FB TW PIN NWS
BioRank 2953

Kemal Uzan

Doğum tarihi : ??.??.1935
Kemal Uzan kaç yaşında : 89
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : İş adamı
Kemal Uzan doğum yeri : Adapazarı, Sakarya

Kemal Uzan Biyografisi

Türkiye'nin en zengin kişilerinden biri olan Kemal Uzan, TMSF tarafından el konulana dek Rumeli Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Genç Parti Genel Başkanı Hakan Uzan ve iş insanı Cem Uzan’ın babasıdır.

Kemal Uzan, 1935 yılında Adapazarı, Sakarya’da doğmuştur. Saraybosna’da yaşayan Kemal Uzan’ın ailesi Balkan Savaşları sırasında, 1910'lu yıllarda Saraybosna'dan Türkiye'ye, Adapazarı'na gelip yerleşti. 1934 yılında çıkan Soyadı Kanunu ile 'Üzüm' soyadını aldılar. Daha sonra soyadlarını 1960'larda 'Uzan' olarak değiştirdiler. Kemal Uzan’ın Yavuz Uzan ve Bahattin Uzan adlarında kardeşleri vardır.

Kemal Uzan, iş hayatına İstanbul-Sakarya tren hattında sakız satarak başladı. 1956 yılında Yapı Ticaret A.Ş. inşaat firmasını kuran Kemal Uzan, kısa sürede devletten işler aldı. Önce göçmen konutları yaptı. 1964 yılında Ali Sami Yen Stadı, 1975-1987 yılları arasında inşa edilmiş olan Afşin Elbistan Termik Santrali, 1971-1981 yılları arasında inşa edilmiş olan Samsun'daki Hasan Uğurlu Barajı, Akdeniz Oyunları çerçevesinde İzmir'de Halkapınar Olimpiyat Tesisleri'nin inşaatı Uzanlar tarafından yapıldı. Aile, Suudi Arabistan ve Libya'da da önemli işler üstlendi.

Kemal Uzan, Forbes dergisinin 2002 çalışmasına göre 500 zengin listesine 1.3 milyar dolarlık şahsi serveti ile 351. sırada girmişti. 1980'lerden sonra yavaş yavaş tüm ülkenin tanıdığı 'Uzan Hanedanlığı' bankadan medyaya geniş bir yelpazede söz sahibi oldu. Uzan ailesinin yaklaşık 16 milyar dolarlık bir servete hükmettiği iddia ediliyordu. Aile 233 şirketi yönetir hale gelmişti. Bazıları:
Telsim : Uzanlar 1994 yılında kurduğu Telsim'in lisans hakkını 1998 yılında 25 yıllığına Ulaştırma Bakanlığı'ndan devraldı. Aile ve işbirliği yaptıkları şirketler, 3 milyar dolara yakın yatırıma imza attı.

Uzan grubu Ürdün, Kıbrıs, Azerbaycan ve Kazakistan'da da peş peşe GSM şirketleri kurdu.

ÇEAŞ, Kepez, METAŞ: Çukurova Elektrik ve Kepez hisseleri 1993'te satın alındı. 2 yıl sonra METAŞ’ın geri kalan tüm hisselerini satın alarak tamamı ailenin oldu.

Berke Barajı: Aile tarafından 2002 yılında, Çukurova Elektrik'e ait 7. baraj olarak Ceyhan Nehri üzerinde kuruldu.

Çimento: Kısa sürede 10 çimento fabrikası aldılar.

Star: İlk özel televizyonumuz 1990'da test yayınına başladı. Aile; Star TV, Kral TV ve Star Gazetesi ile medyada büyük güç elde etti. Gruba ait 10 adet radyo vardı.

İmar Bankası: 1984'te satın alındı. Kemal Uzan 1 yıl sonra da Adabank'ı kurdu.

1964 yılında Yeni İstanbul gazetesini satın alarak ünlü gazetecileri kadrosuna kattı. Bir dönem Yeni İstanbul gazetesi, Hayat mecmuası ve Ses dergisinin sahibi oldular.

