FB TW PIN NWS

Merkel: ''Aday ve üye devletler birbirini tanımalı''

2007-02-05
AB Dönem Başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Ek Protokol’ü uygulaması gerektiğini, bunun önemsiz bir konu olmadığını da ifade belirterek, “Burada söz konusu olan Birliğin dört temel özgürlüklerden biri olan malların serbest dolaşımının uygulanmasıdır” dedi. Merkel “Burada söz konusu olan, adaylar ile devlet üyelerinin birbirini tanıması gibi aşikar bir konudur” ifadesini kullandı.

AB Dönem Başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Ek Protokol’ü uygulaması gerektiğini belirterek, “Burada söz konusu olan Birliğin dört temel özgürlüklerden biri olan malların serbest dolaşımının uygulanmasıdır” dedi. Merkel, ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması gerektiği mesajını da verdi.

Angela Merkel, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’te yayınlanan uzun makalesinde AB’nin genişlemesinin bir “başarı öyküsü” olduğunu belirterek Hırvatistan ve Türkiye ile müzakerelere başlandığını, Balkan ülkelerine de bir katılım perspektifinin verildiğini kaydederek “Yerinde bir karar oldu” diye yazdı. Buna karşın Merkel, bu ülkelerin 2010’de başlayacak 10 yıllık sürenin ortasına kadar Birliğe katılabileceklerini sanmadığını da söyledi.

Makalesinde Türkiye üzerinde duran Merkel, “Dış politikası açısından Türkiye’de reformların sürdürülmesinde ve AB ile yakın bağlar ile bağlanması hepimizi çok ilgilendiriyor. Ancak, Türkiye’nin temel bir yükümlülüğünü yerine getirmedi, Ankara Protokolü’nü tüm üye devletlere uygulamadı” diye yazdı. Merkel söyle devam etti:

“Bu önemsiz bir konu değil, aksine söz konusu olan Birliği’nin dört temel özgürlüklerinden biri olan malların serbest dolaşımının uygulanmasıdır. Aynı zamanda burada söz konusu olan, adayların ile AB üye devletlerinin karşılıklı olarak siyasi ve diplomatik olarak birbirini tanıması aşikardır. Bu nedenle bence Türkiye, Ankara Protokolü’nü uygulayıncaya kadar müzakerelerin bir kısmı askıya alınması iyi bir çözümdür. AB’nin de gecikmeden uygulanmasında ısrar etmeyi sürdürmeli. 2009 yılına kadar yıllık ilerleme raporları, Konsey’e periyodik olarak danışılacağını ve Türkiye tarafından bu protokolün uygulanması konusunda baskıların sürdürüleceğini garanti ediyor.”