FB TW PIN NWS

Japonya eski başbakanı Shinzo Abe, Suikast sonrasında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

2022-07-08
Japonya eski başbakanı Shinzo Abe, Suikast sonrasında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Japonya eski başbakanı Shinzo Abe, suikast sonrasında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

8 Temmuz 2022 tarihinde Nara şehrinde düzenlenen mitingde silahlı saldırıya uğrayan Shinzo Abe, suikast sonrasında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, dün Nara kentinde Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden vuruldu. Kanlar içinde kalan eski Başbakan acil hastaneye kaldırıldı.

İlk açıklamada Abe'nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Japon medyasından servis edilen son dakika haberlerinde 67 yaşındaki Abe'nin yaşamını yitirdiği dünya kamuoyuna duyuruldu.

Öte yandan Shinzo'yu vuran 40 yaşlarındaki saldırgan pompalı tüfekle yakalandı. Saldırganın yakalanma anlarına ilişkin görüntüler servis edildi.

Japonya'nın 2012-2020 döneminde başbakanlık görevini yürüten Abe ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olmuştu. Abe görevi, iki yıl önce sağlık gerekçeleriyle bırakmıştı.

Japonya'da yaşanan sansasyonel suikastla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Erdoğan yaşanan saldırıyı kınadığını vurgulayarak "Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Shinzo Abe'nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe'nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Fuji TV, saldırganın kimliği ile ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Televizyon kanalı, saldırganın eski bir donanma mensubu olduğunu aktardı.

Shinzo Abe, partisi Liberal Demokrat Parti’ye destek için çağrıda bulunurken vuruldu. Abe’nin yaptığı konuşmalar genelde seçimlerden önceki 20 gün içerisinde düzenleniyor ve oldukça yaygın. Abe gibi siyasetçilerin yaptığı konuşmalarda yoğun polis kalabalıkları olurken, taşkınlık ve gerilim hiç yaşanmıyor.

Yerel medya, Abe’ye saldıran kişinin bir tüfek kullandığını öne sürdü.

2006’da bir yıl olmak üzere 2012’den 2020’ye kadar başbakanlık görevini üstlenen ve “ülkenin en uzun başbakanlık görevini yürüten ismi” olarak bilinen Abe, sağlık sorunları nedeniyle görevini bırakmıştı. Japonya en sıkı silah kontrol kanunlarını uygulayan ülke olarak biliniyor. Bu sebeple 125 milyonluk ülkede bir yılda silahtan ölenlerin sayısı çift haneli rakamları geçmiyor.

Japonya’da silah lisansı almak için uzun ve zor bir süreçten geçmek gerekiyor.
ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, “Abe-san Japonya’nın başarılı bir lideriydi ve ABD’nin çok iyi bir müttefikiydi. ABD hükümeti Amerikan halkı Abe-san’ın sağlık durumu için dua ediyor” dedi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu. Albanese, “Eski başbakan Shinzo Abe’nin vurulduğuna dair şok edici haberler geldi. Düşüncelerimiz ve iyi dileklerimiz ailesi ve Japonya halkında” dedi.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi’nin sözcüsü de, “G20 dışişleri bakanları adına üzüntülerini Japonya Dışişleri Bakanına iletti” ifadesini kullandı.