FB TW PIN NWS

Babacan: 'Piyasanın aktörleri Kıbrıs'ı izliyor'

2006-11-26
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "Piyasadaki oyuncular da Kıbrıs konusundaki gelişmeleri çok yakından izliyorlar, çünkü işin içinde kar ve zarar durumu var" dedi.

AB Liderler Zirvesi sonrasında ortaya çıkacak sonuç ve bu sonucun ekonomik etkileri konusundaki soruları yanıtlayan Babacan, şu anda fiyatların içerisine olası risklerin belirli ölçüde yansıdığını beliterek, şöyle devam etti:

"Piyasaların beklentisi herhalde, (Çözüm ihtimali zayıf, ancak çözüm olmadığında da çok ta kötü bir sonuç olmaz) yönündedir. Kıbrıs konusundaki gelişmelerin beklenenden daha farklı yani iyi ya da olumsuz yönde olması halinde belirli bir miktar hareket olacaktır herhalde. Ancak işin ekonomik yönü farklı, bizim Kıbrıs politikamız çok açık, korkularla ve ekonomik kaygılarla hareket edemeyiz. Siyaset farklı, ekonomi farklı."

Kıbrıs konusunda, "Finlilerin üzerinde çalıştığı fikirler konusunda bir uzlaşma sağlanması olabilecek en iyi sonuçtur" diye konuşan Babacan, şunları söyledi:

"Biz, Kıbrıs konusu çerçevesindeki AB ile ilişkilerde, açıkçası, siyah bir sonuç beklemiyoruz. Hatta koyu gri bir sonucu bile olası görmüyoruz. Bizim tespitimiz, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi dahi Türkiye'nin AB sürecinden kopmasını istemiyor.

Bunların asıl amacı, acaba Türkiye'nin kolunu AB'ye büktürüp, her altı ayda bir dönem başkanlıkları değişiminde, Türkiye'den parça parça bir şeyler kopartabilir miyiz şeklindedir. Bunun sonu gelmez, taviz vermeyiz..."