FB TW PIN NWS

Partilerin seçim anketlerinden değişik sonuçlar çıkıyor

2007-02-04
Seçim yaklaşırken partileri de saran "anket" merakı doruğa ulaştı.

Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisi AKP için bir süre önce "kararsızlar dağıtılmadan oy oranımız yüzde 30" derken, muhalefet cephesinde partilerin son durumlarına ilişkin çeşitli rakamlar dolaşıyor.

DYP'de Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Bilgiç'in "önemli bir devlet kurumuna" dayandırdığı ve genel merkezde Genel Başkan Mehmet Ağar dahil herkesin elinde dolaşan anket Erdoğan'ı tekzip ediyor.

26-27 Ocak tarihleri arasında Adana, Ağrı, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Diyarbakır, Trabzon ve Van'da bin kişi ile yapıldığı belirtilen ankette AKP'nin oy oranı yüzde 23.1 olarak yer alıyor.

CHP yüzde 13.7, DYP yüzde 13.1 olarak baraj üstünde görülen anket ise başta MHP ve ANAVATAN'ı kızdıracak nitelikte. MHP 8.1 ANAVATAN ise yüzde 1.9 olarak gösteriliyor.

Erkan Mumcu'nun genel başkanlık koltuğuna oturması ile yeni bir atılım sürecine giren ANAVATAN'da ise anketler son olarak toplanan ve muhaliflerin sesini yükselttiği Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında gündeme geldi.

MKYK üyesi, İstanbul eski Valisi Erol Çakır'ın bir ankete dayandırarak partinin oy oranı konusunda yüzde 3.9 iddiasına Mumcu'ya yakın isimlerden MKYK üyesi Hüseyin Koçabıyık tepki gösterdi.

Bu sefer sahibini "önemli bir finans kuruluşu" olarak açıkladığı anket sonuçları ile Koçabıyık, partinin Mumcu sonrasındaki seyrini ay ay rakamlarla anlattı.

Koçabıyık'ın dayandırdığı ankete göre; 2005 Haziran'da yüzde 7 olarak gözüken ANAVATAN, TBMM'de grup kurması ile yüzde 8'lere kadar çıktı. 2006'ın son üç ayında ise 6.7-6.9 bandına oturdu.

Öte yandan Genel Başkan Mumcu'nun yaptırdığı anketten de partinin oy oranının yüzde 5.9 çıktığı parti kulislerinde konuşuluyor.

MHP ise yükselen milliyetçilik nedeniyle TBMM'ye girmeye kesin gözüyle bakıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bir kurmayı "artık barajın üstünde ve alında olanlar var" derken, MHP'yi AKP ve CHP ile birlikte barajı aşan partiler olarak sıralıyor. MHP'de genel kanı ise AKP'ye karşı birinci partiyi yüzde 35'lere varan kararsızların tercihinin belirleyeceği yönünde. Ancak parti kulislerinde MHP'nin oy oranı konusunda dile getirilen ortak görüş ise yüzde 15-20 bandı arasında olduğu yönünde.

Tabi gerek iktidar, gerekse muhalefetin gönlünden hangi oran geçerse geçsin 2002'de olduğu gibi son sözü seçmen sandıkta söyleyecek.