FB TW PIN NWS

Oscar’da siyahların borusu ötüyor

2006-03-01
Siyahi oyuncular artık Oscar’ı kimselere bırakmıyor. Halle Berry ile Denzel Washington’ın 2001 yılındaki çifte zaferinden sonra bu yıl da Morgan Freeman ve Jamie Foxx ,Oscar’ı kucaklayan siyahi oyuncular oldu.

En Başarılı Siyah: Denzel
Oscar tarihinin en çok ödüllü siyahi sanatçısı ise ünlü aktör Denzel Washington.
Oyuncu, Oscar’a ilk kez 1987 yılında ‘Cry Freedom’ filmindeki Steve Biko rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi, ancak ödülü kazanamadı. Washington iki yıl sonra ‘Glory’ filmindeki ‘Trip’ rolüyle aday gösterildi ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kucakladı.

Denzel Washington 1992 yılında ‘Malcolm X’ ve 1999’da ‘The Hurricane’ filmleriyle En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi. Her iki yıl da favori gösterilen sanatçının ödülü alamaması yine Akademi’nin siyahlara ödül vermekte cimri davrandığı iddialarını alevlendirdi.
Nihayet Washington, Oscar tarihinde Poitier’den tam 38 sene sonra dünyanın pek çok yerindeki siyahların gözyaşları arasında bu dalda Oscar’ı kazandığında takvimler 2001 yılını gösteriyordu. Sanatçı, ‘Training Day’ filmindeki ‘Alonzo’ karakteriyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandı.

Oscar Da Alırım, Razzie De!
İlk Oscar kazanan siyah oyuncu McDaniel’ın izinden çok sayıda siyah aktris gitse de ödüller dağıtılırken bir türlü aradıklarını bulamadılar. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Oscar ödülüne seneler boyunca sahip olamayan sanatçılar, 2001 yılında Halle Berry ile bu kötü talihin üstesinden geldi. Berry, 74. Oscar ödüllerinin dağıtıldığı 2001 yılında ‘Monster’s Ball’ filmindeki Leticia Musgrove rolüyle bu ödülü kazandı. Ödül töreninde ağlamaktan konuşamayan güzel oyuncu, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazanan ilk siyah aktris olarak Oscar tarihine geçti.

Berry bu yıl da ‘Catwoman’daki rolüyle ‘en kötü’lere verilen Razzie ödülü ile taltif edildi.