FB TW PIN NWS

Sanal alemde içki ve sigara satışı

2007-01-31
Gelişen teknolojinin etkisiyle özellikle market alışverişlerini televizyon, internet veya diğer elektronik araçlarla yapan vatandaşlar, artık bu yolla içki ve sigara da alabilecek.

Danıştay 13'üncü Dairesi, içki ve sigaraların internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak satışını yasaklayan yönetmelik hükmünü iptal etti.

Gima Gıda ve İhtiyaç Malzemeleri Şirketi, 24 Ağustos 2005 tarihli ''Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin Toptan ve Perakende Satışı ile Satış Belgelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''in 6'ncı maddesinde yer alan ''İşyerlerinden veya sanal bir iş yerinden internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak her türlü tütün mamulü ve alkollü içki satışı ve bu yöntemle satılan ürünün kapıda teslim edilmesi şeklindeki uygulamalar yapılamaz'' hükmünün iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 13'üncü Dairesi, söz konusu yönetmeliğin ilgili hükmünü hukuka aykırı bularak, oy çokluğuyla iptal etti.

Gerekçeden...

Daire'nin gerekçesinde, dava konusu yönetmelik hükmündeki düzenlemenin, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasında faaliyet gösteren perakende satıcılara yönelik olduğu, toptan satıcıları kapsamadığına işaret edildi.

Söz konusu yönetmeliğin dayanağı olan, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemeleri içeren 4733 sayılı Kanun'da, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesinde yazılı iş yerinden doğrudan tüketicilere satılması gerektiği yolunda bir düzenlemeye yer verilmediği vurgulandı.

Bu nedenlerle söz konusu düzenlemenin yasal dayanağının bulunmadığı kaydedilen gerekçede, ''Tüketicinin, tütün mamulü ve alkollü içkileri tanımadan ve bilmeden, söz konusu elektronik araçları kullanarak ürün siparişi veremeyeceği kuşkusuzdur'' denildi.