FB TW PIN NWS

K.Kore sert çıktı: Bu savaş ilanı demek

2006-10-17
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, BM yaptırımlarının savaş ilanı olduğunu açıkladı ve ülke bağımsızlığının ihlal edilmesi durumunda "merhamet göstermeksizin" saldırı düzenleneceğini belirtti.

Bakanlıktan, BM'nin cumartesi günü yaptırım kararı almasının ardından yapılan ilk resmi açıklamada, ülkenin savaşmaktan korkmadığı, ancak barış yolunun ilk tercih olduğu ifade edildi.

Kuzey Kore televizyonunda yayımlanan açıklamada, "BM'nin yaptırım kararını kınıyoruz ve kabul etmiyoruz" denildi. Açıklamada, Kuzey Kore'de rejimi değiştirmeye çalışanlara gereken cevabın verileceği ve ABD'nin muhtemel girişimlerinin gözlemlendiği de belirtildi.

Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin tamamı tarafından desteklenen karar tasarısı, BM Şartının Yedinci Bölümünün 41. maddesi uyarınca bazı yaptırımlar içeriyor.

Kararda, Pyongyang hükümetinden başka bir nükleer deneme yapmaması ya da balistik füze fırlatmaması istenirken, Kuzey Kore hükümetinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) uyması talep ediliyor.

Kuzey Kore'nin balistik füze programıyla ilgili her türlü programını askıya almasının beklendiği belirtilen kararda, ayrıca Pyongyang'ın tüm nükleer silahlarını ve nükleer programlarını terk etmesinin gerekliliği vurgulanıyor.

Kararın diğer önemli tarafı da Kuzey Kore'nin nükleer silah ya da füze yapmasına yarayacak malzemelerin bu ülkeye, diğer ülkeler tarafından ticaretini engellemeyi öngörmesi.

Karara göre, BM'ye üye devletler, askeri araç ve malzemelerin Kuzey Kore'ye satılmasını ve transfer edilmesini dolaylı ya da doğrudan engellemeye çağrılıyor. Ayrıca karar, bu ülkeye teknoloji transferinin engellenmesini öngörüyor.

Kararda, Kuzey Kore'nin nükleer, kimyasal ve biyolojik silah ya da füze programlarıyla ilgisi olduğu belirlenen kişilerin ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulması ve bu kişilere seyahat yasağı getirilmesi de öngörülüyor.

BM ülkelerine kendi ulusal yasaları çerçevesinde ve uluslararası hukuk kurallarına uyarak, Kuzey Kore'den gelen ve bu ülkeye giden kargoları denetleme yetkisi veriliyor.