Şefik Bursalı
Şefik Bursalı Biyografisi
Şefik Bursalı, hocaları olan İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Namık İsmail ve Avni Lifij’in “Türk Ressamlar Birliği” sergilerine öğrenciyken katılmaya başladı.
Şefik Bursalı, 1923 yılından itibaren Galatasaray ve Akademi sergilerine Bursa manzaraları ile katıldı. Daha sonra Avrupa’ya giderek birçok sanat merkezinde çalışmalar yaptı. Yurda döndükten sonra İzmir, Konya ve İstanbul'da resim öğretmenliği yaptı; 1936 yılından itibaren Ankara Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyesi oldu. 1987 yılında Mimar Sinan Üniversitesi tarafından kendisine profesörlük unvanı verildi.
Tablolarında genellikle Konya, Bursa ve İstanbul’un tarihi ve turistik görünümlerini ele alan ressam, doğduğu kent Bursa'yı ölümsüzleştirmeyi başarmıştır. Konya'da öğretmenlik yaptığı dönemin etkisi ile yaptığı Selçuk, Mevlana temalı resimleriyle ün kazanmıştır.
Eserleri, 1937-1938 yıllarında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün isteği üzerine Sovyetler Birliği’nde Moskova, Leningrad ve Kiev'de; Avrupa’da Bükreş, Belgrad, Atina ve Paris’te sergilendi.
Figür ve Nü çalışmalarının yanı sıra yurt köşelerimizi konu alan tabloları olgunluk ve yerel renklerin kaynaşımına seçkin birer örnek oluşturmaktadır.
Türk resminin önemli isimlerinden biri olan sanatçının başta Devlet Resim ve Heykel Müzesi ve Milli Kütüphane olmak üzere pek çok resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
Ankara'da yaşamış olduğu ev ressamın vasiyeti üzerine Kültür Bakanlığı tarafından Şefik Bursalı Müze Evi olarak düzenlenmiştir. Bu müze-ev, resim alanında ilk özel müzedir.
Bursa'da yaşadığı sokağa ve bir sanat galerisine adı verilmiştir. Ayrıca yine Bursa'daki Kültürpark'ta büstü bulunur.
2000 yılından bu yana her yıl Kültür Bakanlığı tarafından ressamın adına resim yarışması düzenlenmektedir.
Şefik Bursalı, 20 Nisan 1990 tarihinde Bursa'da 87 yaşında ölmüştür.
1910 kuşağının yarı empresyonist, yarı akademik eğilimine yakındır. Ancak, yurt resimleri çığırı diye adlandırılabilecek yöresel manzara geleneğinin tipik örnekleri arasında sayılmaktadır. Bursa ve Konya dönemi eserlerinde yurt doğasını içten ve katıksız bir anlatımla verebilme çabası açıkça görülmektedir. Manzara resimlerinin yanı sıra, özellikle portrelerinde ve çıplak konulu figürlerinde, desenle rengi, çizgisel yapı ile boya tadını birleştirme çabasından kaynaklanan klasik bir yorum biçimi egemendir.
Şefik Bursalı’nın sanatı, 1910 kuşağının yarı empresyonist, yarı akademik eğilimine yakın olmakla birlikte, yurt resimleri çığırı diye adlandırılabilecek yöresel manzara geleneğinin tipik örnekleri arasında, öncü bir nitelik taşır. Bursa ve Konya dönemi manzaralarında, yurt doğasını içten ve katkısız bir anlatımla verebilme çabası açıklıkla görülür. Manzara resimlerinin yanı sıra, özellikle portrelerinde ve çıplak konulu figürlerinde, desenle rengi, çizgisel yapı ile boya tadını birleştirme çabasından kaynaklanan “klasik” bir yorum bilinci egemendir. Empresyonist palete yakınlık, onda, bir okul disiplini, şaşmaz bir kuralcılık olarak kendini göstermez. Taze yeşiller, sarı ve kahverengi nüanslar içinde, doğayı, görüntü değerlerine bağlı kalarak, ama kuru bir akademizme sapmaksızın yansıtma kaygısı, Şefik Bursalı’m sanatına, özgün bir boyut kazandırmıştır.
Bu özelliğin Akademi’deki öğrenimi sırasında edinmiş olduğu bilgi ve deney birikimiyle bağlantısı, özellikle sonraki yıllarda, doğrudan doğruya yurt doğasıyla başbaşa kalmanın verdiği kişisel tercihleri engellememiştir. Gölge ve yarı gölgeler, açıklı koyulu tonlar, yer yer hacimsel anlatıma kayan ayrıntılar arasında, figür etkinliğini gözden kaçırmayan ince bir seziş gücü, söz konusu tercihlerle birlikte izleyiciyi kavrar, yöre kaynakta bir doğa sevgisi uyandırır. Şefik Bursalı, bu çizgisini, küçük dönem ayrımları dışında, sürekli ve kalıcı kılmayı başarmış, gerçek sanatın doğayla bütünleşen bir sanatçı duyarlığında gelişebileceğine ilişkin görüşünü, her zaman ön planda tutmuştur.
Ödülleri :
1930 - Avrupa Konkuru, Birincilik Ödülü
1966 - Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Birincilik Ödülü
1973 - Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Başarı Ödülü
1980 - Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Başarı Ödülü
1983 - Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Başarı Ödülü
1986 - T.C. Kültür Bakanlığı, Özel Ödül
Kaynak:Biyografi.info
Şefik Bursalı için yapılan aramalar
Şefik Bursalı, Şefik Bursalı biyografi, Şefik Bursalı hayatı, Şefik Bursalı özgeçmişi, Şefik Bursalı hakkında, Şefik Bursalı doğum yeri, Şefik Bursalı fotoğraf, Şefik Bursalı video, Şefik Bursalı resim, Şefik Bursalı kimdir?, Şefik Bursalı kaç yaşında?, Şefik Bursalı nereli, Şefik Bursalı memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım