FB TW PIN NWS

Hizbullah lideri Bush’u sert eleştirdi

2007-01-30
Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, Şiilerin kutsal günü Aşura nedeniyle bir araya gelen Lübnanlılara seslendi. ABD Başkanı George W. Bush’u Lübnan’da kaos yaratmakla suçlayan Nasrallah, ülkede şiddeti kendilerinin körüklediği yönündeki ABD iddialarını da reddetti.

Geçen hafta hükümet yanlısı ve karşıtı güçler arasında başkent Beyrut’ta meydana gelen çatışmalarda 7 kişi öldü. Yaşananlar 1975-1990 yılları arasındaki kanlı iç savaş günlerini hatırlattı.

Beyrut’un güney bölgesinde bir araya gelen yüz binlerce Lübnanlı Şii’ye hitap eden Nasrallah, Bush’un Hizbullah’ı hedef alan sözlerine yanıt olarak, geçen yaz İsrail’in Lübnan’a gerçekleştirdiği saldırının emrinin ABD’den geldiğini söyledi.

Nasrallah, “Lübnan’da kargaşayı kışkırtan, Lübnan’ı yok eden, kadınları ve çocukları, yaşlıları ve gençleri öldürenler, Siyonistlere saldırı emrini veren George Bush ve Condoleezza Rice’tır” dedi.

Hizbullah lideri ateşli konuşmasında, cezalandırılması, yargılanması gerekenlerin, Lübnan savaşını başlatanlar olduğunu söyledi. Nasrallah halka, “George Bush sizi cezalandırmak istiyor çünkü direndiniz, sizi cezalandırmak istiyor çünkü kazandınız” dedi.

Aşura etkinliklerinde bir araya gelen Lübnanlılar ise “Amerika’ya ölüm! İsrail’e ölüm” sloganlarıyla yürüdüler. Nasrallah konuşmasında, Lübnanlı direniş gruplarını iç savaş olasılığın karşı dikkatli olmaya çağırdı.