FB TW PIN NWS

Ali Babacan: 'Niyet mektubu hazır'

2006-11-25
Devlet Bakanı Ali Babacan, niyet mektubuyla ilgili taslak çalışmaların dün gece itibariyle tamamlandığını belirtirken, "Herhalde bu hafta sonu ya da pazartesi falan imzalanır. Niyet mektubunun bütün detayları konusunda IMF heyetiyle mutabakat sağlanmış durumda" dedi.

Babacan, Merkez Bankası başkan yardımcılıklarına yapılacak atamalar konusunda normal sürecin devam ettiğini, bir başkan yardımcısıyla ilgili kararnamenin Köşk'e gönderildiğini kaydetti.

Devlet Bakanı Ali Babacan, niyet mektubuyla ilgili taslak çalışmaların dün gece itibariyle tamamlandığını belirtirken, "Herhalde bu hafta sonu ya da pazartesi falan imzalanır. Niyet mektubunun bütün detayları konusunda IMF heyetiyle mutabakat sağlanmış durumda" dedi.

Babacan, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında NTV'nin canlı yayınına katıldı. Babacan, IMF niyet mektubuyla ilgili taslak çalışmaların tamamlandığını ifade eden Babacan, "Dün gece arkadaşlar en son şeklini bana ilettiler. Herhalde bu hafta sonu ya da pazartesi falan imzalanır. Niyet mektubunun bütün detayları konusunda IMF heyetiyle mutabakat sağlanmış durumda" dedi. Babacan, gözden geçirmenin aralık ayı içinde tamamlanması konusundaki planda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtirken, "Görüşmelerin uzaması için bir sebep yok. Ankara'daki görüşmeleri her gözden geçirmelerde olduğu gibi belli bir noktaya getirdiğimiz zaman bitirdik" dedi. Babacan, görüşmelerin çok geç saatte tamamlanması nedeniyle basın toplantısı yapmaya fırsat olmadığını belirtirken, "Yoksa çalışmaların geldiği nokta herhangi bir gözden geçirmede geldiğimiz noktadan farklı değil" dedi.

Babacan, Niyet Mektubunda enerji KİT'leriyle ilgili herhangi bir önlem yer alıp almadığına ilişkin olarak, "Niyet mektubunda şuna zam gelecek, bunun fiyatı artacak gibi bir şey yazmıyor" dedi. Babacan, 50 tane KİT bulunduğunu belirtirken, bu KİT'lere ilişkin genel prensiplerini şöyle açıkladı:

"Bu 50 KİT'e talimatımız şu, 'biz sizlerden kar beklemiyoruz, ama zarar da beklemiyoruz. Genel giderlerinizi karşılayın. Yatırım yapacak kadar kaynağınızı kendiniz üretin, ama zararına iş yapıp da Hazine'ye dönüp 'bana para ver zararımı karşılayın' bulara kesinlikle izin vermiyoruz. Olmaz diyoruz. Dolayısıyla her KİT, kendi hesabını kitabını iyi yapacak. Dikkatli yapacak. Hesap kitap çerçevesinde hareket edecek. Tabi bir kar zarar çerçevesi bir de finansman çerçevesi var. Zararına devam etse bile belli bir süre finanse edilebilir bu zarar. Ama ondan sonra belli bir noktaya geliyor ve işler tıkanıyor. Hem finansman açısından dikkatli gitmek zorunda, hem de karlılık açısından. Bizim genel talimatımız bu. Ama bunun haricindeki gelişmeler olursa, kısa sürede halının altına ne kadar süpürebilirsiniz, bir süre sonra her şey ortaya çıkıyor anlaşılıyor. Dolayısıyla bizim genel talimatımız bu. Genel talimat çerçevesinde gerekli adımlar gerektiği zaman atılıyor."

Babacan, elektrik zammına ilişkin olarak verilmiş herhangi bir karar olmadığını, ancak Özelleştirme İdaresi, DPT, Enerji Bakanlığı ve Hazine'nin kendi aralarında sürekli değerlendirmeler yaptıklarını kaydetti. Türkiye'deki elektriğin maliyetindeki en önemli iki faktörün kur ve doğalgaz fiyatındaki artış olduğunu belirten Babacan, elektrik fiyatlarının bu maliyet yapısına göre oluştuğunu ifade etti.

Babacan, Merkez Bankası başkan yardımcılıklarına yapılacak atamalar konusunda da normal sürecin devam ettiğini belirterek, "Şuanda bir başkan yardımcısıyla ilgili bir kararname var. Herhalde onun Başbakanlıktan Köşk'e intikal etmiş olması lazım bu tarihe kadar. Atama süreçleri işliyor" dedi. Babacan, atamaların Merkez Bankası Başkanı'nın önerisi olmadan yapılamayacağını belirterek, Merkez Bankası Başkanı'ndan habersiz atama yapılamayacağını da kaydetti.

Halk Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin olarak blok satıştan yana olduğunu ifade eden Babacan, herhangi bir kamu bankasının yüzde 10-20'sini halka açıp da özelleştirme yaptık demeyi doğru bulmadıklarını söyledi. Babacan, "Özelleştirmenin gerçek anlamı bu bankaların kontrolünün özel sektöre geçmesidir. Bence o zaman özelleşti diyebiliriz. Yoksa azınlık hissesinin halka satılması ya da başkasının gelip girmesi gerçek anlamda bir özelleştirme değil" dedi. Danışman firmayla oturup konuşulacağını, yeniden bir değerlendirme yapılacağını ifade eden Babacan, "Ama benim kanaatim şuanda blok satışın oldukça muhtemel göründüğü yönünde" diye konuştu.

Bakan Babacan, KOBİ'lere getirilen Anadolu Yaklaşımı konusundaki ilk çalışmaları BDDK'nın yürüttüğünü belirterek, bu çalışmada bir zorunluluk olup olmadığına baktıklarını belirtirken, "Gönüllülük esasına dayanması nedeniyle bizim açımızdan işin yüzde 80-90'ı çözülüyor. Bankalara herhangi bir yaptırım, şuna yapacaksın, bunu yapacaksın, şu faizi uygulayacaksın, şu kadar vade yapacaksın böyle bir şey yok tamamen karşılıklı gönüllülük esasına dayalı" dedi. Babacan, devletin de yeniden yapılandırma anlaşmaları imzalanırken, ufak tefek vergi ve harçları almaması nedeniyle bir fedakarlıkta bulunduğunu kaydetti.

Vergi ya da SSK borcunu ödeyemeyenlerin yeniden yapılandırmalardan yararlanma hakkı bulunduğunu da ifade eden Babacan, "Kamu alacakları açından herhangi bir af ya da yeniden yapılandırma söz konusu değil. Zoraki olarak bankalara borcunu silme zorunluluğu getirmek anlamında değil" dedi.