Aşık İhsani
Aşık İhsani Biyografisi
Aşık İhsani özellikle 1970'lerde oldukça popüler olan halk ozanıdır. Demokrat Parti ile başladığı politik hayatına TİP ile devam etti. Sert ve açık anlatımı ile devrimcilerin ozanı olarak tanınır. İstihbarat arşivlerinde kendi tabiri ile iki elarabası dosyası bulunmaktadır.
Aşık İhsani, 1932 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Asıl adı İhsan Sırlıoğlu’dur. İki yaşında iken babası Filit vefat etti. Aşık İhsani, annesi tarafından sıkıntılı ve yoksul bir ortamda büyütülür. Hiç okula gitmedi, okuma yazmayı sonradan öğrendi. Çalışmak için sürekli diğer köylere ve şehirlere gitmeye başladı. 17 yaşındayken İstanbul Büyükçekmece Mimar Sinan Köyü'nde maden ocağında çalışmaya başladı. Maden kapanınca lastik fabrikalarında çalıştı. Daha sonra Erzurum'da askerlik görevini yaptı. Askerlik sonrası kendi kendine saz çalmaya başladı. Sazı ile Anadolu'yu dolaşmaya başladı. Bu seyehatlerinin birinde Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi ile tanıştı ve bir müddet yanında kaldı. Aşık İhsani türkülerini Güllüşah ismindeki hayali bir kıza söylemektedir
Aşık İhsani, bu sıralarda Celal Bayar ve Adnan Menderes ile tanışır ve görüşmeye başlarlar. Demokrat Parti'nin mitingleriyle Türkiye'de dolaşmaya başlar. “Evvel Allah sonra Demokrat Parti” ve benzeri şarkılar yapar. Bu esnada 27 Mayıs 1960 Darbesi olur. Türk Ocakları’nın 51. Yıldönümü dolayısıyla TRT‘de verilen bir törende alelacele sahneye çıkarılır. Sakalı göğsünde, saçı belinde bir halde sahneye çıkan İhsani'nin söylediği şarkı Başbakan Fahrettin Özdilek tarafından beğenilmez. Başbakan ayağa kalkarak “Atın şu komünisti oradan …” der ve İhsani şaşkınlık içinde kendini karakolda bulur. Bir yıl sonra Fransızlar tarafından yapılan bir Türkiye tanıtım filminde karısı ve oğlu Garip ile birlikte yer alır. 1962 yılında milletvekilleri maaşlarına yapılması istenen zam ile ilgili kararın görüşüldüğü günlerde meclise giderek protesto gösterilerinde bulunur. Belçika Kültür Bakanı ile bir Türkiye ziyareti sırasında tanışır ve gezi dönüşü “Saçı ve sakalı gibi uzun görüşlü Aşık İhsani” olarak Belçika gazetelerinde boy gösterir.
Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşuyla birlikte sol hareketlere ilgi duymaya başlar. İlk yazdığı devrimci şiir "Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar Geliyoruz, geleceğiz, yakındır" Şiiridir. Daha sonraki röportajlarında bu döneme kadarki yaşamını cahillik olarak tanımlayacaktır. Bu dönemde Ağalı Dünya adlı kitabı yayınlanır. Daha önce içinde olduğu Adalet Partisi ile artık düşman olurlar. 22 Kasım 1967 tarihinde öğrenci örgütlerinin düzenlediği Kıbrıs mitingi sırasında Deniz Gezmiş ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri bayrağını yakarlar.
Şiirleri birçok dergide yayınlanmaya başlar. Bu arada Çetin Altan ile tanışırlar. Çetin Altan ve sol çevreden birçok kişi onun yazdığı şiirlerin, kitapların Sovyetler Birliği'nden gönderildiğinden şüphelenmektedir. Bu şiirleri okul yüzü görmemiş birinin yazdığına inanmazlar. En son onu konunun uzmanı olan Pertev Naili Boratav’a götürürler. Boratav İhsani’yi dinler ve “İhsani bir halk ozanıdır.” diyerek İhsani üzerindeki şüpheleri kaldırır. 1977’de Almanya ve Belçika’ya gider ve bu ülkelerde de televizyon programlarına katılır, ödüller alır. 1979 yılında Avustralya'ya gider.
17 Nisan 2009 tarihinde evinde yapılan belgesel çekimleri sırasında aşırı heyecan nedeniyle fenalaştı. Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Servisi’ne yatırılan Aşık İhsani'nin tansiyonunun yükselmesi sonucu beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Aşık İhsani, 21 Nisan 2009’da sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Diyarbakır’ın Şehitlik semtindeki mezarlıkta toprağa verildi.
Son yıllarında Diyarbakır'da yaşayan Aşık İhsani, 21 Nisan 2009 tarihinde Diyarbakır'da 77 yaşında ölmüştür.
Kitapları:
1964-1965 - Ağalı dünya: Nazlı ile Ziynet (2 cilt)
1960 - Aşık İhsani'nin Hayat Hikâyesi ve Şiirleri
1966 - Yazacağım
1967 - Bakalım Hele
1973 - Ozan Dolu Anadolu (Gezi)
1974 - Bak Tarlanın Taşına
1975 - Vur Ağanın Başına
1976 - Dünden Bugüne Aşık İhsani
1985 - Beyaz Köle
1993 - Düş Değil Bu
2002 - Bıça̧k kemikte: şiirler,
Kaynak:Biyografi.info
Aşık İhsani için yapılan aramalar
Aşık İhsani, Aşık İhsani biyografi, Aşık İhsani hayatı, Aşık İhsani özgeçmişi, Aşık İhsani hakkında, Aşık İhsani doğum yeri, Aşık İhsani fotoğraf, Aşık İhsani video, Aşık İhsani resim, Aşık İhsani kimdir?, Aşık İhsani kaç yaşında?, Aşık İhsani nereli, Aşık İhsani memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Muazzez İlmiye Çığ 80
- Gülşah Saraçoğlu 61
- George Washington 43
- Gülben Ergen 41
- Banu Alkan 40
- Yusuf Taha Lüleci 38
- Catherine Zeta Jones 36
- Richard Gere 34
- Milla Jovovich 31
- Recep Tayyip Erdoğan 31
- David Beckham 30
- Emilia Clarke 29
- Alexis Bledel 28
- Brad Pitt 25
- Carmen Electra 25