FB TW PIN NWS

Kuzey Kore Savaş Durumuna Geçti

2017-04-13
Kuzey Kore Savaş Durumuna Geçti
Kuzey Kore Savaş Durumuna Geçti

Kuzey Kore'de bulunan yabancı muhabirlere, ülke yönetimi tarafından "Perşembe günü büyük bir olaya hazır olun" talimatı verildi. Haber dünya genelinde ülkenin savaş durumuna geçtiği şeklinde yorumlandı.

Kuzey Kore'nin başkentini boşaltarak savaş pozisyonuna geçtiği iddia ediliyor. Japonya ise bazı savaş gemilerini ABD donanma grubuna katılmak üzere hazırlıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un başkent Pyongyang'ın derhal tahliye edilmesi ve şavaş pozisyonuna girilmesi emri verdiği iddia edilirken, ABD'nin bir donanma grubunu Kore yarımadasına göndermesinin ardından, Japonya'nın da kimi savaş gemilerini bu donanma grubuna katılmak üzere hazırladığı duyuruldu.

Uçak gemisi USS Carl Vinson ve diğer savaş gemilerinin birkaç gün içinde Güney Kore kıyılarına ulaşması bekleniyor. Savaş gemileri Güney Kore ordusuyla birlikte tatbikat yapacak. Japon donanması da tatbikata katılmayı planlıyor. Pentagon, ani bir manevrayla Avustralya yerine Kore Yarımadası'na doğru yol almaya başlayan gemilerin gövde gösterisi için rotalarının değiştiğini daha önce ilan etmişti.

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan yabancı gazeteciler, ülkede çok önemli bir hareketlilik olduğu ve kendilerine "Perşembe günü çok önemli bir olaya hazır olun" dendiğini duyurdular.

Ülkede büyük bir gerginlik olduğunu da duyuran muhabirler, bölgedeki gerginliğin nükleer silah programıyla doğrudan bir bağlantısı olduğuna dair bir işaret olmadığını da bildirdi.

Aynı anda, yabancı ajans muhabirleri, başkentteki 600 bin kişiye tahliye emri verildiğine dair haberler duyulduğunu bildirdi. Ayrıca Çin'in de Kuzey Kore sınırına askeri sevkiyat yaptığı ve sınırı kapattığı öne sürüldü.

Channel News Asia haber ajansının muhabiri Pyongyang'dan attığı tweetinde "6.20'ye kadar ülkeyi terk etmemiz söylendi. Fakat sebebi açıklanmadı. Cep telefonları çalışmıyor." ifadelerini kullandı. Muhabir daha sonraki 5 saat boyunca başka paylaşım yapmadı.
Öte yandan bu alarm durumunun, ülkedeki kutlamaların ses getirmesi için hazırlanmış bir "oyun" olduğu da iddia edildi. Kuzey Kore'nin "Güneş Günü" adı verilen en büyük ulusal günü olan 15 Nisan'da, Kuzey Kore'nin Devlet başkanı Kim Jong-Un’un dedesi olan, ülkenin kurucu başkanı Kim İl Sung'un 105. doğum yıldönümü kutlanacak. Bu nedenle yaklaşık 200 yabancı gazeteci Pyongyang'da bulunuyor.

Gündemde bu iddialar gezerken ABD Başkanı Donald Trump, "Gerekirse Çin olmadan da Kuzey Kore'ye müdahale edebiliriz" açıklaması yaptı.

Rus Pravda gazetesinin Kuzey Kore medyasına dayandırdığı haberde Kuzey Kore ordusunun savaş pozisyonu aldığı ve ülkede sirenler çaldığı belirtiliyor. Güney Koreli kaynaklar sınırın öbür tarafında halkın sığınaklara yönlendirildiğini ifade ediyor.

The Guardian'ın haberine göre bu hamleyle birlikte Japonya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni "caydırmayı" amaçlıyor. Güney Kore'den yapılan açıklamadaysa ABD'nin "önleyici" saldırısının desteklenmeyeceği duyurulmuştu.

