FB TW PIN NWS

Tokyo'ya füze kalkanı

2007-03-30
Japonya, başkenti Tokyo'yu olası bir füze saldırısından korumak üzere, kentin kuzeyine hareketli bir füze savunma sistemi konuşlandırdı.


Sistemin bir yıl sonra konuşlandırılması planlanıyordu. Ancak Kuzey Kore'nin geçtiğimiz yıl yaptığı nükleer denemenin ve füze fırlatmalarının ardından konuşlanma tarihi öne çekildi.



Patriot füze sistemi, ateşlenen füzeleri hedeflerine yaklaştıkları sırada uçuşlarının son aşamasındayken vurma yetisine sahip... Her fırlatıcı 16 füze ateşleyebiliyor ve bu füzelerin menzilleri de onlarca kilometreyi buluyor. Ayrıca hareket de edebiliyorlar.



Eğer bir füze saldırısının gerçekleşmesinden endişe edilirse, kalkanlar Tokyo'nun merkezindeki Hava Savunma Üssü'ne yönlendiriliyor ve böylece hükümet binaları ve diğer olası hedefler korunabiliyor. Sistemin çalışması için Japonya ve ABD arasında daha önce hiç olmadığı kadar veri paylaşımı yapılması gerek.



Bazı kesimler, anayasal olarak barışçıl bir ülke olan Japonya'nın savunma kuvvetlerinin ABD ordusuyla daha fazla işbirliğinin uygun olup olmadığını sorguluyor ve bu durumdan endişe duyuyor. Hükümet ise bunun savunma amaçlı bir adım olduğundan kuşku duymuyor. Kuzey Kore Japonya'nın güvenliği için gerçek bir tehdit olarak görülüyor.



Bu konuşlandırmanın henüz ilk aşama olduğu; üç yıl zarfında Japonya'nın ülke genelinde 10 noktaya 30 adet fırlatıcı koymayı ve uzun menzilli dört destroyerle bunları desteklemeyi planladığı belirtiliyor.