FB TW PIN NWS
BioRank 1667

Altan Erbulak

Doğum tarihi : 11.Kasım.1929 Ölüm tarihi : 02.Mayıs.1988
Altan Erbulak kaç yaşında öldü : 59
Kilo & Boy :
Burcu : Akrep
Altan Erbulak doğum yeri : Erzurum
Ölüm yeri : İstanbul

Altan Erbulak Biyografisi

Karikatürist, oyuncu, gazeteci, şovmen
Altan Erbulak , 11 Kasım 1929'da Erzurum'da doğdu. Babası Binbaşı olan Altan Erbulak’ın annesi, bir ev kadını,sevecen ve hoş görülü idi. Altan Erbulak’ın çocukluğu, Bilgi adında bir kız kardeşi ile birlikte, babasının atanması ile ilgili olarak,Anadolu'nun muhtelif şehirlerinde geçti. İlk okulu hemen her yılını farklı okullarda okudu. Orta okulu Bakırköy orta okulunda bitirip,Işık Lisesi'ne yazdırıldı. Işık Lisesi'nde başarısız olup, Akademinin resim bölümüne kayıt oldu. Cemal Tollu atölyesinde beş yıl öğrenim görmüş ancak çeşidi sebepler nedeniyle Güzel Sanatlar Akademisini bitirmeden askere gitti onbaşı oldu. Erbulak, yarım bıraktığı okulunu çok sonraları, 1950'li yıllarda yeniden dönerek bitirmiştir.

Babası emekli olduktan sonra Bakırköy'de, Kartal Tepe Mahallesi Muhtarı oldu. Bakırköy'de otururlarken Münir Özkul, Sadri Alışık ve Altan Karındaş ile trende gidip gelirken skeçler oynar komiklikler yaparmış.

İlk karikatürleri 1943 yılında Akbaba mizah dergisinde yayımlanmış, çizim kariyeri 1947 de Hergün gazetesinde Karikatürist olarak profesyonelce devam etmiş Sonra Çocuk Haftası, Akbaba, Milliyet gazetesi, Vatan, Akşam, Yeni Sabah gazeteleriyle Hafta, Yirminci Asır, Tef, Karikatür, 41 Buçuk, Dolmuş, Markopaşa, Taş, Doğan Kardeş, Pazar, Gırgır Dergisi, Fırt ve Gümgüm gibi dergilerde devam etmiştir.

1946 ve 1989 yılları arasında 'Taş Arabası' ve 'Altanca' başlığı ile çeşitli dergilerde yazılar yazmıştır. Gazete ve dergilerde karikatür çizen Erbulak, 'Kibar Hırsız' 'Cafer ile Hürmüz' adlı çizgi romalarıyla ünlendi. Taş Arabası ve Yuki (Orhan Boran'nın radyoda yarattığı Tipi) dergi olarak çizdi.

Sahneye ilk defa 1955 yılında cep Tiyatrosunda Bir Evlenme oyununda amatör olarak sahneye çıktı. Aynı yıl Altan Aşkın'la evlendi. Kızı (Altan) Ayşe Erbulak doğdu. 1957 yılında Haldun Dormen'le tanıştı. Bir kereliğine Küçük Sahne'de Dormen Tiyatrosu'nda Erol Günaydın ile “Teyzesi” adlı oyunda, kel bir uşak rolü oynadı ve bir daha tiyatrodan Kopamadı. Tiyatro haricinde karikatür dalında da başarılıydı.

1958 yılında ,”Yeni Sabah” Gazetesinde çalışırken, bir hafta boyunca Medrano Sirkinde palyaçoluk yaptı. Bir Başka Dünya adı altında Sirkteki günlerini Kaleme alıp, karikatürledi.

1962 yılında Dormen Tiyatrosunda "Ayı Masalı"adlı oyunda tanışarak Füsun Şahin'le (Füsun Erbulak) 21 Şubat 1964 te ikinci evlliğini yaptı. Bu evliliğinden 20 Ekim 1975 te Sevinç Erbulak doğdu.

1970 yılına kadar Dormen Tiyatrosunda profesyonel olarak çeşitli roller oynadı ve bu arada birçok oyun yönetti. Misafir olarak Münir Özkul tiyatrosu'nda,1969'da İstanbul Devlet Opera Balesi'nde konuk oyuncu olarak Güngör Dilmen'in baş yapıtlarından Midas'ın Kulakları'nda 'Berber Başını' oynadı.

