FB TW PIN NWS

Ahmet Altan ve Mehmet Altan gözaltına alındı.

2016-09-10
Ahmet Altan ve Mehmet Altan gözaltına alındı.
Ahmet Altan ve Mehmet Altan gözaltına alındı.

Gazeteci yazar Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından FETÖ operasyonu kapsamında 10 Eylül 2016 sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın, 14 Temmuz 2016 tarihindeki programda kullandıkları ifadeler nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenildi. AA'nın haberine göre Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, darbe girişiminden bir gün önce katıldıkları programda, "darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulunmakla" suçlanıyor.

Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) twitter'dan Ahmet Altan ile Mehmet Altan'ın gözaltına alındığını duyurdu. Nazlı Ilıcak ve Prof.Dr. Mehmet Altan’ın Can ErzincanTV'deki televizyon programına konuk olarak katılan Ahmet Altan’ın programı nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenildi.

AA'nın haberine göre Ahmet ve Mehmet Altan hakkında, "15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce sosyal paylaşım sitesi üzerinden canlı yayın yapan “Can Erzincan TV” adlı kanalda, darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan Nazlı Ilıcak ile katıldıkları programda, darbe çağrışımı yapan subliminal mesajlar verildiği" iddiası üzerine gözaltı kararı verildi.

Savcılığın emniyete gönderdiği yazıda "Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın söz konusu programda, darbe çağrışımı mesajı verdikleri, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve Cumhurbaşkanı'nı tehdit ettikleri, darbenin gerçekleşeceğini beyan ettikleri aktarılarak, "(şüphelilerin) darbe girişimini öncesinde terör örgütünce fikir-eylem birliği içerisinde olmadan bilmelerinin ve bunu bir gün önce kamuoyu algısını şekillendirecek biçimde beyan etmelerinin mümkün olmayacağı” ifade edildi.

Yazıda "Demokratik düzende darbe girişimini desteklemenin ve seçilmiş hükümeti tehdit etmenin basın veya ifade hürriyetiyle açıklanamayacağı vurgulanan yazıda, bu şekilde darbe girişiminde bulunan terör örgütü mensubu bir kısım asker şahıslarla iştirak halinde atılı suçu işledikleri iddia ve isnadıyla şüpheliler hakkında arama ve el koyma kararının da hakimlikçe verildiği" ifadeleri yer aldı.

Soruşturma kapsamında programdaki ifadeler sebebiyle Nazlı Ilıcak’ın da cezaevinden getirilerek ifadesinin alınacağı öğrenildi. Altan kardeşlerin, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam ediyor.

Can Erzincan TV, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ bağlantısı gerekçesiyle kapatılmıştı.

FETÖ'ye ait olduğu iddiasıyla darbe girişiminden sonra KHK kararı ile kapatılan Can Erzincan TV'de, Ahmet ve Mehmet Altan'ın darbe girşiminden bir gün önce 14 Temmuz'da Nazlı Ilıcak ile birlikte katıldıkları bir TV programındaki sözleri basına yansımıştı. Altan kardeşlerin bu programdaki siyasi analizleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan sözleri, "darbe olacağını açık açık söyledikleri" şeklinde yorumlanarak, bazı yayın organlarında ve sosyal medyada bu iddiayla hedef alınmalarına neden olmuştu.