Saim Orhan
Saim Orhan Biyografisi
Saim Orhan, 1971 yılında Muğla’da doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve liseyi Muğla’da okudu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1992 yılında mezun oldu. Daha sonra Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde yüksek lisansını tamamladı.
Yapım ekibi, o dönem gündemdeki misyonerlik faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen SOS Çocuk Köyleri’nin yurt dışı ayağını araştırmak için Mısır’a gider. Haber dosyasının yanı sıra bir de gezi programı hazırlanır. Böylelikle haber ve gezi formatı bir arada izlettirilir. Bu format 1999’a kadar devam eder.
1996 yılında Afganistan’a giden Ayna ekibi iç çatışmaların en hızlı olduğu dönemlerde Özbek lider Raşit Dostum ve Tacik lider Ahmet Sah Mes’ud’la röportaj yapmış, yine bir çatışma anında bombalar altında kalmıştı. Talibanın arka arkaya gönderdiği 3 bomba Ayna ekibini hedef almış ama ekip yara almadan kurtulmuştu. Saim Orhan Türk televizyonları arasında ilk kez Sibirya’da Yakutistan’a giden ve program hazırlayan yapımcı olmuştu.
1999 yılında ABD'ye giden Saim Orhan, dil eğitimi için New York'a yerleşmiş ve televizyonculuk alanındaki çalışmalarına orada devam etmiştir. Birleşmiş Milletler Gazetecilik Cemiyeti’ne üye ve Amerikan Yabancılar Basın Merkezine kayıtlı olarak iki yıl New York Muhabiri olarak görev yaptı ve gelişmeleri Türkiye’ye bildirdi. Görev yaptığı süre içerisinde, Kıbrıs konusunun en hararetli olduğu dönemlerde görüşmeler sürerken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la röportaj yaptı.
2001 yılında Türkiye’ye döndü. Ayna programının formatını değiştirerek Samanyolu TV'de yapmaya devam etti.
Ayna şu ana kadar dünyanın çok farklı ülkelerini dolaştı Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’dan, Amerika’ya, Avustralya’ya kadar. Ayna şu ana kadar 140’tan fazla ülkede çekimler yaptı. Program ülke kültürlerini, adet, gelenek ve göreneklerini, turistik köşelerini, ülke güzelliklerini ve halkının yaşantısını ön plana çıkarıyor. Program sayesinde seyirci daha o ülkeye gitmeden gitmiş gibi oluyor.
ABD, Afganistan, Arnavutluk, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bosna Hersek, Bostwana, Bulgaristan, Burkina Faso, Burma, Cezayir, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Dubai, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Fildişi Sahilleri, Finlandiya, Fransa, Gambiya, Gana, Gine, Grönland, Güney Kore, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hırvatistan, Hollanda, Hong Kong, İran, İsrail, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, İzlanda, Irak, Japonya, Kamboçya, Kanada, Kazakistan, Kamerun, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Kuveyt, Liberya, Luxemburg, Lübnan, Laos, Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Malezya, Mali, Malawi, Malta, Maritius, Mısır, Mogolistan, Moritanya, Maldivler, Moldova, Mozambik, Nepal, Nijer, Norveç, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Papua Yeni Gine, Polonya, Portekiz, Romanya, Sibirya’da Yakutistan, Tuva, Buryat Hakasya, Orta Afrika, Rusya, Senegal, Sri Lanka, Singapur, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Tayland, Tataristan, Tunus, Türkmenistan, Togo, Uganda, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemen, Zanzibar yapımcı Saim Orhan’ın dolaştığı ülkelerden bazıları.
Saim Orhan, Türk televizyonlarında birçok ilklere imza attı. Kışın (-60) (-70) derece soğukların görüldüğü Yakutistan’a ilk giden Türk televizyon ekibi oldu. Kenya’daki Osmanlı Kalesini, Moldova’daki serhat Kalesi Bender’i Türk seyircileri ilk Ayna programı aracılığıyla gördüler. Güney Afrika’daki Savuka Altın Madenine, 3777 metre derinliğe indi. Atom Bombasının atıldığı yer Hiroşima’ya gittiği sırada Yine Japon donanması tarafından Kabul edilen ve Donanma komutanlarının daveti ile gemiye alınan ilk Türk televizyon ekibi oldu Ayna programı.
Nil Nehri’nin ilk doğduğu yeri gösterdi. Filipinlerde Karada yaşamayı uğursuzluk sayan Badjao’lar, Pirinç tarlalarında böcek yiyen insanlar, Nairobi’de Timsah eti satan lokantalar ekranlara Ayna Programı’yla yansıdı. Gambiya’da Isırmayan Timsahları ilk Ayna programı ekranlara getirdi.
Saim Orhan aynı zamanda her hafta Today's Zaman gazetesinde yazılar yazmaktadır.
İngilizce ve Arapça bilen Saim Orhan, evlidir. Ahmet Buğrahan Orhan adında bir oğlu vardır.
Ödülleri :
2011 - Türkçe Olimpiyatları Organizasyon Komitesi- Evliya Çelebi Ödülü
1994 - Türkiye Yazarlar Birliği'nin ‘en iyi yapımcı’ ödülü
Kaynak:Biyografi.info
Saim Orhan için yapılan aramalar
Saim Orhan, Saim Orhan biyografi, Saim Orhan hayatı, Saim Orhan özgeçmişi, Saim Orhan hakkında, Saim Orhan doğum yeri, Saim Orhan fotoğraf, Saim Orhan video, Saim Orhan resim, Saim Orhan kimdir?, Saim Orhan kaç yaşında?, Saim Orhan nereli, Saim Orhan memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım