FB TW PIN NWS
BioRank 9329

Mustafa Eremektar

Doğum tarihi : 28.Mart.1930 Ölüm tarihi : 28.Mart.2000
Mustafa Eremektar kaç yaşında öldü : 70
Kilo & Boy :
Burcu : Koç
Meslek : Karikatürist
Mustafa Eremektar doğum yeri : Kasımpaşa, İstanbul
Ölüm yeri : İstanbul

Mustafa Eremektar Biyografisi

Mustafa Eremektar, 28 Mart 1930 tarihinde İstanbul, Kasımpaşa’da doğmuştur. Babası ekmeğini sütçülükle kazanan bir emekçiydi. Sekiz aylık bir bebekken annesini, on iki yaşında da babasını kaybetti. Mustafa Eremektar, küçük yaşta, hayatını kazanmak zorunda kalarak çeşitli işler yaptı. Ane ve babası ölünce valilik onu çocukluğunu geçirdiği Darülaceze’ye verdi. Burada üç buçuk yıl okula gitti, çeşitli işler öğrendi. Baskıya ve işe daha fazla işe dayanamayarak bir gün oradan kaçtı.
Darülaceze'de çorapçılık, kunduracılık, terzi ütücülüğü gibi işler öğrenmişti. Hem çalışıyor hem de durmadan karikatür çiziyordu. Çizdiği karikatürleri dergilere, gazetelere götürüyor ama kabul ettiremiyorsa da yılmadı. Sonunda karikatürlerini, yayımlatmayı başardı.

Mustafa Eremektar, çizdiği Cemal Nadir Güler portresinin 15 Mart 1947'de Doğan Kardeş yayımlanmasıyla profesyonel iş hayatına atıldı. Doğan Kardeş için çoğu arka kapakta ve dört renkli olarak yayınlanan alt yazılı çizgiromanlar ve kapak illüstrasyonları çizmiştir. Bunlar arasında 1952 yılında Perili Ev; 1953'de Yeşil Hazine, İyi Kalpli Çoban ve Akıllı Eşek; 1961'de iki çocuğun maceralarını konu edinen Alev ile Ateş adlı seriler yer almıştır.

Mustafa Eremektar, çalışmalarında “Mıstık” lakabını ilk kez Bütün Dünya dergisine çizim yaparken kullanmaya başlamıştır. Sürekli çalıştığı ilk yayın kuruluşu olan Akşam Gazetesi'nden sonra Hafta'da ve Akbaba, 41 Buçuk, Dolmuş, Tef gibi mizah dergilerine karikatür, kapak ve vinyetler yapmış, uzun süre Nebioğlu Yayınevi için çalışıp buradan maaş almıştır.

1957 yılında girdiği Vatan Gazetesinde Taş Devri adlı çok ünlü çizgiromanını bant formatında çizmeye başlamış, başlığı aynı yılın Eylül ayından itibaren Pazar dergisinde sürdürmüştür. Taş Devri'nde saçı sakalı birbirine karışmış, elleri ve ayakları üzerinde yürüyen insan müsveddeleri çizerek başladığı seri, sonraki yıllarda kendine has bir çizim stiliyle lekeli renklendirme teknikleri ve daha yuvarlak hatlı karikatürize karakterlere dönüşmüştür. Bu seri 1977 yılından itibaren Milliyet Çocuk dergisine transfer olmuştur.

Doğan Kardeş dergisinde "Taş Devri" adlı bir çizgi romanı yayımlandı. "Taş Devri" daha sonra çeşitli gazete ve dergilerde çizgi roman ve bant karikatür olarak yayımlandı. 1950 yılında Mengü Ertel ve Berk Çalıkman ile San Organizasyon’u kurdu. Daha sonra ‘Mıstık Prodüksiyon’u kurdu.

