FB TW PIN NWS
BioRank 7039

Leopold Levy

Doğum tarihi : ??.??.1882 Ölüm tarihi : ??.Aralık.1966
Leopold Levy kaç yaşında öldü : 84
Kilo & Boy :
Burcu :
Leopold Levy doğum yeri : Paris, Fransa
Ölüm yeri : Paris, Fransa

Leopold Levy Biyografisi

Leopold Levy, 1882 yılında Fransa, Paris’te hepsi müzisyen olan beş kardeşin en küçüğü olarak doğmuştur. İlk yaptığı resim daha lise yıllarında iken yaptığı evlerinde asılı bulunan Fransız ressam Gustave Courbet’nin bir tablosunun kopyasıdır.

1897 yılında Paris Dekoratif Sanatlar Okulunda eğitim gördükten sonra Güzel sanatlar Yüksekokuluna serbest öğrenci olarak yazılmış, aynı dönemde daha çok canlı model kullanan özel akademilerde çalışmıştır. Ressam Henri Matisse, Albert Marquet ve Andre Derain’le de bu dönemde tanıştı. 1898 yılında sanatçı ve yazarların çevresine girdi. Onlarla ileriki yaşamında da sürecek dostluklar kurdu. 1899 yılında O’nu üne kavuşturacak “Kapı” tablosunu yaptı.

1900 yılında Henri Matisse, Paris’teki “Bağımsızlar” (Salon Des İndependens) sergisinin onur köşesine, Léopold- Lévy’nin “Kapı (La Porte)” isimli tablosunu asar. Bu arada yaşamını kazanmak için çeşitli mizah dergilerine desenler çizdi. 1910-1913 yılları arasında resimden çok gravür sanatıyla ilgilendi; Güzel Sanatlar Ulusal Derneği'nin Gravür Bölümü'nde sürekli olarak sergi açtı.

Birinci Dünya savaşında, önce cephede savaştı, sonra geri hizmete alındı; boş zamanlarında resim yapmayı sürdürdü. Bu dönemde gerçekleştirdiği Oturan Kadın adlı tablosunda, kendine özgü bir anlatımla izlenimcilere karşı tavrını koydu.

1920-1922 yılları arasında Cassis'de Şenlik, Topuzlu Kadın, Cassis Manzarası, vb. tabloları yaptı. Daha sonra Salon d'Automne'da, Salon des Tuileries'de arkadaşları Charles Despiau, Charles Georges Dufresne, Othon Friesz, André Dunoyer de Segonzac, Henry de Waroquier ile sergiler düzenledi, ünü giderek yayıldı, gravür albümleri yayımlandı. Paris'teki atölyesinde özellikle portreler yaptı. 1927'de Fransa'nın güneyinde Marsilya yakınlarında Aix-en-Provence'a yerleşti, büyük manzara resimlerine yöneldi, “Margot Şatosunun Görünüşü” tablosunu burada yaptı.

Kışları Paris'teki atölyesine dönen Leopold Levy, Montparnasse ve Saint- Germain des Pres'de sanatçı çevrelerindeki yaşama katıldı. 1927-1936 yıllan arasında çeşitli kişisel sergiler açtı.

İkinci dünya savaşı sonrasında tüm Batı’da, her yerde birden başlayan soyut resmin en önemli savunucularından biri, Charles Estienne’dir. 1951’de yazdığı bir yazıda, Estienne, herkesin dediği gibi Batı’da soyutun 1907’de Frantisek Kupka’yla değil, 1900 tarihli “Kapı” ile başladığını iddia eder.

1909 yılında kendisinden gravür’ün inceliklerini öğrendiği Heiman Dullaart ile tanışarak Güzel Sanatlar Derneği’nin üyesi oldu ve sürekli onun sergilerine katıldı. En önemli yapıtlarını ürettiği askerlik yıllarında İzlenimcliğin doruğa çıktığı 1914’lü yıllarda kendisinin kübistlerle aynı çalışmaları yaptığı bilinmektedir.

