Pietro Canonica
Pietro Canonica Biyografisi
Pietro Canonica, 1 Mart 1869 tarihinde İtalya’da Torino ilinin Moncalieri kasabasında doğmuştur. Torino'da Accademia Albertina'da Odoardo Tabacchi'nin ve Enrico Gamba'nın öğrencisi oldu. Yirmi yaşında iken 1889 yılında Torino'da bir sergi açtı. Dört yıl sonra Paris salonunda sergilediği "Seçimden sonra (dopo il voto)" adlı heykeliyle ün kazandı. 1922'de Torino'dan Roma’ya taşındı.
İtalya'da 1. Dünya Savaşı şehitleri anısına meydanlara dikilen anıtların çoğu Canonica'nın eseridir.
Pietro Canonica, Roma’da yıllarca, Academia di Belle Arti’nin (Güzel Sanatlar akademisi) müdürlüğünde ve heykeltıraşlık profesörlüğünde bulundu. Eserlerinin başlıca özelliği şekil güzelliği ve ifade çekiciliğidir. Heykelleri, klasik heykeltıraşlığın izleri olan ağırbaşlılık ve soyluluk göstermekle birlikte, aynı zamanda modelin iç hayatını, karakterini ve özel ruhi dramını da yansıtır. özellikle atlı heykelleri, atların çok güzel anatomisi ve canlılığından dolayı büyük bir ün kazandı.
Pietro Canonica, heykeltıraş olarak büyük bir ün kazandıktan sonra kendisini müziğe verdi. Cravero de Vittore Veneziani’den müzik dersleri aldı. Şarkı ve senfonik parçalar dışında operalar da besteledi. La Sposa di Corinto (Korynthos Gelini), Enrica di Mirval, Miranda (Shakespeare’in The Tempest (Fırtına) adlı piyesinden) ve Medea adlı dört operası başarı kazandı.
Ayrıca resim ile de uğraştı, özellikle kendi portrelerini yaptı. Manzara resimleri de vardır. 1928 yılında Roma'daki St. Peter Bazilikası'na Papa XV. Benedict'in bir heykelini yapan Pietro Canonica, 1929 yılında Accademia d’îtalia (İtalya akademisi) üyesi seçildi.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra daha çok dini eserler verdi. 1950 yılında İtalyan parlamentosuna, hayat boyunca senatör seçildi.
Taksim Cumhuriyet Anıtı'nı İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica yapmıştır. Ali Hadi Bara ve Sabiha Bengütaş'ın desteğiyle anıt 1928'de tamamlanmıştır. Anıtın kaide ve çevre düzenlemesini ise Giulio Mongeri yapmıştır.
Pietro Canonica, 8 Haziran 1959 tarihinde İtalya, Roma’da 90 yaşında ölmüştür.
Pietro Canonica, Roma şehrinin izniyle Villa Borghese Parkı'nın içindeki tarihi bir yapıyı ev ve stüdyo olarak kullanma ayrıcalığını elde etmiş ve hayatının sonuna kadar orada yaşamıştı. Evini kendisinin, o dönemin ve içinde bulunduğu sosyal çevrenin ruhunu yansıtacak şekilde döşedi. Ölümünden sonra evi, müze haline getirildi.
Çok sayıdaki heykel ve büstleri arasında en önemlileri şunlardır :
St. Petersburg’ta (Leningrad) Çar Aleksandr II’nin atlı heykeli,
Bağdat’ta kral I. Faysal’ın atlı heykeli,
Ankara’da Atatürk’ün tunçtan heykeli (Zafer meydanında) 1927
Ankara’da Atatürk’ün tunçtan heykeli (Etnografya müzesi önünde) 1927
İstanbul’da Taksim meydanındaki ünlü Cumhuriyet âbidesi, 1928
İzmir'deki atlı Atatürk anıtı, 1932
Diğer ünlü heykelleri şunlardır:
Arjantin cumhurbaşkanı Figueroa Malacorta anıtı (tunçtan, Buenos Aires’te),
İI Tirreno (Tyrrhen denizi, Roma’daki Vittorio Emanuele II anıtında)
Simon Bolivar anıtı (Kolombiya’da).
İskenderiye'de Hidiv İsmail Paşa heykeli
Kaynak:Biyografi.info
Pietro Canonica için yapılan aramalar
Pietro Canonica, Pietro Canonica biyografi, Pietro Canonica hayatı, Pietro Canonica özgeçmişi, Pietro Canonica hakkında, Pietro Canonica doğum yeri, Pietro Canonica fotoğraf, Pietro Canonica video, Pietro Canonica resim, Pietro Canonica kimdir?, Pietro Canonica kaç yaşında?, Pietro Canonica nereli, Pietro Canonica memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1106
- Okan Demir 448
- Orhan Ayhan 132
- Harika Avcı 126
- Kaya Çilingiroğlu 112
- Tahir Sarıkaya 102
- Türkan Şoray 94
- Feridun Kunak 92
- Nesrin Topkapı 86
- Mustafa Kemal ATATÜRK 83
- Hülya Avşar 77
- Sırrı Süreyya Önder 77
- Vahap Akay 73
- Yaşar Bilgin 70
- Abdullah Çatlı 68
- Ece Aksoy 54
- Öznur Kalender 63
- Tahir Sarıkaya 102
- Nefise Karatay 51
- Onur Osman 60
- Nicole Scherzinger 62
- Feridun Kunak 92
- Monica Bellucci 57
- Ekrem Açıkel 68
- Yaşar Bilgin 70