FB TW PIN NWS

Fransa'yı yenen Türkiye grupta lider oldu.

2019-06-09
Fransa'yı yenen Türkiye grupta lider oldu.
Fransa'yı yenen Türkiye grupta lider oldu.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri H Grubu üçüncü maçında Fransa'yı 2-0 yenen Türkiye, liderliğe yükseldi.
Konya Büyükşehir Belediye Stadı'nda Fransa’yı konuk eden Türkiye, Kaan Ayhan ve Cengiz Ünder’in golleriyle sahadan 2-0 galibiyetle ayrıldı. Gruptaki maçlarda Arnavutluk'u 2-0 ve Moldova'yı 4-0 yenen A Milli Takım, üst üste üçüncü galibiyetini alarak, 9 puanla liderliğe yükseldi.

PUAN DURUMU
1- Türkiye/ 9 puan
2- Fransa/ 6 puan
3- İzlanda/ 6 puan
4- Arnavutluk/ 6 puan
5- Moldova/ 3 puan
6- Andorra/ 0 puan

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Fransa'yı 2-0 mağlup ettiğimiz mücadele sonrası verdiği röportajda "Çok mutluyuz, coşkuluyuz. Dünya şampiyonunu yendik. 1 milyar euro'luk takımı Ay Yıldız'ımızla, inancımızla yendik. Konya'ya teşekkür ediyoruz. 82 milyon tek yürek olduk. Tüm halkımıza teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu..

A Milli Takım, Fransa'yı 2-0 yenerek tarihi bir zafer elde ederken teknik direktör Şenol Güneş, ikinci döneminde Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Tüm ülke uzun bir aradan sonra milli maçlarda keyifli bir futbol izlerken bunda en büyük pay tecrübeli teknik adamdaydı

Beşiktaş'la yollarını ayırıp 2. kez A Milli Takım'ın başına geçen teknik direktör Şenol Güneş, yine herkesin gönlünü fethetti.

Milliler, Güneş'in ikinci döneminde çıktığı 5. maçı da kazanmayı başarırken son dünya şampiyonu Fransa'yı da tarihinde ilk kez mağlup etti.

Şenol Güneş, 28 Şubat 2019'da 4 yılllık göreve getirildiğinin açıklanmasının ardından geçen 78 günde, milli takımın başında 3'ü resmi 2'si özel olmak üzere 5 maçta görev aldı.

A Milli Futbol Takımı, Şenol Güneş'in ikinci döneminde çıktığı bu 5 maçta kalesinde yalnızca 1 gol gördü. Bu maçlarda toplam 12 gol atan ay-yıldızlı ekip, savunmasındaki başarıyla da dikkati çekti.

Milli takım, bu dönemdeki tek golü Antalya'da oynadığı hazırlık maçının uzatma dakikalarında Yunanistan'dan yedi.

Şenol Güneş'in teknik direktörlüğünde bu yıl oynadığı ilk maçta 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde (EURO 2020) deplasmanda Arnavutluk'u 2-0 yenen A Milli Takım, yılın ikinci maçında Eskişehir'de Moldova'yı 4-0 mağlup etti.

Antalya oynadığı özel maçlarda Yunanistan'a 2-1, Özbekistan'a da 2-0 üstünlük kuran Türkiye, EURO 2020 Elemeleri'ndeki üçüncü karşılaşmasında ise Fransa'yı 2-0 mağlup etmeyi başardı.

A Milli Futbol Takımı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri H Grubu'na 3'te 3'le başladı.

Şenol Güneş yönetiminde oynadığı ilk 3 maçı kazanan ve 9 puan toplayan ay-yıldızlı ekip, grup liderliğine yükseldi.

Milli takımın lider olduğu grupta Fransa 6 puan ve averajla ikinci, aynı puana sahip İzlanda ise 3. sırada yer aldı.

Altı takımın yer aldığı H Grubu'nda 3. maçlar sonunda Arnavutluk ve Moldova üçer puana sahipken, son sıradaki Andorra'nın ise puanı bulunmuyor.