1970'lerdeki siyasal ortamda işlevini kaybeden Hayat mecmuası, başlayan bir grev sonucu 6 Temmuz 1979’da son sayısını yayınlayarak kapandı. Satışa çıkan dergiyi Kemal Uzan satın aldı, 1980'lerin sonuna kadar Star Medya Grubu'nun bir parçası olarak aynı adla çıkarmaya devam etti.

Kemal Uzan'ın büyük oğlu Cem Uzan, 1989 yılında o dönemki Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal ile ortak olarak Türkiye'nin ilk özel televizyonu Star TV'yi kurmuştur. Zamanla medya alanında daha çok büyüyen Uzan Ailesi Türkiye'nin ikinci özel televizyonu Teleon, ilk müzik kanalı Kral TV ve ilk özel radyolar arasında yer alan Süper FM, Metro FM, Kral FM ve Joy FM'i kurmuştur.

Evlilikleri :
Kemal Uzan, Melahat Uzan ile evlendi. Ayşegül Uzan (Akay) adında kızı ve Cem Uzan (d. 1960) ile Hakan Uzan (d. 1967) adlarında iki oğlu vardır.

2003 yılında aile şirketlerine TMSF tarafından el koyma işlemi başladı. Haziran 2003'te ÇEAŞ ve Kepez Elektrik, Temmuz 2003'te ise TC İmar Bankası ve Adabank'a devlet tarafından el kondu. Şubat 2004'te ise Tüm Uzan Grubu şirketlerine TMSF tarafından el kondu. El koyma işlemi gerçekleşmeden önce Kemal Uzan ve ailesi Petkim ihalesini 605 milyon dolara kazanmıştı ancak ailenin verdiği teminat mektubu kabul edilmedi ve ihale iptal edilerek Petkim Uzanlara devredilmedi. Şirketlerine el koyulduktan sonra haklarında yakalama kararı verilen Uzanlar o dönem ülkeden kaçtılar ve o tarihten sonra Türkiye'ye dönmediler.

Halen Kemal Uzan ve küçük oğlu Hakan Uzan'ın nerede yaşadığı bilinmemekle beraber çok kez Ürdün'de oldukları medyada yer aldı. Kemal Uzan'ın büyük oğlu Cem Uzan ise siyasi sığınma talebinde bulunarak Paris'e yerleşmiştir.

2003 yılında TMSF tarafından el konulana dek Türkiye'nin en zengin iş insanlarından biri olan Kemal Uzan'ın birçok sektörde faaliyet gösteren şirketleri vardı. Şirketlerin yönetiminin önemli bir kısmı oğulları Cem Uzan ve Hakan Uzan'ın kontrolündeydi.

TMSF tarafından el koyulana dek sahibi olduğu bazı şirketler:
- Star Medya Grubu (Star TV, Kral TV, Teleon TV, Joy TV, Süper FM, Metro FM, Kral FM, Joy FM, Star gazetesi, Damga gazetesi)
- ÇEAŞ Elektrik, Kepez Elektrik
- Telsim GSM
- KKTC Telsim
- Rumeli Net (RTnet)
- İmar Bankası
- Adabank
- Star Digital
- DigiFunClub
- Çimento Fabrikaları
- Park Medya Filmcilik
- Birikim Gazetecilik ve Matbaacılık
- Merkez Kağıt Torba Sanayi Ticaret
- Rumeli Teknik
- Unitel
- JPP (Ürdün)
- Aktif Kablo
- Artel
- Kartel
- Netbul.com
- Rumeli Sigorta
- Rumeli Hayat
- Ulus Faktoring
- Merkez Yatırım
- Standart Kimya
- Rumeli Holding
- Simetri Holding
- Prime Holding
- Yapı İnşaat
- AYSAN
- METAŞ
- LİMAŞ
- DEMAŞ
- Standart Alüminyum Fabrikası


Kaynak:Biyografi.info

Kemal Uzan için yapılan aramalar

Kemal Uzan, Kemal Uzan biyografi, Kemal Uzan hayatı, Kemal Uzan özgeçmişi, Kemal Uzan hakkında, Kemal Uzan doğum yeri, Kemal Uzan fotoğraf, Kemal Uzan video, Kemal Uzan resim, Kemal Uzan kimdir?, Kemal Uzan kaç yaşında?, Kemal Uzan nereli, Kemal Uzan memleketi