Leopold Levy, çok sayıda resim ve gravür sergisi açtığı 1923 yılından sonra sanat dünyasında tanınmaya başladı. Lucretius’un Rerum Natura’sını 41 gravürü ile resimledi. Normandiya Trasatlantiği’nde dekorasyon işlerinde çalıştı.

1936 yılında Fransa'nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan ‘Legion D'Honneur Nişanı’ ile şövalye oldu. Aynı yıl Türkiye’ye çağrıldı

Leopold Levy, Türk hükümetinin 1936 yılındaki davetiyle, Ocak 1937’de geldiği Türkiye’de, 1949 yılına kadar Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü Başkanı olarak görev yaptı. Akademideki ilk yılında, asistanı Sabri Berkel’in de yardımıyla İstanbul’da bir gravür atölyesinin kurulmasını sağlamıştır. Bu atölyeden yetişen, Neşet Günal, Fethi Karakaş ve Fethi Kayaalp gibi çok değerli sanatçılar, Çağdaş Türk resminde önemli bir yer edinmişlerdir.

3 yıllık anlaşma ile gelen Leopold Levy, 13 yıl bu görevde kaldı. Bu göreve geldiğinde kendisine asistan olarak daha önce Paris’te bulunmuş Sabri Berkel, Cemal Tollu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk ve Şefik Bursalı’yı seçti. İlk yılında gravür atölyesi kurdu. Bursa’da da bir resim atölyesi açılmasına önayak oldu. Akademi’de bir kitap bölümünün açılması için çaba göstererek, Atatürk’ün emriyle açılmasını sağladı. Beşiktaş’taki Resim ve Heykel Müzesi’ni tanzim etti.

İstanbul’un otantik, bozulmamış yerlerinden peyzajlar yaptı. 1947’de Ankara Operası için Boğaziçi’nin bir gravür’ünü yaptı. Ahmet Hamdi Tanpınar, Nurullah Ataç, Yahya Kemal Beyatlı, Sabahattin Ali, Fikret Adil, Arif Dino, Abidin Dino, Güzin Dino, Nadir Nadi Abalıoğlu ve Berin Nadi gibi Türk dostları olan sanatçı II. Dünya Savaşı bitiminde 1949’da istifasını vererek Fransa’ya döndü.

Leopold Levy, İstanbul Güzel Sanatlar Akademi’deki görevinden ayrılıp 1949 yılında Fransa’ya döndü. Türkiye’den ayrıldıktan sonra da Paris’te bir Türk dostu olarak yaşamaya devam eden Levy, ömrünün sonuna kadar Paris’e yolu düşen Türk sanatçılarıyla iletişimini koparmadan onlara destek olmaya devam etmiştir.

Öğrencilerine herhangi bir sanat anlayışını zorla kabul ettirme yoluna gitmediğini, yalnızca kişiliklerini bulmalarına ve kendi kendilerini yetiştirmelerine yardımcı olmaya dikkat ettiğini, Türkiye'den ayrıldıktan çok sonra açıkladı.

Leopold-Levy, Türkiye'den ayrıldıktan sonra, atölyesiyle birlikte resimlerinin önemli bir bölümünü, öğrencilerinden ressam Tiraje Dikmen'e bıraktı. Sanatçının ayrıca Fransa, Türkiye, Cezayir'deki müzelerde ve çeşitli ülkelerdeki özel koleksiyonlarda yapıtları vardır.

Leopold Levy, Aralık 1966 yılında Paris, Fransa’da 84 yaşında ölmüştür.

Kaynak:Biyografi.info

Leopold Levy için yapılan aramalar

Leopold Levy, Leopold Levy biyografi, Leopold Levy hayatı, Leopold Levy özgeçmişi, Leopold Levy hakkında, Leopold Levy doğum yeri, Leopold Levy fotoğraf, Leopold Levy video, Leopold Levy resim, Leopold Levy kimdir?, Leopold Levy kaç yaşında?, Leopold Levy nereli, Leopold Levy memleketi