FB TW PIN NWS

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı.

2019-05-01
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı.
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı.

Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Julian Assange'nın 2017'de verilen vatandaşlık hakkının kaldırıldığını bildirdikten sonra 11 Nisan 2019'da, 2012'den beri kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde, sığınma hakkının kaldırılmasının ardından İngiliz polisi tarafından tutuklandı. 30 Nisan 2019 tarihinde Southwark Kraliyet Mahkemesi, İngiltere'de 2012'de yargılanırken Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınan ve kefaletle salıverilme koşullarını ihlal eden Assange'a 50 hafta hapis cezası verdi.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange İngiltere'nin başkenti Londra'da gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Assange'ın avukatı yaptığı açıklamada, "ABD'nin iade talebi" ve "kefalet şartlarını ihlal" gerekçeleriyle gözaltına alındığını söyledi. Davet üzerine İngiliz polisi Ekvador Büyükelçiliği'ne girerek Assange'ı gözaltına almıştı. Assange 7 yıldır büyükelçilikte yaşıyordu. ABD, Assange'ın iadesini istiyor.

7 yıldır Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange (47), İngiliz polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra mahkemeye çıkarıldı. Londra'da mahkemeye çıkarılan Julian Assange tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ABD'de yürütülen bir soruşturmada; Julian Assange'ın ABD ordusuna ait gizli belgeleri sızdıran ve halen tutuklu bulunan er Bradley Manning'i belge sızdırmak için teşvik edip etmediği araştırılıyor. Manning'in belge sızdırma eyleminde Assange'ın rolü olduğu tespit edilirse ABD'nin Assange'a da dava açacağı belirtiliyor.

2019 Şubat ayının sonlarında Ekvador, IMF ile anlaşarak 4.2 milyar dolarlık borç alma anlaşması yaptı. Ancak ABD onaylamadıkça IMF kredisi alamaz. İki aydan kısa bir süre sonra Ekvador cumhurbaşkanı Lenin Moreno Assange’nin siyasi sığınma hakkını iptal etti. İngiliz polisi, Assange'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin iade talebiyle bağlantılı olarak gözaltına alındığını açıkladı.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a 2012 yılında verilen sığınma hakkının geri çekildiğini duyurdu.

Moreno, Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, hükümetinin "bağımsız şekilde alınan bir kararla" yaklaşık 7 yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde yaşayan Assange'ın sığınma statüsünü kaldırdığını açıkladı.

Moreno, "uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle ülkesinin, Assange'ın sığınma statüsünü geri çektiğini belirtti.

Ekvador halkının, 6 seneden fazla bir süredir Assange’ın insan haklarını koruduğuna ve Londra’daki Büyükelçilikte günlük ihtiyaçlarının karşılandığına işaret eden Moreno, ülkesinin uluslararası hukuk çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydetti.

Yönetimi devraldığında, Assange'ın uyması gereken günlük yaşam kurallarını içeren bir protokol uygulanmasına karar verdiğini ifade eden Moreno, bu kuralların herkesin kendi evinde bulunan bir misafirden bekleyebileceğinden daha az olduğunu ancak Assange'ın bunları ihlal ettiğini dile getirdi.

Uluslararası hukuka göre, sığınma hakkı vermenin ya da geri almanın egemen bir ülkenin hakkı olduğunu kaydeden Moreno, "nezaketsiz ve agresif tavırları ve bağlı olduğu kuruluştan ülkeye yönelik düşmanca ve tehditkar söylemler" nedeniyle Assange’a verilen sığınma hakkının sürdürülemeyeceğini ifade etti.

Diğer yandan, Assange'ın "işkence ya da ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bir ülkeye gönderilmemesi konusunda İngiltere'den garanti vermesini rica ettiğini" belirten Moreno, İngiltere'nin de "kendi kuralları doğrultusunda bunu onayladığını" bildirdi.


Kremlin'den de Assange'ın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama geldi. Moskova yönetimi, Assange'ın gözaltına alındıktan sonra haklarının ihlal edilmemesini umduklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Julian Assange bir kahraman değil ve hiç kimse kanunların üstünde değildir. Yıllardır gerçeklerden saklanıyor. Teşekkürler Ekvador'a ve Devlet Başkanı Lenin Moreno'ya Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Assange'ın adaletle yüzleşmesi için işbirliklerinden ötürü teşekkürler." ifadesini kullandı.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun 'uluslararası sözleşmelere ve günlük yaşam protokollerine tekrarlanan ihlaller' sebebiyle Julian Assange'ın diplomatik dokunulmazlık ve sığınma hakkını geri çektiği belirtildi. Ayrıca, Moreno'nun, Assang'ın 'işkence yapılması ya da ölüm cezası' verilme ihtimali olan herhangi bir ülkeye gönderilmemesi adına garanti istediği belirtildi.

Assange ile Ekvador arasındaki ilişkiler yakın zamanda bozulmaya başlamıştı.

Wikileaks tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler, hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını" söylediği ileri sürülmüştü.

Uluslararası organizasyonun blog sitesindeki açıklamada bu kararın, Ekvador Devlet Başkanı Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir offshore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma girişimi olduğu savunulmuştu.

Wikileaks yetkilileri, Ekvador hükümetini, internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ı gözetlemek, video ve fotoğraflarını çekmek ve bunları ABD ile paylaşmakla suçlamış, Wikileaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, düzenlediği basın toplantısında, 2012'den beri Londra'daki Ekvador elçiliğinde yaşayan Assange'ın avukatları, ziyaretçileri ve bir doktorla yaptığı görüşmelerin gizlice görüntülendiğini öne sürmüştü.

Bu yolla edinilen binlerce fotoğraf ve videonun İspanya'daki bir grubun eline geçtiği ve grubun bunları yayımlamamak için 3 milyon dolar istediğini belirten Hrafnsson, "Bunun bir haraç olduğunu görmek zor değil." demişti.

İspanya'daki bazı kişilerin büyükelçiliğin içinde muazzam bir belge deposu olduğuna dair bilgi aktardığını da kaydeden Hrafnsson, "En büyük endişe kaynağı ise bunların Ekvador hükümetinin casusluk yoluyla elde etmesi. Bu, yasa dışı ve gayri ahlaki." değerlendirmesinde bulunmuş, Ekvador'u, Assange'ın iadesi için ABD ile çalışmakla suçlayan Hrafnsson, elde edilen video, fotoğraf ve bilgilerin büyük olasılıkla Donald Trump yönetimi ile de paylaşıldığını belirtti.


ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

TUTUKLANDI

Wikilieaks'ın kurucusu Julian Assange, Londra'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı