerekir” dedi.

Mehmet Ali Talat’ın geçtiğimiz hafta KKTC Cumhurbaşkanı olarak AB’ye gittiğini ve görüşmelerde bulunduğunu anımsatan Gül, Finlandiya’nın Dönem Başkanı olarak da Mehmet Ali Talat ile görüşeceği umudunu da dile getirdi.


301’NİNCİ MADDE
Abdullah Gül, Fransa’daki gelişmelerin ardından 301’inci maddesinin de sorulması üzerine Türkiye’de bir fikir arkasında şiddet olmadığı sürece bu fikirlerin Türkiye’de konuşulabileceğini, yazılabileceğini söyledi. Gül, “Türkiye’de ‘insanlar fikirlerini ifade edemiyor’ demek Türkiye’ye karşı büyük bir haksızlık olur” dedi.


SİYASİ KRİTERLER DEÐİŞMİŞ
Buna karşın, uygulamadan kaynaklanan sorunların olduğunu da ifade eden Gül, Türkiye’nin ne gerekirse yapacağını belirtti. Türkiye’nin kendi noksanlıklarının farkında olan bir ülke olduğunu, ve bunları gidermek için çaba gösterdiğini kaydeden Gül, AB’ye bir hatırlama yaparak “Fransa’nın bu tavrı ile Kopenhag siyasi kriteleri zaten değişmiş. Bunu konuşacağım muhataplarım ile” diye konuştu.