1958 yılında Resimlerle Hikayeler Dergisi ve Resimlerle Keşifler ve İcatlar Dergisi çizer ekibine dahil olan Mıstık, 1960 yılından itibaren Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu Çocuk Haftası'nda önce ön, arka kapak illüstrasyonları, sonra Mıstık adlı bir bant karakter, ardından da 1962 yılı başından sonra yayınlanmaya başlayan İbiş adlı renkli ve mizahi bir çizgiroman hazırlamıştır. İbiş, aslında 1961'de yayına giren bir diğer Türkiye Yayınevi logolu dergi Yavrutürk'de başlangıç yapmıştır. Aynı yıl Ali Nusret Pulhan'ın sahibi olduğu Pulhan Yayınevi'nin çıkardığı haftalık Miki dergisinde Nasreddin Hoca başlıklı banda birlikte Dörtgöz Ali ve Taş Devri adıyla devamlı iki çizgiroman hazırlamıştır.

Mustafa Eremektar, 1958'de Gazeteciler Cemiyeti Altın Kalem Ödülü'nü kazandı. 1961 yılında Vatan Gazetesi'nden ayrılarak 1962 yılında çizgi film yapmaya başlayan Mustafa Eremektar, ayrıca reklam filmleri gerçekleştirdi. 1970'lerin sonunda yeniden karikatür sanatına ağırlık vermiştir.

1977 yılından itibaren Milliyet Çocuk dergisinin kadrosuna giren çizer, bu tarihten itibaren ikinci en popüler çizgiroman başlığını yaratmıştır: Uzay Çocukları. Farklı zaman ve mekanlarda geçen, küçük çocuklara yönelik oldukça naif ve sade çizgileriyle benzerlerinden hemen ayrılan seriye 1978'de Bizim Ali adlı bir başka çizgiroman daha katılmıştır. Bizim Ali, ayrıca ilk sayısı 28 Ocak 1980 tarihinde Milliyet Çocuk dergisiyle birlikte ilave olarak verilen Milliyet Çizgi-Roman adlı dergideki tek sayfalık maceralarıyla gözükmüştür.

Eserleri yurt dışında da yayımlanan Mustafa Eremektar, 1973'te Bulgaristan'ın Gabrovo kentindeki uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül kazandı. Milliyet Çocuk dergisinde "Uzay Çocukları" ve "Bizim Ali" adlı çizgi romanları yayımlandı.

1980'lerin sonundan itibaren bir süre Türkiye İş Bankası tarafından yayınlanan Kumbara adlı çocuk dergisinin kapaklarını hazırlamış, ayrıca Bizim Ali adlı çizgiromanını burada da çizmiştir. Uzay Çocukları'nın üç macerası 1981 yılında Çizgili Yayınlar tarafından albümleştirilmiştir.

Karikatürcüler Derneği üyesi de olan Mustafa Eremektar, farklı çağlarda geçen çizgi romanlarında güncel yaşamın çelişkilerini yansıtmış, çocuksu denebilecek, son derece yalın çizgileriyle değişik kuşaklara ulaşmayı başarmıştır. "Uzay Çocukları"nın bazı serüvenlerini 1981'de kitaplaştıran Eremektar, çocuklar için çizdiği karikatürleri Kırk Yılda Bir (1988) adlı albümde toplamıştır.

Mustafa Eremektar, Lutfiye Eremektar ile evli idi ve Uygar adında bir oğlu vardı.

Mustafa Eremektar, 28 Mart 2000 tarihinde İstanbul’da 70 yaşında ölmüştür.

Ölümünün birinci yılı 2001 yılında Şişli Belediyesi tarafından Nişantaşı’nda bir çocuk parkına adı verildi.

Ödülleri :
1958 - Gazeteciler Cemiyeti Altın Kalem Ödülü.
1973 - Bulgaristan'ın Gabrovo kentindeki uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül kazandı.

Kitapları :
1988 - Kırk yılda bir : mıstık'tan karikatürler
1981 - Uzay Çocukları

[[[

Kaynak:Biyografi.info

Mustafa Eremektar için yapılan aramalar

Mustafa Eremektar, Mustafa Eremektar biyografi, Mustafa Eremektar hayatı, Mustafa Eremektar özgeçmişi, Mustafa Eremektar hakkında, Mustafa Eremektar doğum yeri, Mustafa Eremektar fotoğraf, Mustafa Eremektar video, Mustafa Eremektar resim, Mustafa Eremektar kimdir?, Mustafa Eremektar kaç yaşında?, Mustafa Eremektar nereli, Mustafa Eremektar memleketi