FB TW PIN NWS

Baykal: 'Cumhuriyetimiz bu coğrafyadaki en ileri adım'

2006-10-30
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Cumhuriyetimiz bu coğrafyada, bu toprakta atılmış en ileri adımı temsil ediyor'' dedi.

Kent Meydanı ve Atatürk Anıtı'nın açılış töreninden önce bir konuşma yapan Baykal, Cumhuriyet'in 83. yıl dönümünün kutlandığını ve bununla iftihar ettiklerini belirtti.

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Türk insanın, yepyeni bir dünyanın insanı olma doğrultusunda çok önemli bir aşama kaydettiğini belirten Baykal, ''Cumhuriyetimiz bu coğrafyada, bu toprakta atılmış en ileri adımı temsil ediyor. Cumhuriyet ve biz, yepyeni bir dünyanın insanları olma doğrultusunda çok önemli bir aşama gerçekleştirdik. Bakın Antalya'da bu güzellikleri hep birlikte paylaşabiliyorsak, kadın-erkek bir arada huzur içinde, mutluluk içinde, uyum içinde, kardeşlik içinde, hep beraber, memleket sevgisiyle bir arada bulunabiliyorsak, bunu her şeyden önce Cumhuriyet'e borçluyuz. Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz'' diye konuştu.

Orta Doğu'da yaşanan olaylara da değinen Baykal, Irak'ta Iraklılar'ın birbirini vurduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Çünkü birbirlerine 'Sen Şiisin, Sünnisin, Türkmensin, Kürtsün' diye bakıyorlar. Şii ise ne olmuş, Sünni ise ne olmuş, Türkmen ise ne olmuş, Kürt ise ne olmuş? 'Biz Iraklıyız, kardeşiz' niye diyemiyor musunuz? Onlar diyemiyor. Biz diyoruz, demeye devam edeceğiz. Demek zorundayız. Bizi bunu söyleyemez hale kimse getirmemelidir.''

Uluslararası bazı kuruluşların terörü himaye altına aldığını, Ermeni sorununun yıllar sonra yeniden ısıtılıp Türkiye'nin önüne konulduğunu vurgulayan Baykal, ''Bütün bunlar Türkiye ile ilgili hesapların tamamen kapatılmadığını bize gösteriyor. Bu noktada çok dikkatli olmak zorundayız. Türkiye'ye yönelik hesapların ortadan kalkmadığını, defterlerin kapatılmadığını bilmek zorundayız'' dedi.