Kral Konstantin
Kral Konstantin Biyografisi
Kral Konstantin, 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nda yenilgiye uğramasına rağmen 1900 yılında başkomutanlığa getirildi. 1909 yılında Girit adasını Yunanistan'la birleştirme amacını gerçekleştiremedi. 1912-1913 Balkan Savaşları'nda saygınlığını tekrar kazanarak 6 Mart 1913 tarihinde babasının bir suikast neticesinde ölmesinin ardından tahta çıkarak Yunanistan kralı oldu.
Siyasi hayattan uzak kalma konusunda babasıyla aynı fikirde olmayan Kral Konstantinos, Balkan Savaşları sona erdiğinde, kardeşleri Prens Georgios ve Prens Nikolaos’un teşvik ve tahrikleriyle Yunanistan’ın zengin ailelerine mensup eski politikacılarını etrafına toplamış ve Başbakan Venizelos’a karşı bir cephe oluşturmuştur.
Kral Konstantin’in Venizelos’a olan karşıtlığı, Birinci Dünya Savaşı yıllarında daha belirgin bir hal almıştır. Birinci Dünya Savaşı’nı, Megali İdea’nın uygulanabilirliği açısından bir fırsat olarak değerlendiren ve Yunanistan’ın savaşa İngiltere ve Fransa yanında girdiği takdirde amacına ulaşacağını düşünen Venizelos’a karşı, Kral Konstantin Yunanistan’ın savaşa girmeyip tarafsız kalmasını savunmuştur.
Kral Konstantin, Alman imparatoru Kaiser Wilhelm-II'in eniştesi olduğu için, I. Dünya Savaşı patlak verince Başbakan Elefterios Venizelos'un İtilaf Devletleri'ni desteklemesine karşın Yunanistan'ı tarafsız tutmaya çalıştı. İtilaf Devletleri'nin Selanik'i işgal etmesi (Ekim 1915), Venizelos'un İtilaf yanlısı ayrı bir hükümet kurması (Ekim 1916) ve İtilaf Devletleri'nin tahttan çekilmesi yönündeki baskıları sonucunda 12 Haziran 1917'de tahtı ikinci oğlu Aleksandros'a bırakmak zorunda kaldı, ama taht üzerindeki hakkından vazgeçmedi.
Yunanistan kralı Aleksander sarayın bahçesinde bir maymun tarafından ısırıldı. Isırıldıktan kısa bir süre sonra kral hayatını kaybetti. Yunanistan kralı olan oğlu Aleksandros'un ani ölümü ve Venizelos'un iktidardan düşmesinin ardından, 1920 yılında yapılan plebisitle yeniden Yunanistan kralı oldu.
Kral Konstantin, başa geçtikten sonra Venizelos'un uyguladığı Türk düşmanı tutumu devam ettirmiş ve Anadolu üzerine savaş düzenlemiştir. Yunanistan için felaketle sonuçlanan Batı Anadolunun işgali neticesinde Türklerle yapılan savaşın kaybedilmesinden sonra çıkan askeri bir ayaklanma sonucunda 27 Eylül 1922'de tahtı büyük oğlu II. Georgios'a bıraktı.
Kral Konstantin, 1889 yılında Sophia of Prussia ile evlendi ve II. Georgios, I. Paulos, Aleksandros, Helen (Romanya Kraliçesi), Paul, Prenses Irene (Aosta Düşesi), Prenses Katherine adlarında çocukları oldu.
Kral Konstantin, 11 Ocak 1923 tarihinde sürgünde bulunduğu İtalya’nın Palermo şehrinde 55 yaşında Kalp yetmezliği sebebi ile ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Kral Konstantin için yapılan aramalar
Kral Konstantin, Kral Konstantin biyografi, Kral Konstantin hayatı, Kral Konstantin özgeçmişi, Kral Konstantin hakkında, Kral Konstantin doğum yeri, Kral Konstantin fotoğraf, Kral Konstantin video, Kral Konstantin resim, Kral Konstantin kimdir?, Kral Konstantin kaç yaşında?, Kral Konstantin nereli, Kral Konstantin memleketi
- Enis Behiç Koryürek 05 Aralık
- Sedat Nuri İleri 04 Aralık
- Cemil Cem 03 Aralık
- Benjamin Britten 02 Aralık
- Hıfzı Topuz 01 Aralık
- El Cezeri 30 Kasım
- Cabir Bin Hayyan 30 Kasım
-
Haluk Bilginer
121
-
Şenay Gürler
79
-
Okan Bayülgen
77
-
Hayat Van Eck
73
-
Cansu Dere
71
-
Danilo Zanna
61
-
Hakan Bayrakçı
51
-
Atilla Yiğit
49
-
Oktay Kaynarca
48
-
Emre Uslu
47
-
Sevil Atasoy
46
-
Veysel Diker
46
-
Beyazıt Öztürk
40
-
Murat İde
36
-
Naim Süleymanoğlu
35
-
Hakan Bayrakçı
51
-
Cansu Dere
71
-
Okan Bayülgen
77
-
Hayat Van Eck
73
-
Haluk Bilginer
121
-
Danilo Zanna
61
-
Şenay Gürler
79