Kaiser Wilhelm-II
Kaiser Wilhelm-II Biyografisi
Kaiser Wilhelm-II, 27 Ocak 1859 tarihinde Berlin, Almanya’da doğmuştur. Tam adı Friedrich Wilhelm Viktor Albert’dır. Prusya kralı ve ilk Alman İmparatoru olan Kaiser Wilhelm-I dedesi (d.1797-ö.1888), III. Friedrich (d.1831-ö.1888) babası, annesi Alman imparatoriçesi ve Prusya kraliçesi Prenses Victoria'dır. İngiltere kraliçesi Kraliçe Victoria anneannesidir. Kaiser Wilhelm-II, İyi bir öğrenim gördü. İki sene Bonn Üniversitesi'nde ekonomi, politika ve hukuk okudu. Burayı bitirdikten sonra ordu hizmetine girdi. Doğuştan sakat olan sol kolunun zayıflığına karşın iyi bir askeri eğitim gördü.
Dedesi Kaiser Wilhelm-I, 9 Mart 1888 tarihinde öldükten sonra yerine babası III. Friedrich (d.1831-ö.1888) geçti ancak o da gırtlak kanserinden 98 gün sonra 15 Haziran 1888 tarihinde ölünce onun da yerine Kaiser Wilhelm-II geçmiştir.
Kaiser Wilhelm-II, 15 Haziran 1888 tarihinde Alman İmparatoru ve Prusya Kralı olunca “Dünya lideri olacağız” diye düşüncesini açıkladı. 1890 Seçimleri'nde ilk parlamento seçimlerinden sonra şansölyesi Otto von Bismarck’ı kendine engel olarak gördüğü için görevine son verdi. Yerine Georg Leo von Caprivi'yi atadı. Almanya'nın bir dünya gücü olmasını isteyen II. Wilhelm döneminde Almanya İmparatorluğu daha agresif, militarist ve yayılmacı bir dış politika izledi. Eski şansölye Otto von Bismarck'ın denge politikası bir kenara bırakılıp yeni sömürgeler edinmek amacıyla İngiltere ile yoğun bir rekabete girildi. Özellikle İngiltere'nin deniz üstünlüğünü sona erdirmek için yoğun çaba içine girildi ve Almanya denizlerde güçlü filolara sahip oldu. Hammadde kaynakları elde etmek için Afrika'da bazı yerleri sömürgeleştirdi. 1890'da Otto von Bismarck'ın büyük önem verdiği Alman-Rus Teminat Antlaşmasını yenilemeyerek ilk önemli değişikliği yaptı.
Kaiser Wilhelm-II, politika yüzünden ihmal edilen orduyu ele aldı ve kısa sürede düzene soktu. Devlet adamlarının, iktisatçılarının ve endüstricilerinin geceli gündüzlü çalışmaları sayesinde, Avrupa krizler içinde kıvranırken, Almanya'yı gerilikten kurtardı, dünyanın en ileri memleketi haline soktu. Sonra bu "Savaş kralı" "İtimadım parlamentoya değil, imparatorluğu ayakta tutan orduyadır" diye beyanat vermekten çekinmedi. "Almanların istikbali sular üzerindedir" diyerek, denizciliğe büyük ölçüde önem verdi. Kısa zamanda büyük bir ticaret ve savaş filosu meydana getirtti.
Avusturya veliahdının, bir Sırp tarafından öldürülmesi üzerine, Avusturya yanında savaşa girerek, Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep oldu. Savaşın kötü gitmesi üzerine, halk ayaklandı, 10 Kasım 1918 tarihinde tahtı bıraktığını duyurarak Alman İmparatorluğundan ve Prusya Krallığından istifa etti ve 10 Kasım 1918 tarihinde Kaiser Wilhelm-II Berlin'den Hollanda'ya tren ile gitti. İlk olarak Hollanda'nın Amerongen’a yerleşti, daha sonra 16 Ağustos 1919 tarihinde Doorn'da bir ev satın aldı. 15 Mayıs 1920'de satın aldığı eve taşındı.
1919 yılının ilk aylarında Versay Antlaşması'nın sonucundan sonra, 227. Madde'de açıkça belirtilen "uluslararası ahlak ve anlaşmaların kutsallığına karşı büyük suçlar işlediği" gerekçesiyle Wilhelm'in yargılanmasına karar verildi ancak Hollanda Kraliçesi Wilhelmina, müttefiklerin çağrılarına rağmen onu iade etmeyi reddetti.
