Cemal Kaşıkçı
Cemal Kaşıkçı Biyografisi
Cemal Kaşıkçı, ilkokul ve orta öğrenimini Suudi Arabistan'da yaptıktan sonra ABD’de Indiana Devlet Üniversitesi'nde işletme bölümünde yüksek lisans eğitimi tamamlayıp 1982 yılında sonra ülkesi Suudi Arabistan'na döndü.
Cemal Kaşıkçı, çeşitli Suudi Gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. OKAZ, Al Sharq Al Awsat, Al Majalla ve Al Muslimoon da dahil olmak üzere çeşitli günlük ve haftalık Arap gazeteleri için bir muhabirlik yaptı. 1991 yılından 1999 yılına kadar Medine’de Al Madina gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Ayrıca bu dönemde Afganistan, Cezayir, Kuveyt, Sudan ve Orta Doğu gibi ülkelerde yabancı medya kuruluşlarının muhabirliklerini yaptı. 1987-1995 yılları arasında El Kaide lideri Usame bin Ladin ile bir kaç defa röportaj yaptı.
1999 yılından 2003 yılına kadar Suudi Arabistan'ın İngiliz gazetesi Arab News'te yazı işleri müdür yardımcılığı yaptı. Buradan Al Watan'a geçtikten sonra iki ay boyunca yazı işleri müdürlüğü yaptı ancak Suudi Arabistan'ın dini kuruluşları hakkında eleştirel yazılar yazdığı gerekçesiyle Suudi Arabistan hükümeti tarafından kovuldu. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, radikal İslam'ın önüne geçebilmek için ülkedeki din eğitiminin gözden geçirilmesi gerektiğini, din eğitiminin yalnızca dini okullarda verilmesini, çocuklara bir dinin empoze edilmemesi gerektiğini savunuyordu.
Bunun üzerine ülkeyi terk eden Cemal Kaşıkçı, Londra'da büyükelçilik yapan Suudi Arabistan'ın kurucusu ve ilk kralı Abdülaziz İbni Suud’un torunu Prens Türki al Faysal'ın medya danışmanlığını yaptı.
2007 yılını Nisan ayında ikinci kez Al Watan'da yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladı. 17 Mayıs 2010 tarihinde yazdığı bir başka eleştirel yazıdan dolayı yeniden istifa etmek zorunda kaldı. Al Watan gazetesinden istifa etmesinin ardından El Velid bin Talal tarafından Bahreyn'deki el-Arab News Channel'ın genel yayın yönetmenliğine atandı. Ayrıca BBC ve Al Jazeera gibi kanallarda politik yorumculuk yaptı.
Cemal Kaşıkçı, 18 Eylül 2017 tarihinde Suudi Arabistan'ı terk ederek Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington DC’de yaşamaya başladı ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Düzenli olarak ülkesi Suudi Arabistan ve Muhammed Bin Selman hakkında eleştirel yazılar yayınladı.
Cemal Kaşıkçı’nın kraliyet sarayında çalışan eski eşi Alaa Nasif'den olma Salah (d.1983), Abdullah (d.1985) adında iki oğlu ve Noha (d.1991) ile Razan (d.1993) adlarında iki kızı vardır.
Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde gittiği İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğuna evlilik işlemleri (Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'daki eşinden boşandığını gösteren belge) için girdi, bir daha da dışarı çıkmadı. Dışarıda Cemal Kaşıkçı'yı bekleyen Türkiye vatandaşı nişanlısı Hatice Cengiz, konsolosluk kapısının kapanmasından sonra polise Cemal Kaşıkçı'nın kaybolduğu yönünde şikâyette bulundu.
20 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı, Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta yaşanan arbede sırasında öldüğünü iddia etti.
Suudi Arabistanlı yetkililer cinayetten 18 gün sonra 20 Ekim 2018 tarihinde Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda Suudi Arabistan’dan gönderilen infaz timince vahşice öldürüldüğünü kabul etti.
Kaynak:Biyografi.info
Cemal Kaşıkçı hakkında haberler
-
02 Ekim 2019
Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice katledilişinin yıl dönümünde anıldı.
Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice katlediliş...
Cemal Kaşıkçı için yapılan aramalar
Cemal Kaşıkçı, Cemal Kaşıkçı biyografi, Cemal Kaşıkçı hayatı, Cemal Kaşıkçı özgeçmişi, Cemal Kaşıkçı hakkında, Cemal Kaşıkçı doğum yeri, Cemal Kaşıkçı fotoğraf, Cemal Kaşıkçı video, Cemal Kaşıkçı resim, Cemal Kaşıkçı kimdir?, Cemal Kaşıkçı kaç yaşında?, Cemal Kaşıkçı nereli, Cemal Kaşıkçı memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Muazzez İlmiye Çığ 35
- Richard Gere 32
- Gülben Ergen 29
- Yusuf Taha Lüleci 28
- Recep Tayyip Erdoğan 26
- Alexis Bledel 25
- Emilia Clarke 25
- David Beckham 20
- Nadide Sultan 19
- Yaşar Kemal 19
- George Washington 18
- Yıldız Tilbe 18
- Banu Alkan 17
- Sadettin Ökten 17
- Ebru Gündeş 16