Metin Kaplan
Metin Kaplan Biyografisi
Metin Kaplan, 4 Kasım 1952 tarihinde Erzurum’da Cemalettin Kaplan'ın oğlu olarak doğmuştur.
Metin Kaplan’ın babası eski Adana Müftüsü Cemalettin Kaplan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Necmettin Erbakan’ın isteğiyle Almanya’ya gitti ve Avrupa Milli Görüş Teşkilatları’nın “İrşad ve Fetva Komisyonu Başkanı” oldu. 1983 yılında Milli Görüş tabanının yüzde 80’ini yanına alarak İslam Cemiyet ve Cemaatlar Birliği’ni kurdu. Sadece halka değil, resmi kurum ve kuruluşlara mektup, broşür ve bildiriler göndererek onları kendi yanına çağırdı. Almanya'ya iltica başvurusu 1992 yılında kabul edilmişti.
Radikal İslamcı bir çizgi izleyen Cemalettin Kaplan İran Anayasası’ndan esinlenerek bir “İslam Anayasası” kaleme aldı. Laik rejim karşıtı olmanın dışında Atatürk düşmanlığıyla sivrilen ve “Kara Ses” olarak anılan Cemalettin Kaplan Almanya’da Anadolu Federe İslam Devleti’ni ilan etti. Almanya, Kaplancılar’ı yasakladı.
Cemalettin Kaplan 1994 yılında ise kendisini halife olarak tanıtmaya başladı. Cemalettin Kaplan’ın 1995 yılında ölmesi üzerine yerine oğlu Metin Kaplan “halife”lik iddiasını devraldı. Metin Kaplan’ın zamanında, daha önce yaşanan iç tartışmalar zirveye çıktı ve örgüt üçe bölündü. Metin Kaplan 1996 yılında Berlin'de Cemalettin Kaplan'ın genç emirlerinden olan İbrahim Sofu'nun kendisini “halife” ilan etmesi üzerine İbrahim Sofu'nun öldürülmesi için ”fetva” çıkartmıştı.
İbrahim Sofu'nun 8 Mayıs 1997 tarihinde, evinde ailesinin gözleri önünde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmesinden sonra, Metin Kaplan 1999 yılının mart ayında Köln kentinde tutuklanmış ve 2000 yılının şubat ayında cinayete azmettirmek suçundan Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde yargılanmaya başlamıştı.
1999 yılının Mayıs ayında Metin Kaplan Almanya’da Türkiye'de laik demokratik sistemin yıkılarak yerine hilafet devleti kurulması için cihat ilan etti. Metin Kaplan Almanya Federal Başsavcılığı’nca tutuklandı ve Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu arada Mart ayı sonunda Erzurum DGM Metin Kaplan hakkında Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefetten dava açtı ve sözde halife Metin Kaplan için gıyabi tutuklama kararı verdi.
Türkiye çapında 200-300, Almanya’da ise 1300 civarında mensubu bulunduğu sanılan örgüte yönelik olarak İstanbul, Konya, Aydın, Sivas, Adana, Kahramanmaraş gibi illerde Kaplancılara yönelik operasyonlar yapıldı. Ekim 1998’de Almanya’dan gelen bir grubun 29 Ekim 1998'de Cumhuriyetin 75. yıl kutlamalarında uçakla Anıtkabir’e bombalı saldırı yapma ve Fatih Camii'nde bombalı eylem yapma planı ortaya çıkarıldı.
Almanya'nın Köln şehrinde ikamet eden Metin Kaplan, Almanya tarafından 13 Ekim 2004 tarihinde Türkiye'ye iade edildiğinde, Anadolu Federe İslam Devleti / İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılandığı davada 20 Haziran 2005 tarihli mahkeme kararıyla “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 17.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 12 yıl hapis yattıktan sonra Kasım 2016 yılında hakkında yeniden yargılama ve tahliye kararı verildi.
Devam eden yeniden yargılanması neticesinde, Metin Kaplan, kanser tedavisi görmesi nedeniyle katılamadığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 17 Şubat 2021 tarihindeki duruşmada hakkında verilen mahkumiyet hükmünün ortadan kaldırılmasına karar vererek suçu işlediğine dair kuşkudan uzak, hukuka uygun, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verdi. Metin Kaplan hakkındaki beraat kararı kesinleşince hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına da karar verildi. Gözaltı ve tutuklulukta kaldığı süreler yönünden maddi, manevi tazminat talebinde bulunabileceğinin bildirilmesine de karar verildi.
Kaynak:Biyografi.info
Metin Kaplan için yapılan aramalar
Metin Kaplan, Metin Kaplan biyografi, Metin Kaplan hayatı, Metin Kaplan özgeçmişi, Metin Kaplan hakkında, Metin Kaplan doğum yeri, Metin Kaplan fotoğraf, Metin Kaplan video, Metin Kaplan resim, Metin Kaplan kimdir?, Metin Kaplan kaç yaşında?, Metin Kaplan nereli, Metin Kaplan memleketi
- Okan Demir Dün
- Süleyman Saim Tekcan Dün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 2027
- Harika Avcı 627
- Ercument Karacan 283
- Tansu Polatkan 234
- İlhan Uzgel 211
- Mustafa Taviloğlu 200
- Nevzat Demir 196
- Arsen Gürzap 174
- Semiramis Pekkan 143
- Hasan Cemal 141
- Uğur Yücel 133
- Osman Müftüoğlu 127
- Füsun Demirel 123
- Abdullah Çatlı 120
- Haldun Solmaztürk 119
- Hasan Cemal 141
- Arsen Gürzap 174
- Mustafa Taviloğlu 200
- Uğur Dündar 103
- Osman Müftüoğlu 127
- Uğur Yücel 133
- Güler Ökten 66
- İlhan Uzgel 211
- Özhan Eren 94
- Şükriye Tutkun 51