FB TW PIN NWS

''İran'a saldırı büyük hata olur''

2007-02-05
İngiltere'den bazı sivil toplum örgütleri, nükleer programı nedeniyle İran'a saldırı düzenlenmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Aralarında, düşünce kuruluşları, yardım örgütleri, sendikalar, Müslüman ve Hristiyan grupların da yer aldığı 17 kuruluş ortak bir rapor hazırladı. İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yolla çözülmesini isteyen kuruluşlar, İngiltere Başbakanı Tony Blair'e de ABD'yi ikna etme çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı geçen hafta, Washington'ın İran'a yönelik bir saldırı hazırlığında olmadığını söyledi. Ancak bunu, ileride gündeme gelebilecek bir seçenek olarak da dışlamadı ve Tahran üzerindeki baskıyı kademe kademe artırmaya başladı.

Geniş bir yelpazede faaliyet gösteren İngiliz sivil toplum kuruluşları da, İran'a yönelik bir saldırının felakat sonuçlar doğuracağı konusunda ABD'yi uyardı. İngiltere'nin eski İran büyükelçisi Sir Richard Dalton, İran'a yönelik saldırının olası sonuçlarını şöyle sıraladı: Tahran'ın nükleer emellerinin güçlenmesi, Orta Doğu'da istikrarsızlığın artması, terörle savaşın alevlenmesi, enerji kaynaklarının güvenliğinin azalması ve küresel ölçekte ekonomik sıkıntı.

İngiliz sivil toplum kuruluşlarının raporu, İngiltere Hükümeti'ni göreve çağırıyor ve Amerika Birleşik Devletleri'ni, İran ile masaya oturması için ikna etmeye davet ediyor. Bunun sağlanabilmesi için de iki öneri yapılıyor. Birincisi, ABD'nin "Önce İran uranyum zenginleştirmekten vazgeçsin" ısrarını bir kenara bırakması. Bu yapılamazsa, iki tarafın da kırmızı çizgilerini ihlal etmiş olmayacağı bir uzlaşma zemini bulunması öneriliyor.

Geçen yıl İran'a, uranyum zenginleştirmekten vazgeçmesi karşılığında bir dizi teşvik önerilmişti. Rapor bu teşvik paketinin geliştirilerek tekrar gündeme getirilmesini savunuyor ve ekliyor; "İran ile büyük pazarlık fikri, hemen reddedilmemeli."