Celal Üster
Celal Üster Biyografisi
Robert Kolej’in İzlerimiz dergisinin yazı kurulunda yer alan Celal Üster, daha sonra Aydınlık gazetesinin sanat sayfasını yönetti. Gelişim ve Adam yayınevlerinde çalıştı. 1980 yılından itibaren uzun süre Cumhuriyet gazetesinin kültür servisini, Cumhuriyet Kitap Kulübünün Çerçeve dergisini ve Cumhuriyet Kitap dergisini yönetti.
Celal Üster, George Thomson’ın “Tarihöncesi Ege” adlı yapıtının çevirisiyle 1983’te Yazko Çeviri dergisinin Azra Erhat Çeviri Ödülü’ne değer görüldü.
İzlerimiz, Yeni Dergi, Yeni Adımlar, Aries, Sözcükler, Notos gibi dergilerde çevirileri yayımlandı. Gelişim Yayınları ve Adam Yayınları gibi yayınevlerinde ve AnaBritannica Genel Kültür Ansiklopedisi’nde editörlük yaptı.
Belgelerle Türk Eczacılığı (Eczacıbaşı), National Geographic Fotoğraflarıyla İstanbul (Türkiye İş Bankası), Metropolis: Ana Tanrıça Kenti (Philsa), Unforgettable/Unutulmaz Dizisi (BBC Books/Boyut Yayınları), Ortak Kültürel Miras: Birlik İçinde Çokluk (Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü) gibi kitapların editörlüğünü yaptı.
1982-1993 ve 2008-2014 arasında Cumhuriyet gazetesinin kültür editörlüğünü; ilk yayımlandığı yıllarda Cumhuriyet Kitap’ın, uzun yıllar P Dünya Sanatı Dergisi’nin, 2003-2008 arasında Can Yayınları’nın yayın yönetmenliğini üstlendi. Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl ve Radikal Kitap’taki “Yeryüzü Kitaplığı” yazılarını Cumhuriyet Kitap’ta sürdürdü. “Körün Taşı” yazılarını Cumhuriyet’in kültür sayfalarında sürdürdü.
1996 yılından sonra Sanat Kültür Antika dergisinin yayın yönetmenliğini, Okuyan Us Yayınlarının “Erotik Us” dizisinin editörlüğünü yaptı. 2004 yılından itibaren Can Yayınlarının yönetmenliği üstlendi. Can Yayınları'nın yayın yönetmenliğinden ayrıldıktan sonra Cumhuriyet gazetesinin kültür sanat sayfasını yönetmeye başladı.
Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Ilyich Lenin, Josef Stalin ve Mao Zedong’un birçok yapıtını çevirdi ya da çevrilmesine katıldı. Kitapların yasaklanması için bilirkişi raporlarının yazıldığı bu dönemlerde, bu çevirilerin büyük bölümü takma adlarla yayımlanabildi.
Robert Louis Stevenson, H.G. Wells, Jaroslav Hasek, James Joyce, Isaac Bashevis Singer, D.H. Lawrence, Julius Fučik, Liam O’Flaherty, George Orwell, Wolfgang Borchert, Juan Rulfo, Iris Murdoch, Maurice Sendak, Roald Dahl, Jorge Luis Borges, İsmail Kadare, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, Willis Barnstone ve John Berger gibi yazarların yapıtlarının yanı sıra Karl Marx ve Friedrich Engels’in Komünist Manifesto’su ve Vladimir Ilyich Lenin’in Devlet ve Devrim’i gibi Marksist klasikleri dilimize kazandırdı.
Eski çağlardan günümüze ünlü yazarlar ve düşünürlerden özlü sözleri “Sözü Özü”, eski ozanlardan sevda şiirlerini “Aşk Olsun” adlı kitaplarda bir araya getirdi. İngiliz ve Amerikan Edebiyatında Kısa Öykünün Büyük Ustaları adlı bir seçki hazırladı.
Ödülleri :
1983 - Yazko Çeviri dergisinin Azra Erhat Çeviri Ödülü
Eserleri:
Çeviri-Derleme:
- Kızgın Ova (Juan Rulfo’dan),
- İtalyan Kızı (Iris Murdoch’tan),
- Kıtlık (Liam O’Flaherty’den),
- Düğün (İsmail Kadare’den),
- İnsanın Özü (George Thomson’dan),
- Tarihöncesi Ege (George Thomson’dan),
- Alçaklığın Evrensel Tarihi (Jorge Luis Borges’ten),
- Yedi Gece (Jorge Luis Borges’ten),
- Atlas (Jorge Luis Borges’ten),
- Üveyanneye Övgü (Mario Vargas Llosa’dan),
- Masalcı (Mario Vargas Llosa’dan),
- Tiziano Su Perisi ile Çoban (John Berger’den),
- Duveen Antikacıların Piri (N. Behrman’dan),
- Yatağında Yalnız mısın? (Eski Japon Ozanlarından Aşk ve Özlem Şiirleri, 2002),
- Aşk Olsun (dünya aşk şiirleri derlemesi, 2005),
- Kalbimi Vatanıma Gömün (Dee Brown’dan, 2008),
- Hayvan Çiftliği (George Orwell’dan, 2009),
- Portobello Cadısı (Paulo Coelho’dan, 2011).
Kaynak:Biyografi.info
Celal Üster için yapılan aramalar
Celal Üster, Celal Üster biyografi, Celal Üster hayatı, Celal Üster özgeçmişi, Celal Üster hakkında, Celal Üster doğum yeri, Celal Üster fotoğraf, Celal Üster video, Celal Üster resim, Celal Üster kimdir?, Celal Üster kaç yaşında?, Celal Üster nereli, Celal Üster memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım