Boris Vasilievich Spassky
Boris Vasilievich Spassky Biyografisi
30 Ocak 1937'de, Leningrad, Sovyetler Birliği'nde dünyaya geldi. Satranç oynamayı henüz beş yaşındayken, İkinci Dünya Savaşı sebebiyle Leningrad'ın boşaltılması sırasında trende öğrendi. İlk büyük başarısını henüz 10 yaşındayken, Sovyet satranç şampiyonu Mikhail Botvinnik'i yenerek elde etti. on yaşından itibaren gününün büyük bir bölümünü önemli satranç ustalarından dersler alarak geçirmeye başladı. Henüz 10 yaşındayken "First Category", 11 yaşındayken "Candidate Master" ve 15 yaşına geldiğinde "Master" olmayı başardı. 15 yaşındayken katıldığı Leningrad Şampiyonası'nda ikinci oldu.
18 yaşına geldiğinde Belçika'da düzenlenen Dünya Gençler Satranç Şampiyonası'nı 14/16'lık skorla kazanarak "Büyükusta" ünvanını elde etti. Sonraki yıllarda düşüşe geçen Spassky, 1958 yılında Sovyetler Birliği'nde düzenlenen turnuvanın finalinde Mikhail Tal'a yenildi. 1961 yılında Moskova'da düzenlenen final mücadelesini de Tigran Vartanovich Petrosian'a karşı kaybeden Spassky, bu tarihten sonra antrenör değişikliği yapmaya karar verdi.
1961 yılına kadar Alexander Tolush ile çalışan Spassky, antrenörü ile yollarını ayırdı ve Igor Bonarevsky ile çalışmaya başladı. Bu değişiklik Spassky'nin yeniden başarılı oyunlar çıkarmasını sağladı. 1961 yılında iki SSCB şampiyonluğunun ilkini Bakü'de düzenlenen turnuva finalinde 14.5/20 ile elde etti. Sonraki sene Havana'da düzenlenen bir turnuvaya katıldı ve Miguel Najdrof'un ardından ikici oldu. 1964 yılında Belgrad'ta katıldığı turnuvada, Korchnoi ve Borislav Ivkov'u geride bırakarak birinciliği elde etti. 1964 yılında Soçi'de düzenlenen ve Nikolai Krogius'un kazandığı turnuvada dördüncü oldu.
1964 yılında Moskova'da düzenlenen ve en zorlu turnuvalardan biri olan Soviet Zonal'ı 7/12 ile kazanarak, Amsterdam Interzonal'a yükseldi. Katıldığı turnuvalar sayesinde sürekli olarak tekniğini geliştiren Spassky, hırsı ve çalışma azmi ile zirveye doğru ilerlemeye başladı.
Çok yetenekli bir satranç oyuncusu olarak adından sözettirmeye başlayan Spassky, sahip olduğu tekniğin verdiği büyük avantajlar sayesinde satrancın büyük ustalarını yenmeye başladı. 1965 yılında Riga'da, büyük bir dikkatle yönettiği stratejisi sayesinde Paul Keres'i malup etti. 1969 yılında Moskova'da gerçekleştirilen Dünya Satranç Şampiyonası'nda, hamlelerinin esnekliği sayesinde Petrosian'ı iki sayı farkla yenerek zafere ulaştı. Spassky üç yıl boyunca taşıdığı Dünya Şampiyonu ünvanının yanında pek çok turnuvada büyük başarılara imza attı. 1969 yılında San Juan'da düzenlenen turnuvada 11.5/15 ile birinci oldu. 1970 yılında Leiden'deki zorlu turnuvada da zafere ulaşmayı başardı.
Spassky 1972 yılında İzlanda'da gerçekleştirilen ve "Yüzyılın Maçı" olarak değerlendirilen müsabakada, gelmiş geçmiş en büyük satranç oyuncularından biri olan Amerikalı Bobby Fischer'a yenilerek dünya şampiyonu ünvanını kaybetti. Soğuk savaşın zirvede olduğu yıllarda yapılan bu mücadele, iki büyük devletin politik karşılaşması olarak değerlendirildi ve sembolleşti.
