Yahya Sinvar
Yahya Sinvar Biyografisi
Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Mısır yönetimindeki Gazze Şeridi'nde bulunan Han Yunus'daki mülteci kampında doğmuştur. Tam adı Yahya İbrahim Hasan Sinvar'dır. 1948 yılındaki Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesi Mecdel Askalan'dan (Aşkelon) sürüldü ve Gazze Şeridi'ne sığındı. Eğitimini Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.
1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçundan tekrar tutuklanan Yahya Sinvar, serbest bırakıldıktan sonra Rawhi Mushtaha ile birlikte, diğerlerinin yanı sıra Filistin halkı arasında İsrail ile işbirliği yapanları tespit etmek için çalışan ve 1987 yılında Hamas'ın "polisi" haline gelen Munazzamat al Jihad w'al-Dawa (Majd) adlı örgütü kurdu.
Yahya Sinvar, 1988 yılında iki İsrail askerinin ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin kaçırılıp öldürülmesini organize ederek İsrail tarafından Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı. Sorgulama sırasında kurbanlardan ikisini boğduğunu, bir diğerini şiddetli sorgulama sırasında yanlışlıkla öldürdüğünü ve dördüncüsünü kaçırma girişimi sırasında yanlışlıkla vurduğunu itiraf etti ve müfettişlere dört cesedin gömülü olduğu bir meyve bahçesini gösterdi. 1989 yılında dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Birkaç kez kaçmaya çalıştı ancak her seferinde yakalandı. Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit adında bir İsrail askeri karşılığında 2011 yılında yapılan esir takasında 1.026 kişiyle birlikte serbest bırakılana kadar 22 yıl hapis yattı.
Yahya Sinvar, İsrail'de hapis yatarken 2008 yılında hastalanınca, İsrailli doktorlar tarafından ameliyat edilerek beynindeki bir tümör alındı.
Yahya Sinvar, 2017 yılı Şubat ayında İsmail Haniye'den görevi devralarak Hamas'ın lideri olarak seçildi. 2017 Mart ayında Gazze Şeridi için Hamas kontrolünde bir idari komite kurdu, bu da Ramallah'taki Filistin Yönetimi ile herhangi bir güç paylaşımına karşı çıktığı anlamına geliyordu. Yahya Sinvar, İsrail ile herhangi bir uzlaşmayı reddediyor. Militanlara daha fazla İsrail askeri yakalamaları çağrısında bulundu. Eylül 2017'de Mısır'da Filistin Yönetimi ile yeni bir müzakere turu başladı ve Yahya Sinvar Hamas'ın Gazze idari komitesini feshetmeyi kabul etti.
Ertesi yıl 16 Mayıs 2018'de "barışçıl, halk direnişini" sürdürme iddiasında bulundu, ancak daha sonra bu pozisyonunu terk etti. Pek çok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas'ın İsrail ile müzakerelerde rol oynayabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Gazzelileri İsrail kuşatmasını kırmaya teşvik etmiş, "Baskı ve aşağılanma yüzünden ölmektense şehit olarak ölmeyi tercih ederiz" demiş ve eklemişti: "Biz ölmeye hazırız, on binlercesi de bizimle birlikte ölecek.
Hamas lideri olarak 2021 yılı Mart ayında yeniden seçildi ve o yıl İsrail tarafından bir suikast girişimine maruz kaldı.
Yahya Sinvar, Eylül 2015'te Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından terörist olarak tanımlandı ve Hamas ve İzzeddin El Kassam Tugayları da Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer ülke ve kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlandı.
Hamas'ın güvenlik aygıtının kurucularından biri olan Yahya Sinvar'a İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen kişileri öldürmesi "Han Yunus Kasabı" lakabını kazandırdı.
İsrail, Hamas’ın yeni lideri olan Sinvar'ı 7 Ekim 2023 tarihindeki Aksa Tufanı operasyonunun “bir numaralı sorumlusu” olarak gösteriyor.
Yahya Sinvar, İran’ın başkenti Tahran’da 31 Temmuz 2024 tarihinde öldürülen İsmail Haniye’nin ardından, Hamas’ın siyasi liderliğine atandı.
Yahya Sinvar, 17 Ekim 2024 tarihinde Güney Gazze, Filistin'de İsrail ordusu tarafından düzenlenen bir operasyon ile 62 yaşında öldürüldü.
Kaynak:Biyografi.info
Yahya Sinvar için yapılan aramalar
Yahya Sinvar, Yahya Sinvar biyografi, Yahya Sinvar hayatı, Yahya Sinvar özgeçmişi, Yahya Sinvar hakkında, Yahya Sinvar doğum yeri, Yahya Sinvar fotoğraf, Yahya Sinvar video, Yahya Sinvar resim, Yahya Sinvar kimdir?, Yahya Sinvar kaç yaşında?, Yahya Sinvar nereli, Yahya Sinvar memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Veysel Deniz 94
- Fatih Erdoğan (iş adamı) 92
- Recep Tayyip Erdoğan 67
- Nilüfer Şasev Özbek 64
- Murat İde 61
- Yusuf Taha Lüleci 60
- Natalia Vodianova 51
- Evangeline Lilly 49
- Meryem Uzerli 43
- Arda Turan 42
- Josh Holloway 42
- Scarlett Johansson 42
- Cansu Dere 41
- Sırrı Süreyya Önder 41
- Milla Jovovich 39