Mesut İktu
Mesut İktu Biyografisi
Opera Bölümü'nde tamamlayarak, devlet bursuyla gittiği, Almanya’da Berlin Devlet Yüksek Müzik Okulu Opera Bölümü'nde Prof. Herbert Brauer ile Şan, Sahne, Prof. H. Schmith Rhein ve Prof. Gerhard Puchelt ile de Lied-Yorumu alanlarında çalışarak üstün başarıyla mezun oldu.
Sesi, tekniği ve geniş ses yelpazesiyle ülke içinde ve dışında Opera temsillerinde olduğu kadar Vokal Senfonik Konserler ve Resitallerle de beğeni toplayan Mesut İktu, Sevil Berberi-Figaro’dan Sihirli Flüt-Papageno’ya, Rigoletto’dan Otello-Jago’ya, La Boheme-Marcello’dan Midas’ın Kulakları’nda Kral Midas’a bir çok operada rol aldı. Özellikle Sevil Berberi, Sihirli Flüt ve Otello operalarındaki Figaro, Papageno ve Jago rolleriyle seçkinleşti.
Mesut İktu, 1987-1991 ve 2001-2003 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Müdürlüğü ve Genel Sanat Yönetmenliği görevlerini yaptı. Aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı'nda Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.
TRT için Arşiv Bantları ve TV Programları yaptı.
Opera’nın yanı sıra Konser şarkıcısı olarak da tanınan Mesut İktu, Devlet Senfoni Orkestraları (DSO) eşliğinde Gustav Mahler'in bazı eserlerini Türkiye'de ilk kez yorumladı. Ahmet Adnan Saygun'un kendisi için düzenlediği "Bariton ve Orkestra İçin Beş Ezgi"yi DSO eşliğinde yorumladı. . Bilkent Senfoni Orkestrası ile “Atatürk’ün İzinde Anadolu Müzik Festivallerine” Solist olarak katıldı.
Türk eserlerinin yurtdışında tanıtılması amacıyla, konser programlarında Türk bestecilerin eserlerine yer veren Mesut İktu, opera ve konser sanatçısı olarak, Almanya, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Eski Yugoslavya, Bulgaristan, Etiyopya, Kenya, İtalya, Belçika, Rusya Federasyonu, Slovakya, Azerbaycan, Gürcistan, Polonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Brezilya, Norveç, Avusturya, Hollanda, Macaristan ve Belarus’da önemli sanat merkezlerinde pek çok kez sahneye çıktı ve çeşitli opera eserlerinde rol aldı. Uluslararası Müzik Festivallerine katıldı. 30'dan fazla operada rol alan sanatçı, Türk eserlerinin tanıtımına büyük önem verdi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin solist sanatçılarındandır.
Prof. Mesut İktu, Marmara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Müzik Bölümü’nün kurucuları arasında yer aldı ve Lisans,Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik öğrencilerine uzun yıllar dersler verdi, Tez-Danışmanlıkları yaptı
Kuruluşundan beri Öğretim Üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü’nü uzun yıllar üstlenmesinin yanında, Şan, Türkçe Metinli Müzikli Diksiyon ve Lied Yorumu dersleri verdi.
Opera Anasanat Dalı Başkanı, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato Üyeliği, Üniversitelerarası Kurul, Sanat Dalları Eğitim Konseyi, Konservatuvarlar Grubu Başkanlığı, Üniversitelerarası Kurul, Müzik, Sahne ve Görsel Sanatları Doçentlik Sınav Komisyonu Başkanlığı, İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Yönetimi Bölüm Başkanlığı, Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nin” Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.
Opera sanatçısı Mesut İktu, 2015 yılında 45. sanat yılını Kadıköy Süreyya Operası'nda verdiği konserle kutladı. Konserde, Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası eşlik etti.
2020 yılında “50.Sanat Yılı”nı kutlayan Mesut İKTU, sanatsal çalışmalarını sürdürmekte, çeşitli üniversitelerde dersler vermekte ve Semiha Berksoy Opera Vakfı Mütevelli Heyet Eş Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Kaynak:Biyografi.info
Mesut İktu için yapılan aramalar
Mesut İktu, Mesut İktu biyografi, Mesut İktu hayatı, Mesut İktu özgeçmişi, Mesut İktu hakkında, Mesut İktu doğum yeri, Mesut İktu fotoğraf, Mesut İktu video, Mesut İktu resim, Mesut İktu kimdir?, Mesut İktu kaç yaşında?, Mesut İktu nereli, Mesut İktu memleketi
- Okan Demir Dün
- Süleyman Saim Tekcan Dün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 2029
- Harika Avcı 630
- Ercument Karacan 283
- Tansu Polatkan 234
- İlhan Uzgel 215
- Mustafa Taviloğlu 200
- Nevzat Demir 197
- Arsen Gürzap 174
- Semiramis Pekkan 144
- Hasan Cemal 142
- Uğur Yücel 133
- Osman Müftüoğlu 128
- Füsun Demirel 123
- Abdullah Çatlı 120
- Haldun Solmaztürk 119
- Hasan Cemal 142
- Arsen Gürzap 174
- Mustafa Taviloğlu 200
- Uğur Dündar 105
- Osman Müftüoğlu 128
- Uğur Yücel 133
- Güler Ökten 66
- İlhan Uzgel 215
- Özhan Eren 94
- Şükriye Tutkun 51