FB TW PIN NWS

Siyasiler ve doktorlar sigara için bir araya geliyor

2006-11-23
Siyasiler ve doktorlar, 24-26 Kasım günleri arasında düzenlenecek “3’üncü Sigara veya Sağlık Ulusal Kongresi“nde bir araya gelecek. Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi Yasası’nın 10’uncu yılı nedeniyle düzenlenecek kongrede, tütün kullanımı ve sigara bağımlılığının hukuki, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sağlık açısından zararları masaya yatırılacak.

Siyasiler ve doktorlar, 24-26 Kasım günleri arasında düzenlenecek “3’üncü Sigara veya Sağlık Ulusal Kongresi“nde bir araya gelecek. 3’üncü Sigara veya Sağlık Ulusal Kongresi 24-26 Kasım günleri anasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Tütünsüz Yaşam Derneği ve Eurocare tarafından, Ankara Ticaret Odası’nda düzenlenecek. Başkanlığı’nı Prof. Dr. Recep Akdur’un yaptığ kongrede, Türkiye’den ve dünyadan uzmanlar, politikacılar, akademisyenler, hukukçular ve doktorlar biraraya gelecek.

Recep Akdur, ANKA’ya yaptığı açıklamada, kongre süresince, tütün kullanımı ve sigara bağımlılığının hukuksal, ekonomik ve sosyal boyutları ile sağlık açısından zararlarının masaya yatırılacağını söyledi. Kongrede, tütünsüz ve sigarasız sağlıklı bir yaşam için neler yapılması gerektiği üzerinde tartışılacağını, deneyimler ve en güncel gelişmelerin de paylaşılacağını söyleyen Akdur, kongrenin, Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi Yasası’nın 10’uncu yılı nedeniyle düzenlendiğini açıkladı.

“Bu kanunun tamamen uygulamaya girmesine kadar geçen süre, Türkiye’de sigara salgınının en çok ivme kazandığı dönem olmuştur” diyen Akdur, yasanın uygulanmaya başlamasıyla 1994-1997 tarihleri arasında yüzde 7.7 olan yıllık sigara tüketim artışının 1998’de yüz de 2.8’e kadar düştüğünü bildirdi. Uluslararası katılımlı 3’üncü Sigara veya Sağlık Ulusal Kongresi’nde uzmanlar, üç gün boyunca tütün bağımlılığının psikolojik ve fizyolojik boyutları üzerinde duracak, hukuki, ekonomik ve toplumsal açıdan değerlendirmeler yapacak.

Kongre, 24 Kasım’da, söz konusu yasayı yürürlüğe sokan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün konuşmalarıyla açılacak. “Tütün Salgınının Vektörleri ve mücadele yöntemleri” ve “Hukuksal Düzenlemeler” başlıklı iki ana oturumla devam edecek olan kongrede, sigarayla mücadele yasasının yeni düzenlemeleri ve gelişmeleri her yönüyle tartışılacak. 25 Kasım’da “Tütün Kullanımının Sağlık, Ekonomik, Sosyal Boyutu” ve “Sigara Bıraktırma Yöntemleri” başlığında gerçekleştirilecek iki ana oturumda ise, tüm dünyada önlenebilir ölüm ve hastalıkların önde gelen nedeni olan sigaranın sağlığa zararları, bireysel ve toplumsal düzeyde ele alınacak.

26 Kasım’da da “Kurumsal Düzenlemeler” başlığı altında, Sağlık Bakanlığı, TAPDK, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, RTÜK, DPT ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililer bir araya gelecek. Ardından “Meslek kuruluşlarının tütün kontrolündeki yeri” konulu bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, Kanser Savaş Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, TORAKS Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Tütünsüz Yaşam Derneği, Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Derneği ve Türk Kalp Vakfı temsilcileri buluşacak.