FB TW PIN NWS

İsrail’de koalisyona yeni ortak

2006-10-24
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, aşırı sağ partilerden İsrael Beitenu (İsrail Evimiz) partisinin başkanı Avigdor Lieberman ile koalisyon protokoluna imza attı.

Knesset (İsrail Parlamentosu) tarafından da yarın onaylanması beklenen protokole göre, Lieberman, Başbakan Yardımcılığı görevi ile Başbakanlık’ta Stratejik Tehditler Bakanlığı görevini üstlenecek.

Olmert’in, hükümetin yeni bakanını bugün kabineye takdim edeceği bildirildi.

Protokolün imzalanmasından önce Knesset’teki parti grubunda konuşan Lieberman, İsrail sağını eleştirdi ve “30 yıldır sağ iktidarda ama buna rağmen, (geri) çekilmeleri önlemede başarısız olduk” dedi.

Lieberman, bu stratejinin, yanlış olduğunu belirterek, belki değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail koalisyonunun ikinci büyük ortağı, Savunma Bakanı Amir Peretz’in İşçi Partisi’nin ise bu duruma nasıl tepki vereceği merak ediliyor. İşçi Partisi Merkez Komitesinin Perşembe ya da Pazar günü toplanarak, İsrael Beitenu’nun koalisyona katılması konusunu değerlendireceği bildirildi.

Siyasi gözlemciler, İşçi Partili bakanlardan çoğunun Lieberman’a karşı olmasına rağmen, parti merkez komitesinin Lieberman’ın katılımına destek vereceği görüşünde bulunuyor.

Olmert de İşçi Partisi’nin koalisyonda bulunmasının önemine dikkat çekerek, hükümetin büyük ortağı olarak, İşçi Partisi’nin hükümette kalacağına ilişkin ümidini dile getirmişti.

Avigdor Lieberman’ın koalisyon hükümetine 11 milletvekiliyle katılmasıyla, Olmert 120 sandalyeli parlamentoda, 78 sandalyenin kontrolüne sahip olacak.