FB TW PIN NWS

Yeni kısıtlamaları Cumhurbaşkanı açıkladı

2020-11-18
Yeni kısıtlamaları Cumhurbaşkanı açıkladı
Yeni kısıtlamaları Cumhurbaşkanı açıkladı.

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerilerini değerlendirip önemli açıklamalarda bulundu.

Dün gerçekleşen Kabine toplantısının ardından corona virüsüyle mücadele kapsamında alınan yeni önlemler Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. İçişleri Bakanlığı da gece saatlerinde 81 ilin valiliğine alınan yeni önemlerle ilgili olarak genelge gönderdi. İşte yeni kısıtlamaların detayları...

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda yeni KOVID-19 tedbirlerinin uygulanması için valiliklere genelge gönderdi. Genelge 20 Kasım Cuma gününden itibaren yürürlüğe girmiş olacak.

– Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. İlk uygulama olarak; 21 Kasım Cumartesi günü saat 20.00 den 22 Kasım Pazar günü saat 10.00’a kadar, 22 Kasım Pazar günü saat 20.00’den 23 Kasım Pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

– 81 ilde 65 yaş ve üzeri kişiler saat 10.00-13.00 saatleri arasında, 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğanlar ise 13.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Belirtilen yaş gruplarındaki kişilerin (çalışma/SGK kaydı vb. belgeyi ibraz eden çalışanlar hariç) bu saatler dışında sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

– Resmi, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetleri 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan eğitim yoluyla devam edecek.

– Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10.00-20.00 arasında hizmet sunabilecekler.

– Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis ve gel-al hizmeti verecek şekilde açık olabilecek.

– Restoran ve lokantalar saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

– Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapalı kalacak.

– Kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lokal, çay bahçesi ve halı sahaların faaliyetleri yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulacak.

– Tüm spor müsabakaları seyircisiz olarak oynanmaya devam edilecek.


Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı sürelerde vatandaşlar, özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirler arası seyahate çıkamayacak. İstisnai durumlarda izin alanlar özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Koronavirüs Yeni Tedbirler" konulu genelge 81 ilin valiliklerine gönderildi. Buna göre, hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı sürelerde vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirler arası seyahate çıkmamaları esas olacak.


Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı sürelerde vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirler arası seyahate çıkmamaları esas olacak. İstisnai durumlarda izin alanlar özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

MUAFİYET ŞARTLARI
Söz konusu tedbirde;
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi),

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarından salıverilen vatandaşlarımız,

yukarıda belirtilen durumların varlığı halinde İçişleri Bakanlığı'na ait EBAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler.

20 Kasım 2020 tarihinde ise İçişleri Bakanlığı, 20 yaş altı ve 65 yaş üstü için getirilen sokağa çıkma saatlerine ilişkin cuma namazı düzenlemesini duyurdu. Bakanlık cuma namazına denk gelen saatlerin kısıtlamaya dahil olmadığını bildirdi.

Türkiye'de artan koronavirüs vakalarının ardından yeni kısıtlama tedbirleri getirilirken, bu tedbirler bu akşam saat 20.00'den itibaren uygulamaya konulacak. Bu kapsamda 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar kendilerine belirlenen saatlerde dışarı çıkacak.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI GETİRİLDİ
İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeye göre tüm illerde 65 yaş ve üzeri vatandaşlar gün içerisinde 10:00 ile 13:00 saatleri, 20 yaş altı vatandaşlar ise 13:00 ile 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

CUMA NAMAZI İÇİN İSTİSNA YAPILDI
Bakanlığın gönderdiği genelgede düzenlemeye gidilirken, yapılan açıklamada 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar için cuma namazına denk gelen saatlerin kısıtlamaya dahil edilmeyeceği aktarıldı.