Milli takımdaki ilk dönemine 16 Ağustos 2000'de başlayan Güneş, Ay-yıldızlı ekibin 12. Avrupa Şampiyonası elemeleri baraj maçlarında Letonya'ya elenerek Portekiz'deki finallere gidememesinin ardından 22 Mart 2004'te görevinden alınmıştı.

Deneyimli teknik adam, milli takımdaki ilk döneminde son maçına 18 Şubat 2004'te Adana'da Danimarka ile oynanan ve 1-0 kaybedilen özel maçta çıktı.

A Milli Takımın başında 16 Ağustos 2000'deki Bosna Hersek mücadelesiyle ilk maçına başlayan Şenol Güneş, ay-yıldızlı ekip ile toplam 55 karşılaşmaya çıktı. Şenol Güneş'in, ay-yıldızlı takımın başında sahaya çıktığı 55 maçta milliler, 28 galibiyet, 13 beraberlik, 14 de yenilgi aldı. Türkiye, Güneş yönetiminde toplam 84 gol atarken, kendi kalesinde de 51 gol gördü.

Şenol Güneş yönetimindeki A Milli Takım, 2002 yılında Japonya ve Güney Kore'nin ev sahipliğinde düzenlenen 17. Dünya Kupası'nda üçüncü olarak tarihindeki en büyük başarıyı elde etmişti.

UEFA'nın resmi internet sitesinde düzenlenen ankette 2002'nin en iyi teknik adamı seçilen Şenol Güneş, aynı zamanda, 2003 yılında Fransa'da yapılan 6. FIFA Konfederasyon Kupası'nda da ay-yıldızlı ekibi üçüncülüğe taşımıştı.

Şenol Güneş, Bursaspor'dan ayrılmasının ardından 2015'te Beşiktaş'ın başına geçmişti. Siyah-beyazlı takımla üst üste 2 sezon şampiyon olan Güneş, Kartal'ın armasına 3. yıldızı takmasının başaktörü oldu. Güneş döneminde Kartal, Avrupa'da adından söz ettirdi. 2016-2017 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finale kadar çıkan Beşiktaş, burada penaltılarla Lyon'a elendi. Ertesi sezon Şampiyonlar Ligi'ne üst üste 2. kez katılan siyah-beyazlılar, gruptan 16 puanla namağlup çıkarken tarihinde de ilk kez son 16'ya kaldı.

Şenol Güneş, futbolculuk döneminde kaleci olarak görev aldı. Trabzonspor'un 6 şampiyonluğunda da 1975-1984 arasında 6 şampiyonluk yaşadı. Türk spor tarihinde birinci ligde 1112 dakika süreyle kalesinde gol görmeyerek en uzun süre gol yememe rekorunu kendi adına yazdırdı. Türk Milli Takımı'nın formasını ilk kez 31 Ekim 1976 tarihinde Malta'ya karşı giyen Şenol Güneş milli takımın formasını 31 kere (5'ini kaptan olarak) giydi.


Hakemler: Damir Skomina, Jure Praprotnik, Robert Vukan (Slovenya),

Türkiye: Mert Günok, Zeki Çelik, Merih Demiral, Kaan Ayhan, Hasan Ali Kaldırım, Mahmut Tekdemir, Dorukhan Toköz (Dk. 89 Abdülkadir Ömür), Cengiz Ünder (Dk. 84 Yusuf Yazıcı), İrfan Can Kahveci (Dk. 79 Ozan Tufan), Kenan Karaman, Burak Yılmaz

Fransa: LIoris, Digne (Dk. 46 Mendy), Umtiti, Varane, Pavard, Matuidi (Dk. 46 Coman), Pogba, Sissoko, Griezmann, Giroud (Dk. 72 Ben Yedder), Mbappe

Goller: Dk. 30 Kaan Ayhan, Dk. 40 Cengiz Ünder (Türkiye)

Sarı kartlar: Dk. 39 Mahmut Tekdemir, Dk. 45 1 Merih Demiral (Türkiye), Dk. 45 1 Umtiti, Dk. 86 Coman (Fransa)