Ömer Adil
Ömer Adil Biyografisi
Ömer Adil, 1868 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Ömer Adil, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Sanayi-i Nefise Mektebi'nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından bir İtalya seyahati yaptı. İtalya’dan önemli bir birikimle döndü. İtalyan sanatı, onun manzaralarında daima etkisini gösterdi. İstanbul’a döndükten sonra Sanayi-i Nefise Mektebi'nde resim öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1902 yılında, Osman Hamdi Bey’in müdür olduğu dönemde, resim bölümünde Joseph Warnia Zarzecki’nin yanında birinci sınıflara karakalem resim dersi vermiştir.
Eylül 1919 yılında Mihri Müşfik Hanım’ın ayrılmasıyla İnas Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Kız Okulu) müdürlüğünü yaptı. Okulda Bülent Ecevit’in annesi Nazlı Ecevit’te eğitim görmüştür.
Ömer Adil, 1917 yılında Harbiye Nezareti (şimdiki Milli Savunma Bakanlığı) Nazırı Enver Paşa'nın emriyle Şişli'de eski bir konakta kurulan “Şişli Atölyesi”nde (İbrahim Çallı, Hüseyin Avni Lifij, Ali Cemal Ben'im, Ali Sami Boyar, Cevat Bey, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, İsmail Hakkı Bey, Mehmet Ali Laga, Mahmut Bey, Namık İsmail, Ruhi Arel, Sami Yetik, Şevket Dağ, Diyarbakırlı Tahsin gibi) başka ressamlarla birlikte savaş resimleri yaptı.
1917 sonbaharında İstanbul'da Galatasaraylılar Yurdunda açılan "Savaş Resimleri ve Diğerleri" Sergisi'ne resim gönderdi.
1919 yılından başlayarak Galata sergilerine katıldı.
İzlenimci bir ressam olan Ömer Adil daha çok manzara ve iç mekan resimleri yaptı. Bazı resimleri; Deniz Kenarında Eski Binalar (1897), Kızlar Atölyesi (1919), Göreve Koş (1924), Ada’dan Manzara, İstirahat Zamanından İstifade...
Adil Bey, Kızlar Atölyesi,1919-1922, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonu
Duvara bakıldığında öğrencilerin yapmış olduğu çalışmalar, genç kızların çalışır halde olması, tors heykelin verilişi ile iyi bir ambiyans yansıtılmıştır.
Kızlar Atölyesi, Ömer Adil'in 1919-1922 yılları arasında yaptığı düşünülen tablo İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonundadır. Resim, II. Meşrutiyet’le özgürlük havasının estiği 1914 yılında kurulan İnas Sanayi-i Nefise Mektebi atölyesini gösterir.
Osmanlı’nın modernleşme sancılarını yansıtan bu tablo, belgesel niteliktedir. Sanatçının müdürlüğünü yaptığı İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’ndeki (Güzel Sanatlar Kız Okulu) çalışma ortamını gösterir. Resmin arka planında görülen kadın tors heykelleri, canlı modelin yasak olduğu dönemde kullanılan antik örneklerdir.
Ömer Adil, 1928 yılında İstanbul’da 60 yaşında ölmüştür.
Göreve Koş, 1924
Ömer Adil’in “Göreve Hazır Ol” resminin Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişi simgelediği kabul edilmektedir. Resimde bir masanın etrafında oturan figürlerin arkasında bir Türkiye haritası asılıdır. Yüzü izleyiciye dönük olan yaşlı adam, Osmanlı Devletini, arkası dönük genç erkek ise, yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadroyu simgelemektedir. Oldukça modern giysileri ve kısa kesilmiş saçlarıyla masanın sol tarafında oturan kadın figürü, Türk kadınını simgelemektedir. Ancak, kadının elindeki dikiş, sanatçının Türk kadınına “eviyle ilgili” bir görev verdiğini düşündürmektedir. Yaşlı adamın arkasındaki kız çocuğu, geleceği simgelemekte ve modern kadın imgesini tamamlamaktadır.
Kaynak:Biyografi.info
Ömer Adil için yapılan aramalar
Ömer Adil, Ömer Adil biyografi, Ömer Adil hayatı, Ömer Adil özgeçmişi, Ömer Adil hakkında, Ömer Adil doğum yeri, Ömer Adil fotoğraf, Ömer Adil video, Ömer Adil resim, Ömer Adil kimdir?, Ömer Adil kaç yaşında?, Ömer Adil nereli, Ömer Adil memleketi
- Baba Mondi Bugün
- Arda Kardeşler Dün
- Murat Balcı 03 Kasım
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rahmi Özkan 67
- Beren Saat 51
- Hadi Neşet Türkmen 44
- Müge Dağıstanlı 44
- Levent Yıldız 43
- Arda Turan 40
- Yunus Emre Genç 40
- Çağrı Doğanay 37
- Oya Aydoğan 37
- George Washington 36
- İsmail Hacıoğlu 35
- Adnan Polat 32
- Melike Zobu 32
- Oytun Erbaş 31
- Gülcan Zeybel 29