FB TW PIN NWS
BioRank 5523

Hakkı Atamulu

Doğum tarihi : ??.??.1912 Ölüm tarihi : 17.Temmuz.2006
Hakkı Atamulu kaç yaşında öldü : 94
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Heykeltraş
Hakkı Atamulu doğum yeri : Derinkuyu, Nevşehir
Ölüm yeri : Derinkuyu, Nevşehir

Hakkı Atamulu Biyografisi

Türkiye’nin ilk heykeltıraşlarından Hakkı Atamulu, yaptığı Atatürk heykelleriyle tanınır.

Hakkı Atamulu, 1912 yılında Nevşehir ilinin bir ilçesi Derinkuyu’da (eski adı Melagübü) doğmuştur. 10 yaşında yaşadığı yerden ayrılıp abisinin yanında Bursa ve İstanbul’da yaşamıştır. Ortaöğrenimini Bursa’da tamamladı. 1934 yılında girdiği İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde önce Mahir Tomruk’un, sonra Rudolf Belling’in öğrencisi oldu. Güzel Sanatlar Akademisini 1938 yılında bitirdi.

Hakkı Atamulu, 1938 yılında heykel eğitimi konusunda tanınmış heykelcilerden ders görmek için Almanya'ya gitti. Bir süre tanınmış heykeltıraşlar olan Garbo ve Arnobrekker ile Almanya'nın Frankfurt ve Berlin adlı şehirlerinde çalıştı. Fakat çok kısa bir süre sonra İkinci Dünya Savaşı çıkınca yurda döndü. Türkiye'ye döndükten sonra tek başına veya başka heykeltraşlarla birlikte birçok şehirde birçok anıtlar yaptı.

1946 yılında Nejat Sirel'le Birlikte Malatya'da "Atatürk" ve "İsmet İnönü" Heykellerini, 1951 'de tasarımı Yavuz Görey'e ait olan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bahçesindeki üçlü kompozisyonu gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesindeki Gençlik Anıtını, Nevşehir’de Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ve Atatürk anıtlarını tamamladı. Samsun'daki İlk Adım anıtını, Erzurum'daki Atatürk Heykeli, Kongre Anıt da onun eseridir.

1960 yılında kendi kasabasına yerleşti. İlki 1968-1973 yılları arasında, ikincisi 1984-1986 yılları arasında olmak üzere Derinkuyu ilçesinde belediye başkanlığı yaptı. Derinkuyu’yu anıtlarla süslü bayındır bir kent yapmak için çok uğraştı. Derinkuyu'da kurduğu kültür sitesine Türkiye'nin en yüksek Atatürk anıtını yaptı. Derinkuyu’yu güzel park, gezinti yerleri, yüzme havuzu, irili ufaklı birçok heykel, gazinolar, açık hava tiyatrosu ile zenginleştirmeye çalıştı. Ayrıca yaptığı caminin üçgen bir minaresi vardır. Bir kısım kişiler şeytan minaresi dedikleri için cami hizmete açılmamıştır.

Damat İbrahim Paşa Heykeli

1965 yılında Erzurum'a yaptığı Atatürk Anıtı.

Derinkuyu belediye başkanı iken bile sanattan kopmayan Hakkı Atamulu belediye başkanlığı sırasında ilçede bir açık hava heykel müzesi niteliğindeki Kültür park’ı oluşturdu. 1967′de heykel çalışmalarına ağırlık verdi. Tok ve dolu kitlelerin ağır bastığı eserlerinde, güçlü bir teknikle malzemeye egemen olduğu ve uyum içindeki ayrıntıları işlediği gözlenir. Son zamanlarda tümüyle soyut çalışmaya yönelmiş, soyut heykeller yapmıştı. Çok temiz biçimlendirdiği büyük kitleleri stilize ayrıntılarla hareketlendirmiştir. Anıt çalışmalarında geleneksel anıt heykel düşüncesinden etkilenmiş şekilde heykeller üretmiştir. “İlk Adım” gibi anıt heykellerinde klasik beğeniye bağlı kalmakla birlikte, soyut etkilere de açık bir tarzda çalışarak sert çizgili geometrik biçimlere de yer verilmiştir.

Yaptığı Atatürk heykelleriyle tanınan Atamulu, 1969 yılında Derinkuyu Belediye Başkanı iken ilçedeki Kültür Park’a, kaideden itibaren 13.5 metre yüksekliğinde yontu taştan yaptığı Atatürk Heykeli sanatçının eseridir. Bu heykel tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek heykeli olmuştu.

Atlı Atatürk Anıtı ( Nevşehir )

“İlkadım Anıtı'', 19 Mayıs 1982'de, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk adımı attığı yere yerleştirilmişti. Daha sonra, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in 20 Kasım 1982'de Samsun ziyareti sırasındaki talimatıyla anıtta yer alan heykellerden elinde defne yaprağından çelenk bulunan bir kız ile elinde güvercin bulunan genç erkek figürleri ''muzır'' oldukları gerekçesiyle kaldırılmıştı. Uzun süre çeşitli kuruluşların depo ve bahçelerinde bekletilen söz konusu 2 heykel, 1999 yılındaki 19 Mayıs törenleri sırasında tekrar eski yerlerine konuldu.

Derinkuyu’da ve Nevşehir’de adı geçen hizmetlerinden ötürü adı birçok okula ve caddeye verilmiştir. Sanat yaşamına sağlanan katkıları adına Nevşehir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Taş Atölyesi'nin ismi " Nevşehir Hakkı Atamulu Taş Atölyesi" olarak değiştirilmiştir.

Hakkı Atamulu İzmir Fuarı’ndaki Sümerbank rölyefini Şadi Çalık ile birlikte yaptı. Anıtkabir'deki 23 Nisan Kulesi'nde yer alan kabartmayı hazırlamıştır.

İki kez evlenmiş olan Hakkı Atamulu, ikinci evliliğini Nazan adında bir hanım ile yapmıştır. Ancak bu evliliği de uzun sürmez ve boşanırlar.

Hakkı Atamulu, 17 Temmuz 2006 tarihinde Nevşehir, Derinkuyu’da 94 yaşında evinde, “yaşlılığa bağlı solunum yetmezliğinden” ölmüştür.

Ölmeden önce de bazı eser ve kitaplarını Kayseri Erciyes Üniversitesine bağışlamıştır. Bugün Erciyes Üniversitesinde adını taşıyan bir bölüm vardır.

Başlıca eserleri:
İnönü ve Atatürk Heykelleri (1946; Malatya),
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Heykeli (Nevşehir, 1946),
Soyut Heykel (1960, Derinkuyu Kültürparkı),
Atlı Atatürk Anıtı (Nevşehir, 1961),
Atatürk Anıtı (Erzurum, 1965).
Atatürk Anıtı (Bor, 1966).
İlkadım Anıtı (Samsun, 1982)
Dört metrelik oturmuş Hacı Bektaşi Veli figürü (Hacıbektaş Müzesi önündeki heykel)


Kaynak:Biyografi.info

Hakkı Atamulu için yapılan aramalar

Hakkı Atamulu, Hakkı Atamulu biyografi, Hakkı Atamulu hayatı, Hakkı Atamulu özgeçmişi, Hakkı Atamulu hakkında, Hakkı Atamulu doğum yeri, Hakkı Atamulu fotoğraf, Hakkı Atamulu video, Hakkı Atamulu resim, Hakkı Atamulu kimdir?, Hakkı Atamulu kaç yaşında?, Hakkı Atamulu nereli, Hakkı Atamulu memleketi