FB TW PIN NWS

Para Politikası Kurulu: 'Temkinli duruş devam etmeli'

2006-10-30
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2007 yılı sonunda hedefe yakınsanabilmesi için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptı.

Kurul, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması, hizmet fiyatlarına ilişkin yeni risklerin ortaya çıkmış olması ve küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesinin, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getirdiğini bildirdi.

Merkez Bankası, ''Para Politikası Kurulu Değerlendirmeleri Özetini'' yayımladı.
Açıklamada, Kurul'un, Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini yakından takip ettiği belirtilerek, bunun yanında gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarındaki gelişmelerin 2007 yılı enflasyonu üzerindeki olası yansımalarının da dikkatle izlendiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacağı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
''Bütün bunların dışında, orta ve uzun vadeli görünüm açısından, Avrupa Birliği'ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesi, kritik önemini korumaktadır.

Son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesi, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacaktır''.