Kaiser Wilhelm-II, bazı ülkelere ziyaretlerde bulundu. Bu arada İstanbul'a da geldi. Gelişinin hatırası olarak Sultanahmet'teki çeşmeyi yaptırdı.
Osmanlı Devleti ile dostluk kurdu. Ekim 1898'de İstanbul'da Osmanlı Padişahı Abdülhamit II'in konuğu oldu. Bu gezinin anısını yaşatmak için İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda Alman Çeşmesi, Almanya'dan getirilen parçaların monte edilmesiyle yapıldı ve 1901 yılında kullanıma açıldı.
İngiltere'ye karşı gösterilen soğuk politika iki devletin arasını açtı. 1902 yılında Osmanlı Devleti'ne parasal yardımda bulunarak Bağdat Demiryolu'nun yapımını sağladı. Avrupa'da etkili bir güç oluşturmak amacıyla 1898 ve 1900'de Alman Donanması'nın güçlendirilmesini sağlayan yasaları meclisten çıkarttı.
Fransa'ya karşı güttüğü politika da olumsuz bir çizgi izleyince Almanya ile Fransa'nın da arası açıldı. Avusturya ile ilişkileri güçlendirmeye, Osmanlı Devleti ile daha yakın dostluk bağları kurma yoluna gitti. Birinci Dünya Savaşı'nda yüksek rütbeli subayların, Kaiser Wilhelm-II'i inandırmaları sonunda imparator, Ağustos 1914'te Rusya ve Fransa'ya aynı anda savaş ilan etti. Dört yıllık savaş süresince Alman Ordusu'nun başkomutanı görünmekle birlikte, yönetime askerler egemen oldu. Almanya savaştan yenik çıkınca, yenilginin sorumlusu olarak görüldü ve Alman Hükümeti'nce 31 Ekim 1918'de tahtan çekilmesi istendi. Önceleri direttiyse de 10 Kasım 1918 tarihinde Berlin'den Hollanda'ya gitti. Ardından Almanya'da cumhuriyet ilan edildi. Haziran 1919′ da imzalanan Versay Antlaşması ile savaşın sorumlusu ilan edildiyse de Hollanda, imparatoru geriye vermeyi reddetti. Bu tarihten sonra ölümüne kadar Hollanda'da yaşadı ve bilimsel çalışmalarla uğraştı.
Kaiser Wilhelm-II, 4 Haziran 1941 tarihinde Huis Doorn, Doorn, Hollanda’da 82 yaşında ölmüştür.
Öldükten sonra Adolf Hitler, II. Wilhelm'e karşı kişisel husumetine rağmen, onun I. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Almanların bir sembolü olduğunu düşünerek bir devlet töreni için Wilhelm'in naaşının Berlin'e geri getirilmesini istedi fakat cenazesi Alman monarşi yanlılarının hac yeri haline gelmiş olan Hollanda'daki Huis Doorn'un (Doorn Sarayı) bahçesine gömüldü. Huis Doorn günümüzde bir müzedir.
Kaynak:Biyografi.info
Kaiser Wilhelm-II için yapılan aramalar
Kaiser Wilhelm-II, Kaiser Wilhelm-II biyografi, Kaiser Wilhelm-II hayatı, Kaiser Wilhelm-II özgeçmişi, Kaiser Wilhelm-II hakkında, Kaiser Wilhelm-II doğum yeri, Kaiser Wilhelm-II fotoğraf, Kaiser Wilhelm-II video, Kaiser Wilhelm-II resim, Kaiser Wilhelm-II kimdir?, Kaiser Wilhelm-II kaç yaşında?, Kaiser Wilhelm-II nereli, Kaiser Wilhelm-II memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Çağrı Doğanay 139
- Emre Kocadağ 50
- Recep Tayyip Erdoğan 50
- Barış Baran 49
- Ali Rıza Bozkurt 48
- Demet Akalın 41
- Gülben Ergen 39
- Adile Naşit 33
- Yağız Aydoğan 33
- Selena Gomez 32
- Kaya Çilingiroğlu 31
- Orlando Bloom 31
- Evangeline Lilly 29
- Scarlett Johansson 29
- Tom Cruise 29