ABD uçak gemisi USS Carl Vinson'ın başını çektiği taarruz filosu Kore Yarımadası'na doğru yaklaşırken, Kuzey Kore'den sürpriz bir hamle geldi. Rus Pravda gazetesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un başkent Pyonyang'ın dörtte birinin tahliyesi için emir verdiğini bildiriyor. Kim'in şehri terk etmesini istediği yaklaşık 600 bin kişinin çoğu suçlular veya tek başına yaşayanlar.

Rus gazetesi, başkent Pyongyang'daki sığınakların tüm nüfusu saklama kapasitesi olmadığı için söz konusu adımın atıldığını aktarıyor. Şehirde kalanlar, muhtemel bir ABD saldırısında sığınakları kullanacak.

Güney Kore medyası ise, Kuzey Kore'nin savaş pozisyonu aldığını yazdı. Ülkede yaşayanlar birbirlerine, evlerine, iş yerlerine ve gökyüzüne elveda diyerek sığınaklara yerleşti. Ancak devlet memurlarının görev yerlerini terk etmeleri yasaklandı.

Dün resmi gazetesinden Pyongyang'ı uyaran ve bir hata yapmamasını isteyen Çin'den bugün yapılan uyarının sonu daha da sertti. Komünist Parti'nin resmi gazetesi People's Daily'de "Çok yakında Kuzey Kore Çin'in tavsiyelerine ve nükleer programın askıya alınmasına boyun eğecek. Çin etkin şekilde Kuzey Kore rejimi ve ulusunu nükleer silahlardan korumaya çalışacak. Bu Pyongyang için en iyi seçenek" satırları dikkat çekti.

Çin'deki sosyal medya kullanıcıları birkaç gün önce Çin'in Kuzey Kore sınırına asker yığdığını yazıyor. Kullanıcılar Shenyang'da bir askeri tatbikatın fotoğrafını da paylaştı. Benzer haberler Batı basınında da yer aldı ve Çin'in muhtemel bir sığınmacı akınına karşı sınıra 150 bin asker gönderdiği belirtildi. Ancak Pekin yönetimi bu sabaha karşı yaptığı açıklamayla bu haberleri yalanladı.


Japonya ise, Kuzey Kore'nin sarin gazı başlıklı füzeler fırlatabileceğini duyurdu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, parlamentoda yaptığı açıklamada "Kuzey Kore çoktan sarin gazı başlıklı füzeler ateşleme kapasitesine ulaşmış olabilir" dedi.

Bölgede keskin şekilde artan tansiyon, Çin ve ABD arasındaki diplomasinin de yoğunlaşmasına neden oldu. Geçen hafta Başkan Donald Trump'la Florida'da bir araya gelen Çin lideri Şi Cinping, dün mevkidaşını bu kez telefonla aradı. ABD lideri Trump, görüşmeyi "Dün gece Çin liderinden Kuzey Kore'nin tehditleriyle ilgili çok güzel bir telefon aldım" diyerek değerlendirdi. Çin lideri Şi Cinping, görüşmede Kuzey Kore'de barışçıl bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha vurguladı, tansiyonun düşürülmesi ve diplomatik çözüm çağrısı yaptı.

Dün Fox Business kanalında yayınlanan 'Mornings with Maria' adlı programa katılan ABD lideri Trump ise, Kuzey Kore'yi durdurmak için tereddüt etmeyeceklerini bir kez daha ilan etti. Uçak gemisi USS Carl Vinson'ın başını aldığı savaş gemilerini bölgeye gönderdiklerini hatırlatan Trump, bölgede denizaltılarının da bulunduğu mesajını verdi.

Kuzey Kore'ye karşı atacakları adımları açık etmek istemediğini bildiren Donald Trump, Barack Obama'nın Musul'a operasyon yapacağını çok önceden söylediğini ve herkesin tedbirini aldığını söyledi.

ABD Başkanı, önceki gün de Twitter hesabında "Kuzey Kore belasını arıyor. Eğer Çin yardım etmeye karar verirse, bu harika olur. Eğer yardım etmezse, biz onlarsız bu problemi çözeceğiz" diye yazmıştı.