FB TW PIN NWS

Pepe: ''Belediye Acaristanbul'u yıkmadı, dava açacağız''

2007-01-31
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Serdaroğlu özel ormanıyla ilgili Acaristanbul villalarını yıkmaktan vazgeçen Beykoz Belediyesi'ni mahkemeye verdiklerini açıkladı.

Bu konuda Danıştay kararlarının esas teşkil etmeyeceğini belirten Bakan Pepe, Beykoz Belediyesi'nin hukuki dayanağı olmadan yıkımı gerçekleştirmediğini ifade etti. Bakan Pepe, ayrıca Türkiye'de kuraklığın çok ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, vatandaşları, gelecek yaz musluklarından su akmayacağı konusunda uyardı. "Herkes aklını başına alsın" diyen Bakan Pepe, sulak alanlar çevresinde kurulu tüm kaçak ve ruhsatlı yapıların yıkılması konusunda talimat verdiğini bildirdi.

Çevre ve Orman Orman Bakanı Osman Pepe, İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Pepe, kamuoyunda Acaristanbul olarak bilinen Serdaroğlu özel ormanlık alanında yapılan villaların yıkım kararını iptal eden Beykoz Belediyesi'ni mahkemeye verdiklerini açıkladı. Beykoz Belediyesi'nin bugüne kadar hukuki dayanağı olmadan yıkımı gerçekleştirmediğine dikkat çeken Pepe, bu konuda Danıştay kararlarının da esas teşkil etmeyeceğini söyledi.

"GELECEK YAZ MUSLUKLARDAN SU AKMAYABİLİR"
Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık ve sulak alanların yok olmasına ilişkin Türkiye'nin ciddi bir risk altında olduğunu belirten Pepe, 6 Şubat tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ile bir araya gelerek Kuraklık Eylem Planı çıkartacaklarını söyledi. Son 30 yılda 1 milyon 300 bin hektar sulak alanını kurutan Türkiye'nin sulak alanlarla ilgili iyi bir sınav veremediğini ifade etti. 80 milyon hektar araziye sahip Türkiye'nin sadece 3 milyon hektar alanının sulak alan olduğuna dikkat çeken Pepe, içme suyu kaynakları bakımından bilinenin tam aksine Türkiye'nin zengin bir ülke olmadığını kaydetti.

"SULAK ALAN ÇEVRESİNDEKİ YAPILAR YIKILACAK"
"Bu nüfus artışı sürerse 2020-2030 yılında kişi başına su kullanma oranı yıllık bin metreküpün altına inebilir, yani su fakiri oluruz" diyen Pepe, kuraklıkla ilgili ilk kez Türkiye'nin kriz senaryoları çıkartacağını açıkladı. Türkiye'nin bu meselenin ciddiyetini henüz anlayamadığını söyleyen Pepe, önlem alınmazsa bazı bölgelerin çölleşme riski altında olduğunu kaydetti. Bakanlık olarak bu konuyu çok ciddiye aldıklarını belirten Pepe, "Türkiye genelinde tüm sulak alan çevresindeki kaçak ve ruhsatlı yapıların yıkımı talimatı verdik" dedi. Türkiye'nin su kaynaklarını iyi kullanamadığına dikkat çeken Pepe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun bilgisi dahilinde büyükşehirler başta olmak üzere yerleşim yerlerindeki su havzaları çevresinde bilinçsiz kaçak yapıların yıkılacağını açıkladı. Bakan Pepe, "Önümüzdeki yaz içme suyu bulacak mıyız, diye düşünürken birilerinin kanalizasyonunu içme suyumuza dökmesini izin vermem. Bu konuda kanun ne diyorsa o yapılır, infaz gerçekleşir" dedi.

Bakan Pepe, özellikle Sapanca ve Beyşehir gölü çevresindeki kaçak yapılara dikkat çekerek, bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmayacağını dile getirdi. İnsanların suyun yokluğunu görmeden susuzluğun ne kadar acı olduğunu anlayamadığını ifade eden Pepe, vatandaşlara gelecek yaz musluklardan su akmayabileceği uyarısında bulundu. Pepe, Türkiye'nin bu anlayışını sürdürmesi durumunda çok kısa zamanda büyük tehlikeler ile karşılaşacağını belirterek, özellikle tarımdaki bilinçsiz sulamadan dolayı bazı bölgelerin çölleşebileceğine dikkat çekti.

"KONYA HAVZASI ÇÖLLEŞEBİLİR"
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, su alanlarının yanlış kullanılmasından dolayı Türkiye'nin hububat ambarı Konya Ovası'nın çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Bölgede yüz binlerce kaçak su kuyusunun, yeraltı su seviyesini düşürerek tuzlu su seviyesini yükselttiğini kaydeden Pepe, "Önlem alınmazsa o bölgede tamamen yaşam sona erecek" dedi. Bakan Pepe, Amik Gölü'nün kurutulmasının ardından bölgede su taşkınlarının arttığını hatırlatarak, doğaya yapılan müdahalelerin ekolojik sistemi bozduğunu kaydetti.