Remziye Hisar
Remziye Hisar Biyografisi
Remziye Hisar, 1902 yılında Üsküp’de ailenin dört kızından biri olarak doğmuştur. Annesi Ayşe Refia, babası istihkâm yarbayı Salih Hulusi’dir. 1909 yılında ailece Üsküp’den İstanbul’a taşındı. Remziye Hisar, daha 9 yaşında iken Davut Paşa'daki üç yıllık mekteb-i iptida-i'yi, bir yılda tamamladı. Daha sonra, İttihat ve Terakki Mektebi ve Emirgan İnas Rüştiyesi'ne devam etti; çok sevdiği Türkçe öğretmeninin İstanbul Darülmuallimatı'na (Kız Öğretmen Okulu) transfer olması üzerine, öğrenimini bu okulda sürdürdü. Sınıfın iyi öğrencileri arasında yer alan Remziye Hanım, küçük sınıflardaki öğrencilere geometri ve matematik dersleri verdi. 15 Temmuz 1919 tarihinde okulun Darülfünun'a hazırlamak üzere oluşturduğu iki sınıflık bölümünden birincilikle mezun oldu.
28 Mayıs 1918 tarihinde Sovyetlerden ayrılan Azerbaycan'ın başşehri Bakü'de açılacak bir okulda öğretmenlik yapmak üzere İstanbul'dan kadın öğretmenler talep edilmesi üzerine beş okul arkadaşlarıyla birlikte 15 Aralık 1919'da İstanbul'dan ayrılıp Azerbaycan'a gönderildi. 28 Nisan 1920 tarihinde Azerbaycan'ın tekrar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katılmasına kadar orada bir erkek lisesinde ders vermeye devam etti. Remziye Hisar, öğretmenlik yapmak için gittiği Bakü’de askeri doktor Reşit Süreyya Gürsey ile tanışıp Bakü’de 20 Nisan 1920 tarihinde evlendiler ve aynı yıl birlikte İstanbul’a döndüler.
Remziye Hisar, Darülfünun'da (İstanbul Üniversitesi) fen bilimleri eğitimi alan ilk kadınlardandır ve Sorbonne Üniversitesi'nden doktora derecesiyle mezun olan ilk Türk kadındır.
Remziye Hisar, 20 Nisan 1920 tarihinde askeri doktor Reşit Süreyya Gürsey ile evlendi. 1921 yılında Feza Gürsey adında oğlu oldu. 1924 yılında kızı Deha Gürsey Paris’de doğdu. Daha sonra oğlu Feza Gürsey fizikçi, kızı Deha Gürsey psikiyatrist olmuşlardır.
Kurtuluş Savaşı sırasında Çukurova bölgesinin Fransızlar'dan geri alınması üzerine eşi doktor Reşit Süreyya Gürsey Ankara’ya, Remziye Hanım ise Darülmuallima'ya öğretmenlik yapmaya Adana’ya tayin edildiği için oğlu Feza Gürsey’ye İstanbul Hisar’da annesi ve kız kardeşi bakmıştır. 1930 yılında eşinden boşandı.
Kurtuluş Savaşı sonunda, 1923 yılında, eşi doktor Reşit Bey, Röntgen ışınları konusunda araştırma yapmak üzere izin aldı ve Paris’e gitmeye karar verdi. Remziye Hanım da tahsilini devam ettirebileceği düşüncesi ile görevinden istifa ederek Adana’dan Paris’e gitti.
Remziye Hisar, Paris'te Sorbone Üniversitesi'nde kimya eğitimine başladı. Paul Langevin ve Marie Curie gibi çok tanınmış bilim insanlarının öğrencisi oldu. Eğitiminin ikinci yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursundan yararlanma hakkı elde etti. Pasteur Enstitüsü'nü takip ederek biyokimya sertifikası aldı. Doktorasına başlayacağı dönemde bursu kesilince İstanbul Erenköy Kız Lisesi'ne kimya öğretmeni olarak atanınca İstanbul’a döndü. 1930 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışı doktora bursundan yararlanarak doktorasını yapmak üzere; eşinden 1930 yılında boşanmış olan Remziye Hisar, iki çocuğu ve kız kardeşi ile beraber yeniden Paris'e gitti. 1933 yılında doktora tezini tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
Remziye Hisar, 1933-1936 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde kimya ve fizik kimya dersleri verdi. 1936 yılında bir süre için üniversiteden ayrıldı; Hıfzıssıhha Müessesesi Farmakodinami Şubesi’nde Kimya Mütehassıslığı görevinde bulundu.
1942-1947 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Okulu Analitik Kimya ve Toksikoloji kürsüsünde görev yaptı. 1947 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Kimya Kürsüsü'ne atandı. 1955 yılında Fransa’da "Officiel d'Academie" nişanı'na layık görüldü. 1959 yılında profesör oldu.
Yaşamını İstanbul'da Anadoluhisarı Otağtepe'de ailesinden kalma konakta sürdürdü.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden1973 yılında emekli oluncaya kadar bilimsel araştırmalarını sürdürdü. 1991 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü’nü aldı ve 13 Nisan 1992 tarihinde oğlunun vefatından kısa bir süre sonra, hayata gözlerini yumdu.
Remziye Hisar, 13 Haziran 1992 tarihinde İstanbul’da 90 yaşında ölmüştür.
Remziye Hisar, Dördü çeviri, beş ders kitabı yayımlamış; ayrıca kimya dalındaki buluşlarını içeren 16 bildirisi Fransa’da yayınlanmıştır. Uluslararası bildirileri arasında yer alan, Siirt dağlarında yetişen bir bitki türünün etkilerini içeren buluşu Fransa'da yayımlanarak bilim dünyasına tanıtılmıştır.
1920'lerden itibaren şiir yazan Remziye Hisar'ın bazı şiirleri "Bir Kadın Sesi" adlı kitapta bir araya getirilerek yayımlanmıştır.
Kaynak:Biyografi.info
Remziye Hisar için yapılan aramalar
Remziye Hisar, Remziye Hisar biyografi, Remziye Hisar hayatı, Remziye Hisar özgeçmişi, Remziye Hisar hakkında, Remziye Hisar doğum yeri, Remziye Hisar fotoğraf, Remziye Hisar video, Remziye Hisar resim, Remziye Hisar kimdir?, Remziye Hisar kaç yaşında?, Remziye Hisar nereli, Remziye Hisar memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Fatih Erdoğan (iş adamı) 114
- Veysel Deniz 97
- Murat İde 94
- Sırrı Süreyya Önder 89
- Recep Tayyip Erdoğan 74
- Nilüfer Şasev Özbek 69
- Evangeline Lilly 64
- Ufuk Uras 64
- Yusuf Taha Lüleci 63
- Scarlett Johansson 58
- Özgül Kavruk 55
- Natalia Vodianova 54
- Cansu Dere 50
- Josh Holloway 50
- Ahmet Hamdi Çamlı 49