Altan Erbulak, 1971-1979 yılları arasında Metin Serezli ile birlikte Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu'nu kurdu. Altan Erbulak, Metin Serezli'yle kurduğu Çevre Tiyatrosu'nda 'Yüzsüz Zühtü', 'Deli Deli Kulakları Küpeli' oyunlarını sahneledi. Tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra, skeç yazarlığı ve şovmenlik de yaptı. Ünlü bir ikilinin o yıllarda Beyoğlu-Şişli dışında tiyatro açması ilk defa gerçekleşiyordu. Tiyatrosunu kapattıktan sonra 1980'lerden başlayarak çeşitli tiyatro topluluklarında oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Güldürü tiplemeleri ve taklit yeteneği ile 1961'de İlhan İskender, 1982'de İsmail Dümbüllü ödüllerini kazandı.

BBC'de televizyon eğitim kurslarına da katılan Erbulak, TRT için 'Alıngan Gemisi', 'Deneme Televizyonu' gibi programları hazırladı.

1982'de Egemen Bostancı'nın teklifi üzerine "Yedi Kocalı Hürmüz"de Kekeme berberi oynadı. Son Baskın, Bana Gönül Bağlama, Yaman Gazeteci, Fosforlu Oyuna Gelmez, Güzel Bir Gün İçin, Yeşil Kurbağalar, Bülbül Yuvası gibi filmlerde rol aldı. Erbulak, gazetecilik ve tiyatroculuk alanında çeşitli ödüller de kazandı. Uzunca bir süre yalnız gazetecilik,karikatüristlik yaptıktan sonra Haldun Dormen'in Pangaltı'daki tiyatrosunda Necati Cumalı'nın "Her Evde Hır var"adlı oyununda görev aldı. Belli aralıklarla Maksim Gazinosunda şov yaptı.

İki kez daha tiyatro kurma girişiminde bulundu. Venüs Tiyatrosu'nda Erol Günaydın ile birlikte Bit Yeniği'ni adapte edip "Bit Yeniğimi?"adı altında oynadı. Bir de Aksaray Köşe Başı Tiyatrosu'nda "Fehim Paşa konağı"nı sahneye koydu, Yedi Bela Rasim adlı kabadayı rölünü de üstlendi. Fehim paşa rölünü Mete İnselel oynadı. Salon Çevre Tiyatrosu sahibi Hasan Zengin'e aitti. 1986 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı."Yanımdaki Yatak "adlı oyun bir dram sayılırdı ve orada ilk kez ciddi, dramatik bir rol oynadığı için çok mutluydu. Seyirci ilk kez kendisine gülmüyordu. Anıları Nalıncı Keseri ya da Ben Bir yalancıyım adlı bir kitapta topladı.

1 Mayıs1988 yılında Dünyalar adlı oyunu oynadıktan sonra ertesi gün çıkacağı Almanya turnesinin hazırlıklarını yaparken 59 yaşındayken masası başında fenalaşarak ani bir rahatsızlık sonucu aramızdan ayrıldı. Sahnede öldü diyebiliriz. Ölümünden sonra Kocamustafapaşa'daki Çevre Tiyatrosu'na, Altan Erbulak Tiyatrosu; ayrıca istanbul'da Eyüp Belediyesi tarafından da bu ilçe sınırlarında açılan yeni bir parka Altan Erbulak Parkı ismi verilmiştir.

Hadi Çaman Tiyatrosu'nda "Aziz Name"oyunu yönetti ve Dekorunu yaptı. Dormen Tiyatrosu'nda "Puntila ağa İle Uşağı Matti"dekorunu gerçekleştirmiştir. Çevre Tiyatrosu'nda Teknik ekiple çalışır, baş tekniksiyen Selahattin Ustayla dekorları bir fiil sabahlara kadar boyar çakardı. Tam bir teknoloji hastası idi en son çıkan çıhazları kendisine ve tiyatroya hemen alırdı. Eskilerin alaylı dedikleri bir oyuncu idi. Ama İsmail Dümbüllü, Muammer Karaca ve benzeri ustalarla, usta çırak ilişkisini, ölünceye kadar sürdü.

Uzunca bir süre, yani 1962 yılına kadar Yeşilçam'da çok sayıda filmde rol aldı. Muhterem Nur en sevdiği film Oyuncusudur. Çitlenbik adlı birkaç bölümlük filmde yoksul, iyi yürekli köylü tiplemesiyle dikkati çekti. Feryat Filminde sonra 1960larda Filiz Akın'la film çekti. Bir filminde Gönül Yazar'la yatağa gireceği için sık sık yıkanır olmuştu. TV Çalışmalarını sıralamak mümkün değil. Çok sayıda program sundu. Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım bunlardan biri yanlızca. Ahmet Üstel'in yazdığı parodilerde, özellikle Atılgan Ailesinde oynadı. Egemen Bostancı'nın müzikalleri televizyonda gösterildi. Bunlardan en renklisi Sezen Aksu Aile Gazinosu idi. Yılbaşlarında skeçler yaptı. Televizyona tutkundu. Bilen Şöför Kazanıyor Halit Kıvanç ile birlikte uzun yıllar sundu. Bu programda moral hocası oluyordu, soruları Halit Kıvanç soruyordu.