Bu önemli mücadelede aldığı yenilgiden sonra Spassky çok sayıda turnuvaya katılarak başarılar elde etti. 1973 yılında kendisi için çok büyük öneme sahip olan Sovyet Satranç Şampiyonası'nı kazandı. 1974 yılında Portoriko'da katıldığı turnuvada, Amerikalı rakibi Robert Byrne'ı yenmeyi başardı ancak yarıfinalde gelecek vaadeden rakibi Anatoly Karpov'a yenildi. Bu mücadeleden önce Spassky'nin çalştırıcısı Efim Geller'in, Karpov'un tarafına geçmesi ve Spassky'nin sırlarını Karpov'a aktarması malubiyette önemli rol oynadı.
Spassky 1977 yılında yaptığı bir gösteri maçında Robert Hubner'i 3.5/6 ile yenmeyi başardı. Bu maçın ardından Solingen'de Lubomir Kavalek'i de yenen Sapssky, 1977 yılında Ceneviz'de yapılan elemelerde de Lajos Portisch'i de yendi ancak Belgrad'ta Viktor Korchnoi'ye kaybetti.
Sonraki yıllarda satranç çalışmaları konusunda isteksizleşen Spassky, doğal yeteneğine güvenerek çalışmalarını aksattı. 1976'da Spassky üçüncü karısıyla Fransa'ya göç etti. 1978 yılında Fransa vatandaşı oldu ve Fransa'yı satranç olimpiyatlarında temsil etti. 1990 yılında Angers, Fransa'da yapılan ve Marc Santo Roman'ın kazandığı Fransa Şampiyonası'nda dördüncülük elde etti. 1991 yılında Salamanca'da yapılan turnuvada, 7.5/11 ile Evgeny Vladimirov'un ardından ikinci oldu.
1992 yılında Bobby Fischer, 20 yıllık bir aranın ardından, "20. Yüzyılın Rövanş Maçı" olarak adlandırdığı bir organizasyon ile Karadağ'da Spassky ile karşı karşıya geldi. Spassky bu mücadeleyi de kaybetti. Bu mücadele Spassky'nin katıldığı son büyük mücadele oldu.
Sonraki yıllarda çeşitli satranç organizasyonlarına katılmaya devam eden Spassky, satranç konusunda konferanslar vererek, yeni oyunculara tecrübelerini aktarmaktadır.
16 Ağustos 2012 tarihinde Rusya'ya dönerek Moskova'da yaşamaya başladı.
Boris Vasilievich Spassky üç kez evlendi. İlk karısı (1959-1961) Nadezda Konstantinovna Latyntceva idi. Birlikte bir kızı var, Tatiana (1960 doğumlu). İkinci karısı Larisa Zakharovna Solovyova idi. 1967 doğumlu bir oğlu Vasili Solovyov-Spassky'yi doğurdular. Üçüncü evliliği 1975 yılında Fransa'da, Rus savaş generali torunu Marina ve Beyaz Hareket aktivisti Dmitry Shcherbachev'e gerçekleşti. Bir oğulları var, Boris Spassky Jr. (1980 doğumlu).
Kaynak:Biyografi.info
Boris Vasilievich Spassky için yapılan aramalar
Boris Vasilievich Spassky, Boris Vasilievich Spassky biyografi, Boris Vasilievich Spassky hayatı, Boris Vasilievich Spassky özgeçmişi, Boris Vasilievich Spassky hakkında, Boris Vasilievich Spassky doğum yeri, Boris Vasilievich Spassky fotoğraf, Boris Vasilievich Spassky video, Boris Vasilievich Spassky resim, Boris Vasilievich Spassky kimdir?, Boris Vasilievich Spassky kaç yaşında?, Boris Vasilievich Spassky nereli, Boris Vasilievich Spassky memleketi
- Okan Demir Bugün
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1884
- Harika Avcı 581
- Ercument Karacan 248
- Tansu Polatkan 201
- İlhan Uzgel 193
- Mustafa Taviloğlu 191
- Arsen Gürzap 160
- Nevzat Demir 158
- Hasan Cemal 134
- Semiramis Pekkan 124
- Osman Müftüoğlu 116
- Haldun Solmaztürk 112
- Türkan Şoray 100
- Füsun Demirel 92
- Abdullah Çatlı 91
- Hasan Cemal 134
- Arsen Gürzap 160
- Uğur Dündar 82
- Mustafa Taviloğlu 191
- Osman Müftüoğlu 116
- Güler Ökten 53
- İlhan Uzgel 193
- Uğur Yücel 86
- Haldun Solmaztürk 112
- Özhan Eren 62