FB TW PIN NWS
BioRank 4681

Ali Nihat Mındıkoğlu

Doğum tarihi : ??.??.1930
Ali Nihat Mındıkoğlu kaç yaşında : 94
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Doktor
Ali Nihat Mındıkoğlu doğum yeri : İstanbul

Ali Nihat Mındıkoğlu Biyografisi

1980’li yıllarda yaptığı iddia edilen cinsiyet değiştirme ameliyatları ile tanındı

Ali Nihat Mındıkoğlu, 1930 yılında İstanbul’da doğmuştur. Aslında Kıbrıslıdır. Emniyet amiri olan babasının görevi nedeniyle ilkokulu Elazığ ve Ankara’da okudu. 1948 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu.

Ali Nihat Mındıkoğlu, 1954 yılında mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sonra bir buçuk yıllık askeri hizmetini Edremit Askeri Hastanesi’nde tamamladı. Bunu takiben girmiş olduğu İstanbul Tıp Fakültesi, III. Cerrahi Kliniği’nden 1960 yılında ‘Genel Cerrahi Uzmanı’ diploması aldı. Ara vermeden Plastik Cerrahi üst ihtisası yapmak üzere İngiltere’ye gitti.

İngiltere’de bir yıl Wakefield’de üçyüz yataklı parapleji hastanesinin ve yanık merkezinin bulunduğu Pinderfields General Hospital’in Plastik Cerrahi bölümünde, T.L. Barclay ile çalıştı. Buradan Leeds, St.James’s University Hospital’in Plastik ve Maksillo-Fasiyal Ünitesi’ne kabul edilerek Mortimer H.Shaw, M.C. Oldfield ve D.S. Eastwood ile bir yıl çalıştıktan sonra İskoçya’ya gitti. Burada Plastik Cerrahi Merkezi’nin bulunduğu Bangour General Hospital’de ve Edinburgh Üniversitesi’ne bağlı Royal Hospital for Sick Children’daki Plastik Cerrahi bölümünde “Yanıklarda 9’lar” kuralı’nı bulan A.B. Wallace ile ve de A.D.R. Bachelor, A.C. Buchan ve A.B. Sutherland ile bir yıl çalıştı. Bunu müteakip tekrar Leeds, St.James’s University Hospital’in Plastik ve Maksillo-Fasiyal Ünitesi’ne dönüp Registrar (Baş asistan) olarak 2,5 yıl daha Mortimer H.Shaw, ve D.S. Eastwood ile çalıştı.

1965 yılında The International Society for Burn Injuries’in Edinburgh’daki ilk kongresine İngiltere’yi temsilen ve kurucu üye olarak katıldı. İngiltere’de çalıştığı 5,5 yıl süresinde almış olduğu senelik tatillerine, 15 günlük (study leave) çalışma izinlerini de ekleyerek diğer Plastik Cerrahi merkezlerine gidip oradaki plastik cerrahlarla tanışma fırsatı yarattı ve onların önemli ameliyatlarında bulundu.

1966 yılında Türkiye’ye döndü ve Sağlık Bakanlığı’na müracaatı üzerine İstanbul Tıp Fakültesi’nde düzenlenen Jüri önünde imtihan vererek Plastik Cerrahi Uzmanlık diplomasını da aldıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi Plastik ve Onarım Seksiyonu’nun kadrosuna atandı ve burada ilk kez modern anlamda Plastik Cerrahi uygulamalarını başlattı.

1971 yılında Eczacıbaşı Araştırma Fonu tarafından desteklenen ‘Yanıklarda Parsiyel Eksizyon’ adlı araştırma teziyle ‘Doçent’ oldu. 1978 yılında ‘Yanıklar ve Tedavileri’ adlı kitabıyla ‘Profesörlüğe’ yükseldi.

1980 – 1982 yılları arasında Rektörlüğün vermiş olduğu kararla İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinde ‘Çene ve Yüz Cerrahisi’ dersleri verdi.

1980 yılında, Plastik Cerrahinin uygulama alanında bulunan transseksüel hastaların tedavisinde uygulanan cinsiyet değiştirme (kadından erkeğe ve erkekten kadına cinsiyet değişimi) ameliyatlarının yasal olmadığının bir televizyon programında belirtilmesi üzerine hakkında açılan davanın görülmesinde anlaşıldı ki, bu hastaların (total 26 vak’a – bir kısmı başka plastik cerrahlar tarafından yapılmış ve başarılı olmamış vak’alardı) Cumhuriyet Savcılarının tetkikinden ve onayından sonra, gönderildikleri Asliye Hukuk Mahkemelerinde, cerrahi müdahalelerinin yasal olduğu tesbit edildiğinden, davanın düşürülmesine karar verildi.

Fakat buna rağmen 2016 yılına kadar 36 senedir bu hastaları bir daha kabul etmemiş ve hiçbir ameliyatını yapmamıştır.

1982 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim dalı ile ekip kurarak “Kranofasiyal Cerrahi” (Baş ve Yüz Cerrahisi) uygulamalarını başlattı. Kariyer hayatının son 15 yılını verdiği “Kranofasiyal Cerrahi” (Baş ve Yüz Cerrahisi) çalışmaları süresinde ortaya çıkardığı yeni bir sendromu “Craniorhiny’ adı ile dünya literatürüne yerleştirdi.

1986 ve 1997 yıllarında ‘Anabilim Dalı Başkanlığı’ yaptı. 1997 yılı Ekim ayında yaş haddinden emekli oldu.

Aslen Kıbrıs’lı ve KKTC vatandaşı olması nedeniyle 2001 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’ni kurdu. 10 yıl başkanlığını yaptığı bu derneğin, 2011 yılında, bütün ülke Plastik Cerrahi derneklerinin bağlı olduğu IPRAS’a (International Confederation of Plastic and Reconstructive Surgeons) dahil edilmesini sağladı.

19’u yabancı dilde olmak üzere toplam 123 bilimsel makale ve 2 ders kitabı yayınladı.

Emekli olduğundan beri Universal Hastane grubunun Estetik-Plastik Cerrahi bölümünde çalışmalarını yürütmektedir.

Kaynak:Biyografi.info

Ali Nihat Mındıkoğlu için yapılan aramalar

Ali Nihat Mındıkoğlu, Ali Nihat Mındıkoğlu biyografi, Ali Nihat Mındıkoğlu hayatı, Ali Nihat Mındıkoğlu özgeçmişi, Ali Nihat Mındıkoğlu hakkında, Ali Nihat Mındıkoğlu doğum yeri, Ali Nihat Mındıkoğlu fotoğraf, Ali Nihat Mındıkoğlu video, Ali Nihat Mındıkoğlu resim, Ali Nihat Mındıkoğlu kimdir?, Ali Nihat Mındıkoğlu kaç yaşında?, Ali Nihat Mındıkoğlu nereli, Ali Nihat Mındıkoğlu memleketi