FB TW PIN NWS

Yüz binlerce Iraklı ülkesinden kaçıyor

2007-01-31
Irak’taki şiddet, yüz binlerce insanın hızla ülkelerini terk etmelerine neden oluyor. Yaşanan kargaşa ve hareketlik, 1948’de İsrail’in kurulduğu dönemde Filistinlilerin göçü dönemindekinden bile fazla.

Göç eden Iraklıların büyük bölümünün yolculuğu, İsrail’in sürgünlerinden dolayı göç etmiş milyonlarca Filistinliye ev sahipliği yapan ülkelerde bitiyor.

Irak’taki katliam, Saddam döneminde bu ülkeye gelen 30.000 kadar Filistinli mültecinin de kökünü kazıdı. Hayatta kalanlar da bir üçüncü ülkeye doğru yola çıkmak zorunda kaldılar. Bağdat’tan kaçan 700 civarında Filistinli Irak-Suriye sınırında bir yerlerde yıkık dökük kamplarda sıkışıp kalmış haldeler.

BM Mülteciler Yüksek Komisyonu (BMMYK), her ay 50.000 kadar Iraklının evlerini terk ettiklerini belirtiyor. Komisyon, bugüne kadar 2 milyon Iraklının başta Suriye ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelere göçtüğünü tahmin ediyor. 1,7 milyon kadarı ise ülke içinde yer değiştirmiş.

Komisyon’un bölge temsilcisi Stephane Jaquement, epey göç almış olan Suriye ve Ürdün’ün sınırlarını kapatmalarından endişe ettiklerini belirtiyor. Ürdün, memleketlerinde tehlike içinde oldukları konusunda yetkilileri ikna edemeyen bazı mültecileri sınırdan çevirmeye şimdiden başladı bile.

432.000 Filistinli mülteciye ev sahipliği yapan Suriye, en çok Iraklı göçü kabul eden ülke durumunda. Öte yandan yeni gelenler ülkenin zor durumdaki ekonomisine fazladan bir yük getirerek istikrarsızlık riski yaratıyor.

ABD’nin Irak direnişine yardımla suçladığı Şam, Irak halkına karşı bu konukseverliği nedeniyle pek bir uluslararası takdir kazanmış değil.

BMMYK, yalnızca geçen yıl yarım milyon Iraklının evlerinden olarak ülkenin başka bölümlerine kaçtığını belirtiyor.

Uzmanlar, ülkeleri istikrarsızlık içinde olan Lübnanlıların da büyük topluluklar halinde göç ettiklerini, fakat bunun Iraklılara göre daha sessiz-sakin ve nispeten rahat koşullarda gerçekleştiğini belirtiyorlar.