Yıllar önce sinemalarda çok iş yapan Türkiye'de “Yavru ile Katip” adıyla tanınan ve 1970'li yıllarda sinemalarda yaygın olarak gösterilen İtalya yapımı bir film serisinde “Katip”karakterini Altan Erbulak seslendiriyordu. “Yavru” karakterinin Türkçe dublajını ise Erol Günaydın yapıyordu.

Evlilikleri :
26 Ekim 1955 tarihinde Altan Aşkın'la evleniyor. 1957 yılında Kızı (Altan) Ayşe Erbulak doğuyor. 1963 yılında boşandılar.
21 Şubat 1964 de Füsun Erbulak (Şahin)'le ikinci evlliğini yaptı. Bir dönem eşinden boşandıktan sonra, Füsun Erbulak ile yeniden evlendi. Bu evliliğinden 20 Ekim 1975 te Sevinç Erbulak doğdu.

Ölümünden sonra adına, eşi Füsun Erbulak, kızları Ayşe Erbulak, Sevinç Erbulak ve torunu Oyuncu Dağhan Külegeç tarafından, yılın başarılı oyuncusuna verilmek üzere “Altan Erbulak Ödülü” konuldu.

Ödülleri :
Ekspres Altın Heykel 1969
Ekspres Altın Heykel 1970
Ekspres Altın Heykel-Yılın en iyi erkek tiyatro sanatçısı 1971
İsmail Dümbüllü 1982-1983 yılının en başarılı sanatçısı
Gazeteciler Cemiyeti- Türk Spor yazarları Derneği
Spor Yazılarında 25.Yıl 1971

Rol aldığı bazı tiyatro oyunları :
Dünyalar - Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu
Yanımdaki Yatak - Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu
Bit Yeniği mi - Dormen Tiyatrosu
Her Evde Hır Var - Dormen Tiyatrosu
Yedi Kocalı Hürmüz
Kim Kime Dum Duma
Nalınlar - Çevre Tiyatrosu
Olur Böyle Vakalar - Çevre Tiyatrosu
Işıklar Neden Karardı - Çevre Tiyatrosu
Yüzsüz Zühtü - Çevre Tiyatrosu
Midasın Kulakları - Devlet Tiyatrosu
Fehim Paşa Konağı Aksaray Köşebaşı Tiyatrosu
Ayı Masalı - Dormen Tiyatrosu
Teyzesi - Dormen Tiyatrosu
Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Birşey Oldu
Sokak Kızı İrma
Şahane Dul
Bugün Git Yarın Gel
Kamp 17
Cengiz Han’ın Bisikleti
Benimle Oynar mısınız?
Zafer Madalyası
Oyuncakçı Dükkânı
Son Baskın
Güzel Bir Gün İçin

Rol aldığı bazı sinema filmleri :
1987 Güneşten De Sıcak
1987 Sarı Güneş
1987 Homodi
1984 Gülümseyen Dünya
1981 Deliler Koğuşu
1980 İbişo
1967 Bir Annenin Gözyaşları
1965 Bozuk Düzen
1965 Güzel Bir Gün İçin
1965 Bilen Kazanıyor
1963 İki Gemi Yanyana
1963 Barut Fıçısı
1963 Ölüm Pazarı
1963 Cici Can
1962 Fosforlu Oyuna Gelmez
1962 Yumurcak Faka Basmaz
1962 Bardaktaki Adam
1962 Geçti Buranın Pazarı
1962 Şeytan Bunun Neresinde
1961 Bülbül Yuvası
1961 Seni Benden Alamazlar
1961 Yaman Gazeteci
1960 Yeşil Kurbağalar
1959 Feryat
1958 Çitlenbik
1958 Bana Gönül Bağlama
1957 Gelin Ayşem

Kaynak:Biyografi.info

Altan Erbulak kitapları

Tüm Altan Erbulak kitapları

Altan Erbulak için yapılan aramalar

Altan Erbulak, Altan Erbulak biyografi, Altan Erbulak hayatı, Altan Erbulak özgeçmişi, Altan Erbulak hakkında, Altan Erbulak doğum yeri, Altan Erbulak fotoğraf, Altan Erbulak video, Altan Erbulak resim, Altan Erbulak kimdir?, Altan Erbulak kaç yaşında?, Altan Erbulak nereli, Altan Erbulak memleketi