FB TW PIN NWS

Japonya, ABD'nin Irak stratejisini eleştirdi

2007-02-04
Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, ABD'nin Irak'ta sürdürdüğü operasyonu eleştirdi. Operasyonu "oldukça toy" olarak nitelendiren Aso, savaşın ardından barış sağlanması isteniyorsa bunun için önceden bir plan oturtulması gerektiğini vurguladı.

ABD'nin Irak'taki operasyonları Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso tarafından eleştirildi. Irak'ta strateji hatalarının olduğunu kaydeden Aso, operasyonu "oldukça toy" olarak tanımladı. ABD'nin taktiğinin tutmadığını dile getiren Aso, "Irak operasyonu yolunda gitmiyor. Irak tamamen karmaşa içine girdi" dedi. "Barış ortamı sağlamak istediğinizde, savaş sonrası bir operasyonun gerçekleştirilmesinin ne denli önemli olduğunu da bilmelisiniz" şeklinde konuşan Aso, ortada ters giden şeylerin olduğu kaydetti.

Bu arada Aso'nun eleştirileri, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir intihar eylemcisinin bomba yüklü bir kamyonu havaya uçurarak 130 kişinin ölümüne neden olmasının ardından geldi. Bu saldırı ABD'nin 2003 yılında Irak'a girmesinden bu yana yaşanan en kanlı ikinci olay olmuştu.

Öte yandan Japonya, ABD'nin Irak stratejisini daha önce de eleştirmişti. Geçtiğimiz ay Japonya Savunma Bakanı Fumio Kyuma, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak'a saldırmak ile hata yaptığını dile getirmişti.